Nuchter
Verpleegafdeling

Nuchter

Eten en drinken voor de operatie

Opereren kan alleen als u nuchter bent. Dit betekent dat uw maag leeg moet zijn op de dag van de geplande operatie. Zo wordt voorkomen dat de inhoud van uw maag tijdens de operatie in de longen terechtkomt. Als u niet nuchter bent kan de operatie mogelijk niet doorgaan. 

Om te zorgen dat u nuchter bent, houdt u zich aan de volgende regels:

 

 •  Tot 6 uur voor het tijdstip dat u zich in het ziekenhuis moet melden, mag u nog 2 beschuiten met jam of kaas eten.
 • Tot 2 uur voor het tijdstip dat u zich in het ziekenhuis moet melden, mag u nog een glas thee of water drinken (max. 400 ml) zonder suiker of melk.
 • Het is verstandig om vanaf 00.00 uur in de nacht niet meer te roken.
 • U mag uw medicatie innemen zoals afgesproken tijdens het bezoek op het preoperatief bureau. En zoals vermeld op uw medicatie overzicht van het preoperatief bureau.

 

Bijvoorbeeld

U moet om 15.00 uur in het ziekenhuis zijn. Dit betekent dat u:

 

 • Tot 9.00 uur 's morgens nog een lichte maaltijd mag eten, bijvoorbeeld 2 beschuiten met jam of kaas.
 • Tot 13.00 uur 's middags mag u nog een glas thee of water drinken (max. 400 ml) zonder suiker of melk. 

 

Let op: wordt u de dag voor de ingreep opgenomen, dan hoeft u niet nuchter te komen.

 

Roken voor de operatie

U mag vanaf 00.00 uur in de nacht niet meer roken.

 

Als u geopereerd moet worden is stoppen met roken extra belangrijk. Door niet te roken neemt het risico op bepaalde complicaties tijdens en na de operatie aanzienlijk af:

 

 • Een goede wondgenezing is van groot belang bij het voorkomen van infecties. Door te stoppen met roken verbetert de zuurstoftoevoer en neemt het risico op infecties en slechte wond- en botgenezing af. Na 8 uur stoppen met roken is uw zuurstofniveau weer normaal.
 • Roken en slijmvorming irriteert de luchtwegen. Als u onder narcose bent, wordt u via een buisje in de luchtpijp beademd. Dit buisje kan verstopt raken door slijm dat los gaat zitten tijdens de beademing. Door ruim voor de operatie te stoppen met roken neemt het risico op complicaties tijdens beademing af.
 • Roken verhoogt de aanmaak van maagzuur waardoor voeding minder goed en snel wordt verteerd. Dit verhoogt de kans op aspiratie, het 'inademen' van maaginhoud tijdens de operatie. Door voor de operatie te stoppen met roken neemt het risico op aspiratie, misselijkheid en braken na de operatie af.
Scroll voor meer informatie

Binnenkort naar VieCuri?

Algemene informatie:

 • Bezoekt u een patiënt? Bekijk hier onze bezoekregeling.
 • Heeft u luchtwegklachten? Blijf dan thuis. Is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
 • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Bloedafname

Bloed laten prikken kan bij alle priklocaties alléén op afspraak. Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl. Neem uw digitale of papieren labbrief ('Brief voor het lab') of Zorgdomein (ZD) nummer mee. Deze heeft u nodig om bloed te prikken. 

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken