Hand- en polscentrum

Contact

Handen

Aandoening van De Quervain

De aandoening van De Quervain is een ontsteking van de pezen aan de duimzijde van de pols en komt vrijwel alleen op volwassen leeftijd voor. Het ontstaat door overbelasting, vaak door herhaalde bewegingen.  Er is meestal een zwelling en een voelbare verdikking ter hoogte van de pees die loopt van de pols naar de duim. In het begin heeft u pijn aan de duimzijde van de onderarm. Soms breidt de pijn dan uit naar de duim en de bovenzijde van de onderarm. Voorwerpen tillen, vasthouden en bewegen van de duim wordt, wanneer de klachten verergeren, steeds moeilijker en pijnlijker.

 

Behandelingen

Om klachten te voorkomen probeert u bewegingen en activiteiten die de pijn veroorzaken te vermijden. Neem bijvoorbeeld vaker pauze bij herhaalde handelingen en muiswerk en probeer onderhands te tillen. Een goede werkplek en goede houding- en tiltechniek zijn noodzakelijk.

 

Rust 

Om te zorgen dat de pezen en de peesschede weer tot rust komen kan onze gipsverbandmeester u een korte duimbrace aanmeten die u met name draagt als u uw hand flink belast.

 

Corticosteroïd injectie

Onze handspecialist kan ook een injectie geven met een verdovend middel en een ontstekingsremmer (corticosteroïd). Het verdovende middel werkt vrijwel direct. Hierdoor kunt u al snel verlichting van pijn ervaren. Alleen werkt dit middel maar 6 tot 8 uur. De ontstekingsremmer moet uiteindelijk het lange termijneffect geven. Het duurt 1 tot 3 weken voordat de ontstekingsremmer goed gaat werken. Het kan dus zijn dat de eerste uren na de injectie de klachten weg zijn en daarna weer terug komen voor een aantal dagen.

 

Operatie

Als bovenstaande behandelingen onvoldoende effect hebben, kan de handspecialist ook een operatie voorstellen. Tijdens de operatie wordt de peesschede van de strekpezen geopend. Soms is dat al voldoende, maar soms moeten de pezen ook 'schoongemaakt' worden, omdat er veel slijmvlies op de pezen verkleefd zit door de langdurige ontsteking. Meestal gebeurt dit met een kleine operatie van 10 minuten onder lokale verdoving. De hand en pols kunnen na de operatie direct weer normaal gebruikt worden. Dat is juist ook goed om verklevingen te voorkomen. 

 

Lees meer in onze folder 'Aandoening van De Quervain'.

Scroll voor meer informatie