Contact

Handen

Skiduim

Een skiduim kan acuut ontstaan of geleidelijk. Bij een harde kracht op het onderste gewricht van de duim kan acuut een skiduim ontstaan. Dit is bijvoorbeeld bij een val waarbij de duim achter de skistok blijft hangen. Maar ook wanneer een bal met hoge snelheid tegen de uitgestrekte duim komt, kan een skiduim ontstaan. Een chronische skiduim ontstaat bijvoorbeeld als u tijdens uw werk uw duim steeds op dezelfde manier belast. De gewrichtsband rekt dan herhaaldelijk uit en verslapt.

 

Behandeling

Spalk

Is de gewrichtsband verrekt of slechts gedeeltelijk ingescheurd, dan hoeft u niet geopereerd te worden. Onze gipsverbandmeester meet dan een (gips)spalk voor uw hand en duimbasis aan. Door de spalk wordt het onderste duimgewricht iets naar binnen gebogen. Dit voorkomt spanning op de gewrichtsband. Het bovenste duimgewricht wordt vrijgelaten. U draagt de spalk drie tot vier weken.

 

Operatie

Wanneer de gewrichtsband volledig is gescheurd of wanneer er losse botfragmenten zijn, dan volgt een operatie. De handspecialist zet dan de losgescheurde band opnieuw vast aan het bot. Na de operatie krijgt u een gipsspalk. Zodra het gips eraf gaat, krijgt u een beschermende afneembare spalk. Deze draagt u tot drie maanden na de behandeling.

Heeft u een chronische skiduim zonder slijtage van het gewricht, dan kan de handspecialist ook een operatie adviseren. 

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer