Hand- en polscentrum

Contact

Handen

Instabiliteit van de pols

De pols bestaat uit acht kleine botjes, die met elkaar verbonden zijn met bandjes, ook wel ligamenten genoemd. Door deze bandjes kunnen de botjes als één geheel bewegen. Deze bandjes kunnen scheuren. Een scheur in het zogenaamde 'SL-bandje'  is de meest voorkomende vorm van instabiliteit van de pols. 

 

Het SL-bandje oftewel het SL-ligament is het bandje tussen het os scaphoid (het scheepvormige been) en het os lunatum (het maanvormige been). Door het scheuren van het SL-bandje is er speling ontstaan tussen de botjes en bewegen deze niet als één geheel. De botjes gaan wrikken waardoor pijn en zwelling optreedt. Soms wordt er een 'klik' of een 'knoep' in de pols gehoord en/of gevoeld. Soms is dat heel erg pijnlijk, maar soms doet het nauwelijks pijn. Soms zijn alleen bepaalde bewegingen pijnlijk. Op den duur ontstaat zelfs slijtage van de gewrichten (artrose) en uiteindelijk zal ook een beperking in de beweeglijkheid ontstaan.

 

Behandeling

Handtherapie

Met manipulatieoefeningen en krachttraining door de handtherapeut kunnen we klachten bij sommige vormen van instabiliteit van de pols goed behandelen. 

 

Operatie

Wanneer de klachten blijven bestaan is bij sommige vormen van instabiliteit van de pols een een operatie mogelijk.

 

Bij een scheur in het SL-bandje kan een operatie genaamd 'Brunelli plastiek' geadviseerd worden. Bij deze operatie gebruiken we een gedeelte van de buigpees van de pols  om het scheepvormige beentje weer in de goede positie te brengen. Het bandje tussen het scheepvormige beentje en het maanvormige beentje wordt hiermee hersteld. Na de operatie krijgt u twaalf weken gips waarvan u zes weken afneembaar gips draagt. Hiermee kunt u samen met de handtherapeut al voorzichtig gaan oefenen. Zes weken na de operatie worden ook de stalen pennetjes verwijderd die tijdens de operatie zijn ingebracht om de handwortelbeentjes tijdelijk te stabiliseren. Na een Brunelli operatie treedt meestal een bewegingsbeperking op. Vooral het buigen van de pols is na de operatie verminderd. Ook kan na 10-20 jaar slijtage van de pols optreden. 

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer