Veel gestelde vragen over corona (ook over vaccineren) voor patiënten en bezoekers VieCuri
Wij vinden het belangrijk dat wij goede en veilige zorg kunnen bieden aan onze patiënten in een veilige werkomgeving voor onze medewerkers. Op deze pagina vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over uw afspraak, behandeling of bezoek, de COVID-19 vaccinatie en onze hygiënemaatregelen.
Aanvullend:
- Klik hier voor updates over corona bij VieCuri (o.a. aantal positief geteste patienten)
- Klik hier voor een infographic over uw bezoek aan VieCuri.
- Heeft u algemene vragen over het coronavirus? Bekijk betrouwbare en actuele informatie op de Website van het RIVM.
Veelgestelde vragen VieCuri
Klik op een onderwerp om naar de vragen en antwoorden van dat onderwerp te gaan:
- Vragen over uw (geplande) afspraak, onderzoek of operatie
- Vragen over de avondklok
- Vragen over de COVID-19 vaccinatie
- Vragen over contact met patiënten in het ziekenhuis
- Vragen over de hygiënemaatregelen
- Algemene vragen
- Informatie coronavirus voor specifieke patiëntgroepen
- Veelgestelde vragen van zwangere vrouwen over het coronavirus en de COVID-19 vaccinatie
-
1. Vragen over uw (geplande) afspraak, onderzoek of operatie
-
-
Ik wil graag een afspraak maken. Kan dat nu? (ingeklapt)
Heeft u nog geen verwijzing? Neem dan eerst contact op met uw eigen huisarts. Uw huisarts bekijkt of uw klacht urgent is en maakt indien nodig een verwijzing naar het ziekenhuis. Heeft u wel al een verwijzing? We verzoeken u om het ziekenhuis niet zelf te bellen, om onze poliklinieken de tijd te geven om iedereen te informeren. U wordt opgeroepen zodra dit mogelijk is.
-
Wanneer kan ik terecht voor een afspraak? (ingeklapt)
Onze specialisten bekijken per patiënt hoe snel u geholpen moet worden. Wij bellen deze patiënten om ze uit te nodigen om naar het ziekenhuis te komen. Als het kan, wordt de afspraak een telefonisch of e-consult. Zelf hoeft u dus geen actie te ondernemen. We verzoeken u om het ziekenhuis niet zelf te bellen, om onze poliklinieken de tijd te geven om iedereen te informeren. Tenzij uw klachten verergeren, neem dan wel contact met ons op.
-
Ik ben naar de huisarts geweest en heb een verwijzing gekregen voor een afspraak met een specialist van VieCuri. Wat moet ik doen? (ingeklapt)
In het patiëntbericht dat u krijgt naar aanleiding van de verwijzing, staat hoe de afspraak met een specialist tot stand komt.
- Als aangegeven is dat wij contact met u opnemen, hetzij via een brief of per telefoon, dan hoeft u niets te doen.
- Indien gevraagd wordt zelf een afspraak te plannen, dan vindt u dat terug in het patiëntbericht met de bijbehorende contactgegevens.
-
Ik moet een afspraak maken met de afdeling Diëtetiek. Wat moet ik doen? (ingeklapt)
U kunt zelf contact opnemen met deze afdeling. Kijk hier voor de contactgegevens: https://www.viecuri.nl/onze-specialismen/dietetiek/contact/.
-
Ik moet een afspraak maken met de afdeling Fysiotherapie. Wat moet ik doen? (ingeklapt)
U kunt zelf contact opnemen met deze afdeling. Kijk hier voor de contactgegevens: https://www.viecuri.nl/onze-specialismen/fysiotherapie/contact/.
-
Ik heb een afspraak in het ziekenhuis maar ik krijg ineens corona-achtige klachten. Wat nu? (ingeklapt)
Krijgt u corona-achtige klachten enkele dagen voor uw afspraak? Belt u dan met de polikliniek waar u de afspraak mee heeft. De arts bepaalt wat voor u de beste optie is.
Met corona-achtige klachten bedoelen we klachten zoals keelpijn, neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid, reuk- en of smaakverlies, koorts (38 graden of hoger), diarree of spierpijn (spierpijn in combinatie met één van de andere klachten).
-
Ik ben onlangs in een gebied geweest dat code rood of oranje heeft gekregen. Mag ik naar mijn afspraak komen? (ingeklapt)
Als u recent in een gebied bent geweest dat door de Nederlandse overheid als code rood of oranje is aangemerkt, wordt u geadviseerd in quarantaine te gaan. Heeft u een afspraak in het ziekenhuis tijdens de quarantaineperiode, neemt u dan contact op met de polikliniek. De arts bepaalt of de afspraak eventueel uitgesteld kan worden. Dit is natuurlijk afhankelijk van het soort bezoek/onderzoek/behandeling.
-
Ik ben in quarantaine en heb een afspraak in het ziekenhuis, wat nu? (ingeklapt)
Bent u in quarantaine? Bijvoorbeeld omdat u de afgelopen 10 dagen in contact bent geweest met een positief getest persoon? Of omdat u de afgelopen 10 dagen in een gebied bent geweest dat door de Nederlandse overheid als code rood of oranje is aangemerkt?
Bel dan met de polikliniek waar u de afspraak mee heeft. De arts bepaalt of de afspraak uitgesteld kan worden. Dit is natuurlijk afhankelijk van het soort bezoek/onderzoek/behandeling. -
Mijn afspraak is pas over een tijdje maar de klachten waarvoor ik naar het ziekenhuis moet, worden erger. Wat nu? (ingeklapt)
Neem direct contact op met uw huisarts of medisch specialist bij VieCuri als u al in behandeling bent. Zij beoordelen of de zorg urgent is geworden. Mogelijk bent u hierdoor eerder aan de beurt. Op alle poliklinieken beoordelen de specialisten welke patiënten het eerst gezien moeten worden.
-
Kan mijn afspraak niet beter telefonisch of via een digitale afspraak plaatsvinden? (ingeklapt)
Wat we zonder fysiek contact kunnen doen, doen we. Bijvoorbeeld telefonisch of door een digitale afspraak. Zo zijn er zo min mogelijk mensen in ons ziekenhuis. Sommige onderzoeken, zoals lichamelijk onderzoek, moeten in het ziekenhuis plaatsvinden.
-
Ik had een afspraak met een specialist van VieCuri, maar deze is door de coronacrisis geannuleerd. Wat moet ik doen? (ingeklapt)
We verzoeken u om het ziekenhuis niet zelf te bellen. Onze medisch specialisten bekijken per patiënt voor wie de zorg niet langer kan worden uitgesteld. Wij bellen deze patiënten om ze uit te nodigen om naar het ziekenhuis te komen. Als het kan, wordt de afspraak een telefonisch of e-consult. Zelf hoeft u dus geen actie te ondernemen. Alleen als uw klachten verergeren, kunt u contact met ons opnemen.
-
Waar moet ik me melden voor mijn afspraak? (ingeklapt)
U meldt zich, net als regulier, bij de poli waar u de afspraak heeft. Het routenummer waar u moet zijn, vindt u op de afspraakbevestiging. In het ziekenhuis draagt u een niet-medisch mondneusmasker.
-
Hoe lang van tevoren moet ik aanwezig zijn voor mijn afspraak? (ingeklapt)
Kom niet te vroeg om drukte in het ziekenhuis te voorkomen. We vragen u om 5 minuten voor de afspraak plaats te nemen in de wachtkamer. In het ziekenhuis draagt u een niet-medisch mondneusmasker.
Na uw afspraak verlaat u het ziekenhuis direct, tenzij aanvullend onderzoek nodig is.
-
Mag ik iemand meenemen naar mijn afspraak (begeleider)? (ingeklapt)
Wij verzoeken u om alleen naar het ziekenhuis te komen. Zo zijn er zo min mogelijk mensen in ons ziekenhuis. Tijdens uw afspraak kunt u iemand via de telefoon mee laten luisteren.
Indien begeleiding noodzakelijk is, zoals bij kinderen, kwetsbare ouderen of bij een gesprek waarbij de zorgverlener dit nodig vindt, dan mag er wel één persoon als begeleiding meekomen. Heeft u vanwege medisch noodzakelijke redenen begeleiding nodig (bijvoorbeeld doordat u niet in staat bent zich zelfstandig te verplaatsen)? Dan mag er één persoon meekomen. Ook zijn er vrijwilligers en medewerkers van VieCuri die patiënten in een rolstoel kunnen begeleiden naar de poli-afspraak (al dan niet in een rolstoel van VieCuri).Bent u voor vervoer naar het ziekenhuis afhankelijk van een bestuurder, dan mag deze begeleider u wel brengen, maar niet in de wachtkamer plaatsnemen. Wij verzoeken de begeleider buiten of in de auto te wachten. Is die persoon verkouden (hoesten of benauwdheidsklachten), wilt u dan iemand anders vragen u naar het ziekenhuis te begeleiden?
Als u hierover vragen heeft, vragen wij u om contact op te nemen met uw poli.
-
Ik moet naar het ziekenhuis voor diagnostisch onderzoek. Wat moet ik doen? (ingeklapt)
Indien u naar het ziekenhuis moet komen voor diagnostisch onderzoek, dan is het afhankelijk van het soort onderzoek wat u moet doen:
- Moet u bloed laten prikken?
Via mijnVieCuri kunt u een afspraak maken voor bloedafname. Het is ook mogelijk om zonder afspraak vrij in te lopen bij onze priklocaties. Kijk op onze website waar en hoe laat u terecht kunt om bloed te laten prikken. - Moet u voor een radiologisch onderzoek komen, waarvoor een afspraak nodig is, zoals echo, mammografie of Dexa?
Bel dan met de afdeling Radiologie. Het telefoonnummer staat op de aanvraagbrief vermeld. Voor een gewone röntgenfoto kunt u terecht op het Centrum voor Diagnostiek route 11 in Venlo. - Moet u een functieonderzoek laten uitvoeren zoals een ECG, 24 uurs bloeddrukmeting, cardiale echo, spirometrie, endoscopie of gynaecologische- of prostaatecho?
In het patiëntbericht dat u krijgt naar aanleiding van uw bezoek aan de huisarts staat of u zelf moet bellen of dat het ziekenhuis contact met u opneemt.
- Moet u bloed laten prikken?
-
Waar kan ik terecht om bloed te laten prikken? (ingeklapt)
U heeft in alle gevallen een doorverwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Op deze pagina leest u welke locaties geopend zijn en de openingstijden: https://www.viecuri.nl/bloedafname.
-
Naar aanleiding van mijn afspraak in het ziekenhuis moet ik een behandeling of operatie ondergaan. Wat moet ik doen? (ingeklapt)
Moet u een behandeling of operatie ondergaan, dan nemen wij ofwel telefonisch of per brief contact met u op. U hoeft dus niets te doen.
-
Ik word binnenkort geopereerd. Gaat deze operatie door? (ingeklapt)
VieCuri heeft de afgelopen tijd niet-acute operaties moeten uitstellen. Onze medisch specialisten bekijken per patiënt of de operatie kan worden uitgesteld. Hier ontvangt u van het ziekenhuis een bericht over. Als u geen bericht krijgt, gaat uw operatie door. We begrijpen dat het uitstellen van een operatie heel vervelend is en vragen om begrip.
-
Ik wil graag een afspraak maken. Kan dat nu? (ingeklapt)
-
2. Vragen over de avondklok
-
-
Een naaste is opgenomen in het ziekenhuis. Kan ik mijn naaste nog wel bezoeken in het ziekenhuis? (ingeklapt)
Ja, dat kan. Per dag mag één bezoeker per patiënt binnen de vastgestelde bezoektijden op bezoek komen. De bezoektijden vallen buiten de tijd van de avondklok. De avondklok heeft geen gevolgen op de actuele bezoekregeling. Kijk hier voor de actuele bezoekregeling.
Heeft u als bezoeker corona-achtige klachten? Dan mag u niet op bezoek komen in het ziekenhuis.
-
Ik heb na 21.00 uur ’s avonds een afspraak in het ziekenhuis. Kan deze afspraak doorgaan? (ingeklapt)
Deze afspraak kan gewoon doorgaan. U mag hiervoor naar het ziekenhuis komen. Wel moet u de volgende 2 brieven meenemen en kunnen laten zien aan een handhaver als u hierom wordt gevraagd:
- Afspraakbevestiging van VieCuri: u heeft van VieCuri een afspraakbevestiging ontvangen met daarin de gegevens van uw afspraak. Deze afspraakbevestiging moet u laten zien aan de handhaver.
- Eigen verklaring: u moet zelf een “Eigen verklaring” invullen waarin u aangeeft dat u een geldige reden heeft om buiten te zijn. Klik hier om de Eigen verklaring te downloaden zodat u dit formulier zelf kunt invullen.
Op de website van Rijksoverheid staat meer informatie over de “Eigen verklaring”.
-
Ik moet in de avonduren met spoed naar het ziekenhuis voor mijn naaste of mezelf. Mag dat? (ingeklapt)
Bij spoed mag u altijd direct naar het ziekenhuis komen. Hier heeft u geen (schriftelijke) verklaring voor nodig. Ook als het ziekenhuis u belt vanwege een spoedgeval bij uw naaste, mag u in de avonduren naar het ziekenhuis komen. Hier heeft u geen (schriftelijke) verklaring voor nodig. U kunt de handhaver uitleggen dat u door een medisch spoedgeval naar het ziekenhuis moet.
-
Een naaste is opgenomen in het ziekenhuis. Kan ik mijn naaste nog wel bezoeken in het ziekenhuis? (ingeklapt)
-
3. Vragen over de COVID-19 vaccinatie
-
-
Waar vind ik betrouwbare informatie over de COVID-19 vaccinatie? (ingeklapt)
Algemene, betrouwbare en actuele informatie is te vinden op deze websites:
-
Welke bijwerkingen heeft de COVID-19 vaccinatie? (ingeklapt)
De informatie op de website van Lareb wordt continu bijgewerkt en de informatie is betrouwbaar en actueel.
-
Ik ben patiënt en behoor tot een hoog-risicogroep. Kan of moet ik me melden bij mijn behandelend arts om gevaccineerd te worden? (ingeklapt)
Nee, neem niet zelf contact op met uw behandelend arts (of huisarts). Op dit moment is de planning van de vaccinaties nog niet helemaal rond. U krijgt vanzelf een uitnodiging voor de vaccinatie als u aan de beurt bent. Kijk op de webpagina van het RIVM voor meer informatie over de vaccinatie van de medische risicogroepen.
-
Mag ik paracetamol of andere pijnstillers gebruiken na vaccinatie? (ingeklapt)
Klik hier voor het antwoord op deze vraag van het RIVM.
Via de link gaat u direct naar de juiste vraag en het antwoord.
Op de website van het RIVM is betrouwbare en actuele informatie te vinden.
-
Mag ik na het coronavaccin andere vaccins ontvangen? (ingeklapt)
Klik hier voor het antwoord op deze vraag van het RIVM.
Via de link gaat u direct naar de juiste vraag en het antwoord.
Op de website van het RIVM is betrouwbare en actuele informatie te vinden.
-
Zijn er medicijnen die invloed hebben op de vaccinatie? (ingeklapt)
Klik hier voor het antwoord op deze vraag van het RIVM. Via de link gaat u direct naar de juiste vraag en het antwoord.
Op de website van het RIVM is betrouwbare en actuele informatie te vinden.
-
Kan ik de vaccinatie krijgen als ik bloedverdunners neem? (ingeklapt)
Klik hier voor het antwoord op deze vraag van het RIVM.
Via de link gaat u direct naar de juiste vraag en het antwoord.
Op de website van het RIVM is betrouwbare en actuele informatie te vinden.
-
Ik ben onder behandeling van een hematoloog of oncoloog, kan ik gevaccineerd worden? (ingeklapt)
U bent onder behandeling van een hematoloog of oncoloog. U krijgt bijvoorbeeld chemotherapie of afweeronderdrukkende medicatie. Ook in deze gevallen komt u in aanmerking voor vaccinatie. Als u bent gevaccineerd blijft het belangrijk om u aan alle beschermende maatregelen zoals die nu gelden, te blijven houden. Denk hierbij aan 1,5 meter afstand houden en regelmatig handen wassen.
-
Kan ik de vaccinatie krijgen als ik medicijnen neem die mijn afweersysteem beïnvloeden? (ingeklapt)
Klik hier voor het antwoord op deze vraag van het RIVM.
Via de link gaat u direct naar de juiste vraag en het antwoord.
Op de website van het RIVM is betrouwbare en actuele informatie te vinden.
-
Ik gebruik antistollingsmedicatie, waar moet ik rekening mee houden met de COVID-19 vaccinatie? (ingeklapt)
Voor vragen over de COVID-19 vaccinatie en antistollingsmedicatie kunt u contact opnemen met het Stollingscentrum. Het Stollingscentrum is op werkdagen telefonisch bereikbaar via 0478 - 52 23 48.
-
Ik heb MS, waar moet ik rekening mee houden met de COVID-19 vaccinatie? (ingeklapt)
Het advies is om u te laten vaccineren zodra u een oproep krijgt voor de COVID-19 vaccinatie. Dit advies geldt ook als u ziektemodulerende therapie gebruikt.
Aanvullend advies afhankelijk van de medicijnen die u gebruikt
Gebruikt u ocrelizumab, alemtuzumab of cladribine? Neem dan contact op met uw behandelend specialist zodra u weet wanneer u gevaccineerd wordt. De specialist bepaalt dan samen met u het beste moment van het infuus of kuur rond uw vaccinatie.
Als u een van de volgende medicijnen gebruikt kunt u zich laten vaccineren zodra u een oproep krijgt van het RIVM:
- Teriflunomide (Aubagio)
- Dimethylfumaraat (Tecfidera)
- Fingolimod (Gilenya)
- Glatirameeracetaat (Copaxone)
- Interferon-bèta (Avonex, Betaferon, Plegridy, Rebif)
- Natalizumab (Tysabri)
- Siponimod (Mayzent)
-
Ik heb reuma, waar moet ik rekening mee houden met de COVID-19 vaccinatie? (ingeklapt)
De informatie op de website van de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland is betrouwbaar en actueel.
-
Ik gebruik methotrexaat voor mijn reumatische ziekte. Wat is het effect van methotrexaat op de COVID-19 vaccinatie? (ingeklapt)
Het gebruik van methotrexaat kan een effect hebben op de werking van de vaccinatie. Lees hier meer informatie over het gebruik van methotrexaat en de COVID-19 vaccinatie.
-
Ik heb een chronische ontstekingsziekte aan mijn darmen (IBD), waar moet ik rekening mee houden met de COVID-19 vaccinatie? (ingeklapt)
De informatie op de website van de Patiëntenvereniging is betrouwbaar en actueel.
-
Ik ben allergisch voor bepaalde stoffen. Maakt dat uit? (ingeklapt)
Klik hier voor het antwoord op deze vraag van het RIVM.
Via de link gaat u direct naar de juiste vraag en het antwoord.
Op de website van het RIVM is betrouwbare en actuele informatie te vinden.
-
Ik probeer zwanger te raken, is het veilig om de COVID-19 vaccinatie te nemen? (ingeklapt)
De informatie op de website van Lareb wordt continu bijgewerkt en de informatie is betrouwbaar en actueel.
-
Ik ben zwanger, is het veilig om de COVID-19 vaccinatie te nemen? (ingeklapt)
De informatie op de website van Lareb wordt continu bijgewerkt en de informatie is betrouwbaar en actueel.
-
Ik geef borstvoeding, is het veilig om de COVID-19 vaccinatie te nemen? (ingeklapt)
De informatie op de website van Lareb wordt continu bijgewerkt en de informatie is betrouwbaar en actueel.
-
Ik ben koortsig en grieperig, mag ik gevaccineerd worden? (ingeklapt)
Klik hier voor het antwoord op deze vraag van het RIVM.
Via de link gaat u direct naar de juiste vraag en het antwoord.
Op de website van het RIVM is betrouwbare en actuele informatie te vinden.
-
Mag ik tijdens een coronabesmetting het vaccin laten zetten? (ingeklapt)
Klik hier voor het antwoord op deze vraag van het RIVM.
Via de link gaat u direct naar de juiste vraag en het antwoord.
Op de website van het RIVM is betrouwbare en actuele informatie te vinden.
-
Ik ben tijdens mijn ziekenhuisverblijf voor corona behandeld met monoklonale antistoffen. Mag ik de vaccinatie? (ingeklapt)
Klik hier voor het antwoord op deze vraag van het RIVM.
Via de link gaat u direct naar de juiste vraag en het antwoord.
Op de website van het RIVM is betrouwbare en actuele informatie te vinden.
-
Ik heb op de IC gelegen met corona en ik ben nog niet de oude, mag ik gevaccineerd worden? (ingeklapt)
Klik hier voor het antwoord op deze vraag van het RIVM.
Via de link gaat u direct naar de juiste vraag en het antwoord.
Op de website van het RIVM is betrouwbare en actuele informatie te vinden.
-
Ik ben herstellende van een hartinfarct, mag ik gevaccineerd worden? (ingeklapt)
Klik hier voor het antwoord op deze vraag van het RIVM.
Via de link gaat u direct naar de juiste vraag en het antwoord.
Op de website van het RIVM is betrouwbare en actuele informatie te vinden.
-
Wat moet ik doen als ik geopereerd moet worden? (ingeklapt)
Klik hier voor het antwoord op deze vraag van het RIVM.
Via de link gaat u direct naar de juiste vraag en het antwoord.
Op de website van het RIVM is betrouwbare en actuele informatie te vinden.
-
Waar vind ik betrouwbare informatie over de COVID-19 vaccinatie? (ingeklapt)
-
4. Vragen over contact met patiënten in het ziekenhuis
-
-
Mag ik op bezoek gaan bij mijn partner/kind/familielid/bekende bij VieCuri? (ingeklapt)
Om verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk tegen te gaan, is het belangrijk dat er zo min mogelijk mensen tegelijk in één ruimte zijn. Vanaf 16 oktober 2020 is er één bezoeker per patiënt per dag toegestaan en zijn de bezoektijden aangepast. Kijk hier voor de actuele bezoekregeling.
Heeft u als bezoeker corona-achtige klachten? Dan mag u niet op bezoek komen in het ziekenhuis.
-
Mijn man/vrouw/kind/partner is opgenomen in VieCuri Medisch Centrum, loopt hij/zij nu risico op blootstelling aan het coronavirus? (ingeklapt)
Wij nemen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. We volgen hierin de richtlijnen van het RIVM. Waar nodig worden patiënten in isolatie verpleegd en worden medewerkers gemonitord op ziekteverschijnselen.
-
Mijn naaste ligt op de IC en er is geen of weinig contact mogelijk. Waar kan ik terecht voor steun? (ingeklapt)
Als uw naaste wordt opgenomen op de Intensive Care, is dat voor u een zware tijd waarin er veel op u afkomt. In de huidige tijd heeft een opname extra veel impact door de maatregelen die genomen worden rondom het coronavirus. U kunt voor steun terecht bij Slachtofferhulp.
-
Mijn naaste ligt met het coronavirus op de Intensive Care (IC). Wat komt er allemaal kijken bij de verzorging van een coronapatiënt op de IC? (ingeklapt)
Coronapatiënten die op de Intensive Care (IC) zijn opgenomen hebben last van zuurstoftekort en liggen aan de beademing. De patiënt is via een buisje verbonden aan de machine die de ademhaling overneemt. Deze buis wordt in de meeste gevallen via de mond ingebracht (in een enkel geval via de neus) en loopt door de luchtpijp van de patiënt. Als een patiënt aan de beademing ligt, wordt de patiënt in slaap gehouden.
De IC-verpleegkundigen en de IC-arts houden voortdurend in de gaten hoe het met de patiënt gaat. Zo wordt voortdurend hartslag, zuurstof, bloeddruk en de beademingsinstelling gecontroleerd. Verder wordt de patiënt ook persoonlijk verzorgd. De patiënt wordt gewassen en verschoond.
De IC-arts bepaalt of een patiënt op de rug of op de buik ligt tijdens de opname. Als patiënten op de buik liggen, is het streven om patiënten 72 uur op de buik te laten liggen. Iedere 4 uur worden de armen en benen verlegd om verstijving en doorligplekken te voorkomen. Het hoofd van de patiënt ligt dan op een speciaal kussen.
Dagelijks is er voor de contactpersoon van de patiënt de mogelijkheid om telefonisch contact te hebben met een verpleegkundige om te horen hoe het met hun naaste gaat. In een dagboek wordt de opname op de IC bijgehouden. Met dit dagboek krijgen de patiënt en de naasten een beeld wat er allemaal op de IC is gebeurd tijdens de opname.
-
Mijn naaste moet worden beademd. Wat zijn de mogelijke gevolgen? (ingeklapt)
Als uw naaste aan de beademing ligt kan dit diverse gevolgen hebben.
In deze voorlichtingsvideo van de Nederlandse Internisten Vereniging en Erasmus MC wordt uitgelegd wanneer patiënten aan de beademing moeten en welke gevolgen dat heeft.
-
Mag ik een patiënt ophalen die is ontslagen uit het ziekenhuis? (ingeklapt)
Als een patiënt wordt ontslagen uit het ziekenhuis en weer naar huis mag, mag een naaste de patiënt bij de balie van de verpleegafdeling ophalen. In het ziekenhuis draagt u een niet-medisch mondneusmasker.
-
Mag ik op bezoek gaan bij mijn partner/kind/familielid/bekende bij VieCuri? (ingeklapt)
-
5. Vragen over de hygiënemaatregelen
-
-
Moet ik een mondneusmasker (mondkapje) op als ik naar het ziekenhuis kom? (ingeklapt)
Ja, vanaf donderdag 15 oktober is het bij VieCuri verplicht om een (niet-medisch) mondneusmasker (mondkapje) te dragen in de publieke ruimtes van onze locaties in Venlo en Venray, alle regiopoli’s en de spoedpost Noord-Limburg. Dit geldt zowel voor patiënten, medewerkers als bezoekers.
Bent u per ongeluk uw mondneusmasker vergeten, dan kunt u zich melden bij de receptie in de centrale hal. Eerdere richtlijnen blijven van kracht.
-
Kan ik mijn handen wassen/desinfecteren bij binnenkomst? (ingeklapt)
Ja, dat kan op verschillende plekken in het ziekenhuis. Op de toiletten kunt u uw handen wassen met water en zeep. Verder vindt u op diverse plekken in ons ziekenhuis handdispensers om uw handen te desinfecteren. Het is wel belangrijk dat u de handdesinfectans op de juiste wijze gebruikt: 1 pompje per gebruik en uw handen droogwrijven (de vloeistof NIET van uw handen ‘afschudden’).
-
Wordt binnen VieCuri nog handen geschud? (ingeklapt)
Nee, VieCuri volgt de RIVM richtlijnen, daarom is er momenteel een aangepast beleid.
Onze medewerkers schudden nu geen handen.
-
Een zorgverlener komt dichterbij dan 1,5 meter afstand. Is dat veilig? (ingeklapt)
Ja, dit is veilig en voor bepaalde zorg ook noodzakelijk. Ons personeel is heel goed geïnstrueerd in het bieden van veilige zorg. Wij zorgen als het nodig is voor de juiste beschermingsmaatregelen, voor u als patiënt en voor onze medewerkers.
-
Bij de parkeerplaats moet ik op een knopje drukken voor een kaartje, is dat veilig? En kan ik veilig deurklinken of relingen aanraken? (ingeklapt)
Wanneer u regelmatig uw handen wast met water en zeep, is dit veilig. Verder vindt u op diverse plekken in ons ziekenhuis handdispensers om uw handen te desinfecteren. Het is wel belangrijk dat u de handdesinfectans op de juiste wijze gebruikt: 1 pompje per gebruik en uw handen droogwrijven (de vloeistof NIET van uw handen ‘afschudden’).
Verder worden de knoppen, deurklinken, relingen en andere ‘contactoppervlakken’ regelmatig gereinigd.
-
Wat kan ik zelf doen om besmetting te voorkomen? (ingeklapt)
- Was vaker uw handen
- Hoest en nies in uw elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik
- Schud geen handen
- Houd 1,5 meter afstand
- Raak met uw handen niet uw mond, neus, ogen aan
-
Moet ik een mondneusmasker (mondkapje) op als ik naar het ziekenhuis kom? (ingeklapt)
-
6. Algemene vragen
-
-
Wat betekent de corona-uitbraak voor mij als patiënt of bezoeker? (ingeklapt)
De belangrijkste informatie over het coronavirus voor patiënten en bezoekers is (naast op onze website) nu ook te vinden in de VieCuri Behandelapp (Patient Journey app). Hier vindt u betrouwbare informatie voor als u binnenkort een afspraak hebt in het ziekenhuis of als er een naaste in het ziekenhuis is opgenomen.
In de Behandelapp kunt u ook een corona-quickscan doen om te checken of bepaalde klachten gerelateerd kunnen zijn aan het coronavirus. U vult een aantal korte vragen in en krijgt op basis van uw antwoorden een advies over hoe u het beste kunt handelen.
Bekijk hier meer informatie over het gebruik van de VieCuri Behandelapp en download deze gratis in Google Play of in de App Store.
-
Is het veilig om naar het ziekenhuis te komen? (ingeklapt)
Ja, VieCuri treft veel maatregelen om de zorg voor onze patiënten veilig te laten verlopen. Het belangrijkste is dat iedereen de basisregels volgt:
- Draag een (niet-medisch) mondneusmasker in de publieke ruimtes van VieCuri
- Was vaker uw handen
- Hoest en nies in uw elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik
- Schud geen handen
- Houd 1,5 meter afstand
We geven met lijnen en pijlen de looproutes in het ziekenhuis aan, zodat mensen elkaar zo min mogelijk hoeven te passeren en voldoende afstand van elkaar kunnen houden. Ook de poliklinieken en wachtruimtes zijn volgens de 1,5 meter norm ingericht waar mogelijk. Verder beperken we het aantal mensen in ons ziekenhuis zo veel als mogelijk.
Heeft u een afspraak en heeft u enkele dagen voor uw afspraak één van onderstaande klachten?
- keelpijn, neusverkoudheid, hoesten
- benauwdheid
- reuk- en/of smaakverlies
- koorts (38 graden of hoger)
- diarree
- spierpijn in combinatie met één van de andere klachten
Bent u in isolatie of quarantaine? Bel dan met de polikliniek. Wij overleggen met uw specialist wat voor u op dat moment de beste optie is.
-
Kom ik in contact met coronapatiënten als ik in het ziekenhuis ben? (ingeklapt)
De patiënten die positief zijn getest op corona worden in isolatie behandeld (op aparte afdelingen of aparte kamers).
-
Controleert VieCuri patiënten bij de ingang op symptomen van het coronavirus? (ingeklapt)
Nee, wij controleren patiënten niet lichamelijk of zij klachten hebben. In de afspraakbevestiging u per brief en/of SMS ontvangt, vragen wij u of u corona-achtige klachten heeft. Heeft u enkele dagen voor uw afspraak corona-achtige klachten? Bent u in isolatie of quarantaine? Bel dan met de polikliniek. Wij overleggen met uw specialist wat voor u op dat moment de beste optie is.
Vanaf donderdag 15 oktober 2020 is het bij VieCuri verplicht om een (niet-medisch) mondneusmasker te dragen in de publieke ruimtes van onze locaties in Venlo en Venray, alle regiopoli’s en de spoedpost Noord-Limburg. Dit geldt zowel voor patiënten, medewerkers als bezoekers. Bent u per ongeluk uw mondneusmasker vergeten, dan kunt u zich melden bij de receptie in de centrale hal. Eerdere richtlijnen blijven van kracht.
-
Wat als ik me onveilig voel? (ingeklapt)
We begrijpen heel goed dat het spannend, ongemakkelijk of wennen is om in deze tijd naar het ziekenhuis te komen. U kunt uw vragen of zorgen altijd bespreken met een medewerker van het specialisme waar u onder behandeling bent.
-
Kan ik bij VieCuri Venlo nog naar het Regionaal Centrum Geestelijke Gezondheidszorg? (ingeklapt)
Via de hoofdingang van VieCuri Venlo is er toegang tot het centrum van Vincent van Gogh voor Geestelijke Gezondheidszorg.
Vincent van Gogh voor Geestelijke Gezondheidszorg heeft ook maatregelen getroffen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Lees hier meer over deze maatregelen en de mogelijke consequenties voor uw bezoek aan dit centrum.
-
Kan ik gebruik maken van de Parkeertaxi op locatie Venlo (taxi buiten het ziekenhuis)? (ingeklapt)
Ja, het is mogelijk om gebruik te maken van de parkeertaxi.
Om het vervoer op een veilige manier mogelijk te maken, hebben we een aantal maatregelen getroffen:
- Alle chauffeurs krijgen tips van onze fysiotherapeuten over hoe ze mensen het beste kunnen ondersteunen bij het in- en uitstappen. Ook worden ze extra getraind in het besturen van de parkeertaxi.
- Alle chauffeurs nemen de richtlijnen van het RIVM en de hygiënemaatregelen in acht. Ze schudden geen handen en houden, waar mogelijk, 1.5 meter afstand.
- Alle chauffeurs rijden twee vaste routes op parkeerterrein B, C en D, waarbij rijrichting in acht wordt genomen. Aan het einde van dit bericht vindt u een plattegrond met de rijroutes.
- U wordt bij uw auto opgehaald. U hoeft de chauffeur niet te bellen. Ook brengt de chauffeur u graag terug naar uw auto. U kunt opstappen bij het bushokje naast de parkeerbetaalautomaten ('opstapplaats parkeertaxi').
- Onze chauffeur vervoert maximaal twee bezoekers of patiënten per keer.
- Na iedere rit wordt de parkeertaxi door de chauffeur schoongemaakt (handgrepen, leuning en zitvlakken).
- De parkeertaxi rijdt niet op parkeerterrein E, F en G.
- De parkeertaxi rijdt van 8.30 tot 16.30 uur op maandag tot en met vrijdag en is gratis beschikbaar voor iedereen.
-
Kan ik gebruik maken van de zij-ingangen in Venlo en Venray? (ingeklapt)
De zij-ingangen bij de locaties Venlo en Venray zijn op dit moment gesloten voor bezoekers/patiënten in verband met de coronamaatregelen.
Maakt u gebruik van een van deze ingangen? Dan verzoeken wij u vriendelijk om via onze hoofdingang naar binnen te komen.
Voor enkele patiënten geldt een uitzondering en deze patiënten zijn hierover geïnformeerd.
-
Kan ik gebruik maken van de Politaxi op locatie Venlo (taxi in het ziekenhuis)? (ingeklapt)
Ja, het is mogelijk om gebruik te maken van de politaxi.
De politaxi brengt patiënten van de ingang van het ziekenhuis in Venlo naar de door u gevraagde polikliniek. Vrijwilligers bemensen de taxi, die rijdt van 8.30 tot 16.30u. Wilt u gebruik maken van de politaxi, dan kunt u (of de baliemedewerker) bellen naar: 077 320 50 80.
-
Is het bezoekersrestaurant geopend? (ingeklapt)
Het bezoekersrestaurant La Vie is alleen geopend voor afhaalmogelijkheden (To Go/Take away). Er gelden aangepaste openingstijden:
Locatie Venlo
Maandag tot en met vrijdag: 8:30 - 17:00 uur
Locatie Venray
Maandag t/m vrijdag: 8:30 -15:30 uur
Er zijn op dit moment geen zitplekken bij La Vie. -
Ik heb een overleg of heb me aangemeld voor een bijeenkomst bij VieCuri. Gaan deze door? (ingeklapt)
Alle zakelijke overleggen die niet noodzakelijk zijn, worden geannuleerd of uitgesteld. Dit geldt ook voor alle bijeenkomsten bij VieCuri, die geen betrekking hebben op de zorg. Daardoor verkleinen we het risico op het verspreiden van het coronavirus.
U krijgt bericht als uw overleg of bijeenkomst niet doorgaat of digitaal wordt georganiseerd.
-
Kan ik als leverancier/dienstverlener naar VieCuri komen? (ingeklapt)
Ja, dat kan als de afspraak noodzakelijk is. Als een afspraak of levering niet kan doorgaan, nemen wij contact met u op.
Bij VieCuri is het dragen van een (niet-medisch) mondmasker in onze publieke ruimtes verplicht. Verder vragen wij leveranciers om rekening te houden met de algemene RIVM-richtlijnen: bij klachten van (neus)verkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts, beperk dan uw sociale contacten. Dit betekent: blijf thuis.
-
Heeft VieCuri nog voldoende voorraden? (ingeklapt)
VieCuri heeft nog voldoende voorraad aan persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondneusmaskers, schorten, handschoenen en dergelijke.
-
Wat kan ik verwachten als ik of mijn naaste moet worden opgenomen op een COVID-afdeling? (ingeklapt)
We begrijpen dat er veel op u of uw naaste af komt bij een opname met corona of verdenking van corona. COVID-patiënten worden opgenomen binnen de afdeling Interne Geneeskunde, Longgeneeskunde of op de Intensive Care. In de onderstaande video leggen onze zorgverleners uit wat u kunt verwachten bij een opname in ons ziekenhuis.
Klik hier om naar de video te gaan.
Voor meer informatie over corona of een ziekenhuis opname met corona klikt u hier.
-
Wat betekent de corona-uitbraak voor mij als patiënt of bezoeker? (ingeklapt)
-
7. Informatie coronavirus voor specifieke patiëntgroepen
-
-
Is er informatie over het coronavirus beschikbaar voor specifieke patiëntgroepen? (ingeklapt)
Ja, diverse patiëntverenigingen delen informatie over het coronavirus op hun website. Deze informatie is bedoeld voor specifieke patiëntgroepen. Voor meer informatie over het coronavirus en een specifieke aandoening, kunt u terecht op de volgende websites:
-
Is er informatie over het coronavirus beschikbaar voor specifieke patiëntgroepen? (ingeklapt)
-
8. Veelgestelde vragen van zwangere vrouwen over het coronavirus en de COVID-19 vaccinatie
-
-
Ik ben zwanger, moet ik me extra zorgen maken? (ingeklapt)
Nee. We zien dat infectie met het virus hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. Met de gegevens die nu bekend zijn, lijken de gevolgen van een infectie met COVID-19 bij een zwangere vrouw niet anders voor het kind en de moeder dan bij andere infectieziekten die koorts veroorzaken.
Bron: RIVM
-
Wat zijn de risico’s voor vroeggeboren kinderen ? (ingeklapt)
Voor zover wij weten zijn er tot op heden geen kinderen overleden aan een coronavirusinfectie. Bij kinderen met een longaandoening kan het ziektebeeld ernstiger verlopen.
Zoals voor alle mensen met andere gezondheidsproblemen geldt: houd de standaard hygiënemaatregelen in acht en blijf uit de buurt van mensen die ziek zijn. Deze maatregelen gelden overigens voor alle virussen, ook die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.
Bron: RIVM
-
Kan de ongeboren baby geïnfecteerd raken tijdens de zwangerschap of bevalling? (ingeklapt)
Tot nu toe zijn er geen berichten dat een moeder haar ongeboren baby via een directe overdracht (verticale transmissie) heeft besmet tijdens de zwangerschap of de bevalling. Het virus is ook niet gevonden in vruchtwater, navelstrengbloed, de keel van een pasgeborene of in borstvoeding.
Een moeder kan haar kind wel besmetten op de ‘normale manier’: van mens-op-mens (horizontale transmissie).
Bron: NVOG
-
Ik heb nu een infectie met het coronavirus/COVID-19 en zit in thuisisolatie. Gaat mijn afspraak met de verloskundige of gynaecoloog door? (ingeklapt)
Overleg met uw verloskundig hulpverlener wat te doen in dit specifieke geval.
Bron: NVOG
-
Ik heb nu een infectie met het coronavirus/COVID-19. Mag ik thuis bevallen? (ingeklapt)
Op basis van beperkt beschikbare data adviseren wij tijdens de actieve infectie een ziekenhuisbevalling met bewaking van de foetus (cardiotocogram, CTG). Als de infectie meer dan 14 dagen geleden was, vervalt dit advies.
Bron: NVOG
-
Mag ik borstvoeding geven als ik een infectie met het coronavirus/COVID-19 heb? (ingeklapt)
Het coronavirus/COVID-19 is niet aangetoond in moedermelk. Wel is het advies om borstvoeding te geven met een mondkap en hygiënemaatregelen in acht te nemen (handen wassen voor het aanraken van de baby of borsten, eigen borstkolf te gebruiken of fles en de borstkolf goed schoon te maken na gebruik). Omdat het wel mogelijk is de baby te infecteren in uw nabijheid, valt het te overwegen om (gekolfde) voeding door een gezond persoon te laten geven.
Bron: NVOG
-
Ik ben genezen van een infectie met het coronavirus/COVID-19. Ben ik nu onder controle van een gynaecoloog? (ingeklapt)
In principe is een doorgemaakte infectie met COVID-19 geen medische indicatie. Wel wordt voorlopig aangeraden groei-echo’s te laten maken.
Bron: NVOG
-
Wie mag er bij de bevalling aanwezig zijn? (ingeklapt)
Bij de bevalling mag (naast de verloskundige) 1 begeleider meekomen met de zwangere.
- Als de begeleider hoest en/of niest, moet deze een chirurgisch mondneusmasker dragen.
- Als de begeleider hoest en/of niest én koorts heeft, mag deze helaas niet naar binnen bij het Geboortecentrum of het ziekenhuis.
Bekijk de actuele bezoekersregeling van het Geboortecentrum.
-
Mag ik bij mijn baby blijven als deze wordt geboren in het Geboortecentrum en ik COVID-19 (verdachte) klachten heb? (ingeklapt)
In veruit de meeste gevallen is het mogelijk om moeder en kind samen in isolatie te verplegen als dat nodig is. Dit kan zowel op de couveuse- als op de kraamafdeling.
-
Ik probeer zwanger te raken, is het veilig om de COVID-19 vaccinatie te nemen? (ingeklapt)
De informatie op de website van Lareb wordt continu bijgewerkt en de informatie is betrouwbaar en actueel.
-
Ik ben zwanger, is het veilig om de COVID-19 vaccinatie te nemen? (ingeklapt)
De informatie op de website van Lareb wordt continu bijgewerkt en de informatie is betrouwbaar en actueel.
-
Ik geef borstvoeding, is het veilig om de COVID-19 vaccinatie te nemen? (ingeklapt)
De informatie op de website van Lareb wordt continu bijgewerkt en de informatie is betrouwbaar en actueel.
-
Ik ben zwanger, moet ik me extra zorgen maken? (ingeklapt)