Wetenschap, innovatie en opleiden

VieCuri heeft als STZ-ziekenhuis een belangrijke taak op het gebied van topklinische zorg, wetenschap, innovatie en opleiden. Hier vindt u het laatste nieuws van VieCuri als toonaangevend kenniscentrum en meer informatie over wetenschap en innovatie in ons ziekenhuis.

{{item.name}} thema-oval

{{item.name}}

{{item.thema}}
{{item.typeProp}}

Medisch wetenschappelijk onderzoek

VieCuri heeft als STZ-ziekenhuis een belangrijke taak op het gebied van wetenschap en opleiden. Er zijn diverse onderzoekslijnen in het ziekenhuis aanwezig. De onderzoeken die hier plaats vinden zijn veelal gerelateerd aan de topklinische expertisecentra bij VieCuri. 

 

Naar de onderzoekslijnen 

Actieve deelname aan medisch wetenschappelijk onderzoek

Het is mogelijk dat u als patiënt wordt gevraagd om actief deel te nemen aan een medisch wetenschappelijk onderzoek. Hiervoor moeten de gegevens of het materiaal nog worden verzameld. VieCuri is bij de uitvoering gebonden aan strikte wetgeving. Alle onderzoeken moeten zijn goedgekeurd door onze Raad van Bestuur en indien nodig door een landelijk erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deelname is altijd vrijwillig en de zorgverlener moet altijd om uw toestemming vragen.
 
Wij vinden het belangrijk om te benadrukken dat u helemaal vrij bent in uw keuze om wel of niet deel te nemen aan een medisch wetenschappelijk onderzoek. Als u bezwaar maakt dan heeft dat geen gevolgen voor de relatie met uw arts of met het ziekenhuis. U krijgt in alle gevallen dezelfde zorg. 

Verbetering kwaliteit van zorg

VieCuri is wettelijk verplicht om de kwaliteit van de zorg voortdurend te bewaken en te verbeteren. Hiervoor doen we verschillende soorten onderzoek. Voor deze onderzoeken mogen we gebruikmaken van patiëntgegevens of van lichaamsmateriaal (bloed, urine en lichaamsweefsel). Hier leest u meer over hoe we daar in VieCuri mee omgaan.

Verpleegkundig onderzoek

VieCuri ondersteunt en stimuleert haar verpleegkundigen om wetenschappelijk onderzoek te verrichten. 

Publicaties

In het Academie Magazine dat wij halfjaarlijks uitbrengen, kunt u uitgebreid lezen over onderzoek, innovatie en opleiden bij VieCuri. Deze magazines versturen wij naar onze partners, andere STZ-ziekenhuizen en meer. De uitgaven kunt u terugvinden in bovenstaand nieuwsoverzicht. Daarnaast kunt u via het meest recente magazine de laatste publicaties terugvinden van onderzoek dat bij VieCuri heeft plaatsgevonden. 

 

Naar de publicaties

Meer informatie en contact

Heeft u vragen over het opzetten van of samenwerken in een studie of onderzoek, onderwijs bij VieCuri, de Centrale Wetenschapscommissie, of heeft u een andere vraag? Lees dan verder. 

scroll terug naar boven