Hand- en polscentrum

Contact

Handen

Carpaal Tunnel Syndroom

Een Carpaal Tunnel Syndroom is een beknelling van de middelste zenuw (nervusmedianus) in de pols. Hierbij kunt u last hebben van een pijnlijk gevoel of tintelingen in de vingers en in de hand, en soms ook een doof gevoel of krachtverlies. Ook kunt u het gevoel hebben alsof uw hand gezwollen is. U kunt ook een uitstralende pijn naar de onderarm, de elleboog en de schouder ervaren.

 

Behandeling

Wanneer onze handspecialist heeft vastgesteld dat u het Carpaal Tunnel Syndroom heeft, bespreekt hij de behandelingsmogelijkheden met u. Soms is geen behandeling nodig. Wanneer de klachten gering zijn of van voorbijgaande aard (bijvoorbeeld in de zwangerschap), dan kan soms beter worden afgewacht.

 

Een spalk

De handspecialist kan ook een spalk adviseren. Onze gipsverbandmeester kan dan een spalk van kunststof bij u aanmeten. Hiermee krijgt de pols rust en kunnen de klachten afnemen. Een injectie in de pols met bijnierschorshormonen (cortison) en een plaatselijk verdovend middel kan lange tijd goed helpen. Vaak wordt gekozen voor een operatie waarbij de spalk ter overbrugging van de eventuele wachttijd verlichting kan geven.

 

Corticosteroïd injectie

Onze handspecialist kan ook een injectie geven met een verdovend middel en een ontstekingsremmer (corticosteroïd). Het verdovende middel werkt vrijwel direct. Hierdoor kunt u al snel verlichting van pijn ervaren. Alleen werkt dit middel maar 6 tot 8 uur. De ontstekingsremmer moet uiteindelijk het lange termijneffect geven. Het duurt 1 tot 3 weken voordat de ontstekingsremmer goed gaat werken. Het kan dus zijn dat de eerste uren na de injectie de klachten weg zijn en daarna weer terug komen voor een aantal dagen.

 

Een operatie

De operatie is erop gericht de druk op de zenuw weg te nemen. De operatie, die ongeveer twintig minuten duurt, is een kleine ingreep meestal onder plaatselijke verdoving. Tijdens de operatie wordt een snee gemaakt in de pols aan de handpalmzijde. De dwarse polsband wordt dan doorgesneden. Hierdoor wordt de tunnel verwijd en de beknelling opgeheven.

 

Lees meer over CTS in onze folder 'Carpaal Tunnel Syndroom'.

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer