Patiënt in wachtruimte

Veelgestelde vragen over corona (ook over vaccineren) voor patiënten en bezoekers VieCuri

Datum: 23 september 2021

Wij vinden het belangrijk dat wij goede en veilige zorg kunnen bieden aan onze patiënten in een veilige werkomgeving voor onze medewerkers. Op deze pagina vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over uw afspraak, behandeling of bezoek, de COVID-19 vaccinatie en onze hygiënemaatregelen. 

Aanvullend:  

 

Veelgestelde vragen coronavirus

In de afspraakbevestiging u per brief en/of SMS ontvangt, vragen wij u of u corona-achtige klachten heeft. Heeft u enkele dagen voor uw afspraak corona-achtige klachten? Bent u in isolatie of quarantaine? Bel dan met de polikliniek. Wij overleggen met uw specialist wat voor u op dat moment de beste optie is.

 

VieCuri treft veel maatregelen om de zorg voor onze patiënten veilig te laten verlopen. Het belangrijkste is dat iedereen de basisregels volgt:

 • Was vaker uw handen
 • Hoest en nies in uw elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik
 • Schud geen handen
 • Heb je een afspraak op de poli? Het dragen van een mondneusmasker is niet verplicht
 • Houd 1,5 meter afstand aan tot andere personen. Daar waar dit niet kan, draag een mondneusmasker

Nee, dat is niet nodig. Omdat deze restaurants zich in het ziekenhuis bevinden, gelden andere regels dan in de horeca op andere plekken. Wel vragen we u om op de hygiëneregels te letten.

Bijeenkomsten bij VieCuri vinden alleen plaats als er 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Het dragen van een mondneusmasker is niet verplicht, tenzij er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Bezoek van vertegenwoordigers, gastoperateurs, assistenten en leveranciers vindt alleen bij VieCuri plaats indien noodzakelijk. U krijgt een bericht als uw overleg of bijeenkomst niet doorgaat of digitaal wordt georganiseerd.

We begrijpen dat er veel op u of uw naaste af komt bij een opname met corona of verdenking van corona. In de onderstaande video leggen onze zorgverleners uit wat u kunt verwachten bij een opname in ons ziekenhuis.

 

Klik hier om naar de video te gaan.

 

Voor meer informatie over corona of een ziekenhuis opname met corona klikt u hier.

Ja, VieCuri treft veel maatregelen om de zorg voor onze patiënten veilig te laten verlopen. Het belangrijkste is dat iedereen de basisregels volgt:

 • Was vaker uw handen
 • Hoest en nies in uw elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik
 • Schud geen handen
 • Houd 1,5 meter afstand van andere personen. Daar waar dit niet kan, draag een mondneusmasker

 

We geven met lijnen en pijlen de looproutes in het ziekenhuis aan, zodat mensen elkaar zo min mogelijk hoeven te passeren en voldoende afstand van elkaar kunnen houden. Ook de poliklinieken en wachtruimtes zijn volgens de 1,5 meter norm ingericht waar mogelijk. Verder beperken we het aantal mensen in ons ziekenhuis zo veel als mogelijk.

 

Heeft u een afspraak en heeft u enkele dagen voor uw afspraak één van onderstaande klachten? Of bent u in isolatie of quarantaine?  Bel dan met de polikliniek. Wij overleggen met uw specialist wat voor u op dat moment de beste optie is.

 •           keelpijn, neusverkoudheid, hoesten
 •           benauwdheid
 •           reuk- en/of smaakverlies
 •           koorts (38 graden of hoger)
 •           diarree
 •           spierpijn in combinatie met één van de andere klachten

De patiënten die positief zijn getest op corona worden in isolatie behandeld (op aparte afdelingen of aparte kamers).

Krijgt u corona-achtige klachten enkele dagen voor uw afspraak? Belt u dan met de polikliniek waar u de afspraak mee heeft. De arts bepaalt wat voor u de beste optie is.

 

Met corona-achtige klachten bedoelen we klachten zoals keelpijn, neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid, reuk- en of smaakverlies, koorts (38 graden of hoger), diarree of spierpijn (spierpijn in combinatie met één van de andere klachten).

Neem direct contact op met uw huisarts of medisch specialist bij VieCuri als u al in behandeling bent. Zij beoordelen of de zorg urgent is geworden. Mogelijk bent u hierdoor eerder aan de beurt. Op alle poliklinieken beoordelen de specialisten welke patiënten het eerst gezien moeten worden.

Wat we zonder fysiek contact kunnen doen, doen we. Bijvoorbeeld telefonisch of door een digitale afspraak. Zo zijn er zo min mogelijk mensen in ons ziekenhuis. Sommige onderzoeken, zoals lichamelijk onderzoek, moeten in het ziekenhuis plaatsvinden. Alle medewerkers dragen in patiëntencontact binnen de 1,5 meter of wanneer ze langdurig ( langer dan 15 minuten) in dezelfde ruimte zijn met de patiënt, wél een mondneusmasker. In zorgcontacten dragen zorgverleners een medisch mondneusmasker van het type chirurgisch IIR of FFP-2 afhankelijk van de handeling die zij uitvoeren.

Heeft u nog geen verwijzing? Neem dan eerst contact op met uw eigen huisarts. Uw huisarts bekijkt of uw klacht urgent is en maakt indien nodig een verwijzing naar het ziekenhuis. Heeft u wel al een verwijzing? We verzoeken u om het ziekenhuis niet zelf te bellen, om onze poliklinieken de tijd te geven om iedereen te informeren. U wordt opgeroepen zodra dit mogelijk is.

Wij verzoeken u om alleen naar het ziekenhuis te komen. Zo zijn er zo min mogelijk mensen in ons ziekenhuis. Tijdens uw afspraak kunt u iemand via de telefoon mee laten luisteren.


Indien begeleiding noodzakelijk is, zoals bij kinderen, kwetsbare ouderen of bij een gesprek waarbij de zorgverlener dit nodig vindt, dan mag er wel één persoon als begeleiding meekomen. Heeft u vanwege medisch noodzakelijke redenen begeleiding nodig (bijvoorbeeld doordat u niet in staat bent zich zelfstandig te verplaatsen)? Dan mag er één persoon meekomen. Ook zijn er vrijwilligers en medewerkers van VieCuri die patiënten in een rolstoel kunnen begeleiden naar de poli-afspraak (al dan niet in een rolstoel van VieCuri). 

 

Bent u voor vervoer naar het ziekenhuis afhankelijk van een bestuurder, dan mag deze begeleider u wel brengen, maar niet in de wachtkamer plaatsnemen. Wij verzoeken de begeleider buiten of in de auto te wachten. Is die persoon verkouden (hoesten of benauwdheidsklachten), wilt u dan iemand anders vragen u naar het ziekenhuis te begeleiden?

 

Als u hierover vragen heeft, vragen wij u om contact op te nemen met uw poli.

De uitgestelde zorg wordt zo snel als kan ingehaald. U krijgt een uitnodiging van de specialist zodra u aan de beurt bent. Worden uw klachten erger? Neem direct contact op met uw huisarts of medisch specialist bij VieCuri als u al in behandeling bent. Zij beoordelen of de zorg urgent is geworden. Mogelijk bent u hierdoor eerder aan de beurt. Op alle poliklinieken beoordelen de specialisten welke patiënten het eerst gezien moeten worden.

Als u recent in een gebied bent geweest dat door de Nederlandse overheid als code rood of oranje is aangemerkt, wordt u geadviseerd in quarantaine te gaan. Heeft u een afspraak in het ziekenhuis tijdens de quarantaineperiode, neemt u dan contact op met de polikliniek. De arts bepaalt of de afspraak eventueel uitgesteld kan worden. Dit is natuurlijk afhankelijk van het soort bezoek/onderzoek/behandeling. 

Bent u in quarantaine? Bijvoorbeeld omdat u  in contact bent geweest met een positief getest persoon? Of omdat u in een gebied bent geweest dat door de Nederlandse overheid als code rood of oranje is aangemerkt?


Bel dan met de polikliniek waar u de afspraak mee heeft. De arts bepaalt of de afspraak uitgesteld kan worden. Dit is natuurlijk afhankelijk van het soort bezoek/onderzoek/behandeling.

 

Algemene, betrouwbare en actuele informatie is te vinden op deze websites:

Klik hier voor meer informatie over de bijwerkingen van de COVID-19 vaccinatie op de website van Lareb.  

De informatie op de website van Lareb wordt continu bijgewerkt en de informatie is betrouwbaar en actueel.

Klik hier voor het antwoord op deze vraag van het RIVM. 

Via de link gaat u direct naar de juiste vraag en het antwoord.

 

Op de website van het RIVM is betrouwbare en actuele informatie te vinden.

Voor vragen over de COVID-19 vaccinatie en antistollingsmedicatie kunt u contact opnemen met het Stollingscentrum. Het Stollingscentrum is op werkdagen telefonisch bereikbaar via 0478 - 52 23 48.

Klik hier voor het antwoord op deze vraag van het RIVM. 

Via de link gaat u direct naar de juiste vraag en het antwoord.

 

Op de website van het RIVM is betrouwbare en actuele informatie te vinden.

Bekijk hier de actuele bezoekregeling in verband met het coronavirus.

 

Coronapatiënten die op de Intensive Care (IC) zijn opgenomen hebben last van zuurstoftekort en liggen vaak aan de beademing. De patiënt is via een buisje verbonden aan de machine die de ademhaling overneemt. Deze buis wordt in de meeste gevallen via de mond ingebracht (in een enkel geval via de neus) en loopt door de luchtpijp van de patiënt. Als een patiënt aan de beademing ligt, wordt de patiënt in slaap gehouden.

 

De IC-verpleegkundigen en de IC-arts houden voortdurend in de gaten hoe het met de patiënt gaat. Zo wordt voortdurend hartslag, zuurstof, bloeddruk en de beademingsinstelling gecontroleerd. Verder wordt de patiënt ook persoonlijk verzorgd. De patiënt wordt gewassen en verschoond.

 

De IC-arts bepaalt of een patiënt op de rug of op de buik ligt tijdens de opname. Als patiënten op de buik liggen, is het streven om patiënten 72 uur op de buik te laten liggen. Iedere 4 uur worden de armen en benen verlegd om verstijving en doorligplekken te voorkomen. Het hoofd van de patiënt ligt dan op een speciaal kussen.

 

Dagelijks is er voor de contactpersoon van de patiënt de mogelijkheid om telefonisch contact te hebben met een verpleegkundige om te horen hoe het met hun naaste gaat. In een dagboek wordt de opname op de IC bijgehouden. Met dit dagboek krijgen de patiënt en de naasten een beeld wat er allemaal op de IC is gebeurd tijdens de opname.

 

Kijk hier hoe een kamer op de Intensive Care eruitziet en lees de beschrijvingen van alle onderdelen van de IC-kamer.

Heeft u een afspraak op de poli?

Het dragen van een mondneusmasker is niet verplicht, tenzij er geen 1,5 meter afstand tot andere personen gehouden kan worden.

 

Bezoekt u een patiënt op de verpleegafdeling?

Dan krijgt u van ons een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker draagt u het gehele bezoek, ook als u bij de patiënt zit. 

 

Ja, dit is veilig en voor bepaalde zorg ook noodzakelijk. Ons personeel is heel goed geïnstrueerd in het bieden van veilige zorg. In zorgcontacten dragen zorgverleners een medisch mondneusmasker van het type chirurgisch IIR of FFP-2 afhankelijk van de handeling die zij uitvoeren. Wij zorgen als het nodig is voor extra beschermingsmaatregelen, voor u als patiënt en voor onze medewerkers.

 •          Was vaker uw handen
 •          Hoest en nies in uw elleboog
 •          Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik
 •          Schud geen handen
 •          Houd 1,5 meter afstand
 •          Raak met uw handen niet uw mond, neus, ogen aan

Ja, diverse patiëntverenigingen delen informatie over het coronavirus op hun website. Deze informatie is bedoeld voor specifieke patiëntgroepen. Voor meer informatie over het coronavirus en een specifieke aandoening, kunt u terecht op de volgende websites:

Als je zwanger bent of net een kindje hebt gekregen, maak je je misschien zorgen over het coronavirus. Voor zover bekend lijken zwangere vrouwen geen verhoogd risico te hebben om besmet te worden met coronavirus: ze lijken niet ontvankelijker voor het virus dan personen die niet zwanger zijn. Zwangere vrouwen hebben wel meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19. Daarom is het advies dat zij zich laten vaccineren en is het belangrijk om de geldende maatregelen goed op te volgen.

Voor de meest actuele informatie, ga naar de website van het RIVM (onderdeel Zwangerschap).

 

Of bezoek de website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) is de wetenschappelijke beroepsvereniging voor gynaecologen. Zij hebben een speciale pagina met informatie over corona die regelmatig wordt geactualiseerd.

Overleg met uw verloskundig hulpverlener wat te doen in dit specifieke geval. 

Bekijk hier de actuele bezoekersregeling van het Geboortecentrum.

In veruit de meeste gevallen is het mogelijk om moeder en kind samen in isolatie te verplegen als dat nodig is. Dit kan zowel op de couveuse- als op de kraamafdeling.

Als je zwanger bent of net een kindje hebt gekregen, maak je je misschien zorgen over het coronavirus. Voor zover bekend lijken zwangere vrouwen geen verhoogd risico te hebben om besmet te worden met coronavirus: ze lijken niet ontvankelijker voor het virus dan personen die niet zwanger zijn. Zwangere vrouwen hebben wel meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19. Daarom is het advies dat zij zich laten vaccineren en is het belangrijk om de geldende maatregelen goed op te volgen.

Voor de meest actuele informatie, ga naar de website van het RIVM (onderdeel Zwangerschap).

 

Of bezoek de website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) is de wetenschappelijke beroepsvereniging voor gynaecologen. Zij hebben een speciale pagina met informatie over corona die regelmatig wordt geactualiseerd.

Op deze foto zie je een vloersticker met '1.5 meter afstand houden'.
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

 • Heeft u een afspraak op de poli? Het dragen van een mondneusmasker is niet verplicht
 • Houd 1,5 meter afstand aan tot andere personen. Daar waar dit niet kan, draag een mondneusmasker
 • Kom alleen (tenzij begeleiding -max. 1 persoon- noodzakelijk is. Bekijk hier de uitzonderingen)
 • Kom niet te vroeg (max. 15 minuten vóór uw afspraak)
 • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak, tenzij aanvullend onderzoek nodig is
 • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek waarmee u de afspraak heeft
 • Bezoekt u een patiënt? Dan krijgt u van ons een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker draagt u tijdens uw bezoek in het ziekenhuis, ook als u bij de patiënt zit
 • Er zijn maximaal twee bezoekers (vanaf 13 jaar) per patiënt per dag zijn toegestaan. De bezoekers mogen niet tegelijkertijd op de patiëntenkamer zijn omdat onze kamers niet groot genoeg zijn om de 1,5 meter te waarborgen.
 • Volg de basisregels: Was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in uw elleboog, schud geen handen, houd 1,5 meter afstand (daar waar kan). 

 

Bekijk hier de actuele bezoekregeling in verband met het coronavirus.

 

Meer weten? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan VieCuri: 

 

Bereid u voor

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray en bij de regiopoli Reuver (ProVita) kunt u alleen op afspraak terecht. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer