Bezoekers in La Vie (2)

Wereld Kankerdag 2024

Foto-expositie Wereldkankerdag bij VieCuri van Astrid Roox

Ieder jaar wordt in februari tijdens Wereldkankerdag wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Ziekenhuis VieCuri doet dat dit jaar met de bijzondere expositie van fotograaf Astrid Roox uit Venlo. Tijdens het maken van haar expositie ‘Plastic Fantastic’ kreeg Astrid zelf darmkanker en niet veel later kreeg haar moeder alvleesklierkanker. De expositie kreeg hierdoor ineens een dubbele lading. “Het fotoproject deden mijn moeder en ik samen, zij hielp me en stond vaak model.”

 

Foto expositie Astrid Roox

 

Astrid begon een aantal jaren geleden met de expositie ‘Plastic Fantastic.’ Astrid: “We kunnen niet zonder plastic en eigenlijk ook niet met. Plastic heeft vele vormen, denk aan de gezondheidszorg om een mens beter te maken maar het is ook een gif. Die worsteling wilde ik in beeld brengen.”

 

“Plastic waait alle kanten op, de ziekte ook”

Wanneer je goed kijkt naar de foto’s, kun je een dubbele betekenis zien. “Het snakken naar vrijheid, loskomen uit een verstikkende situatie, de hoop die je hebt en het leren omgaan met de ziekte. Plastic waait alle kanten op, de ziekte ook.”

 

Praat erover

De moeder van Astrid is na een kort ziekbed overleden. Astrid is schoon verklaard en nog steeds onder controle bij VieCuri. “Het blijft een moeilijk onderwerp. Al gaat het praten erover steeds beter. Ik durf zelfs te zeggen dat het me heeft verrijkt.”

 

De cirkel is rond

Astrid hoopt dat de bezoekers en patiënten steun en troost uit de foto’s kunnen putten. “Het is een ode aan mijn moeder. Het laat de mens zien in al haar kwetsbaarheid. Dat de foto-expositie nu in VieCuri te zien is, maakt voor mij de cirkel rond.”

 

Lees hier de biografie van Astrid Roox

 

Foto-expositie is vanaf maart in VieCuri Venray te zien

De expositie werd maandag 5 februari geopend. De kunst was de hele maand februari in VieCuri Venlo te zien. De fototentoonstelling Plastic Fantastic is daarna op reis gegaan. Vanaf 1 maart 2024 zijn de kunstwerken te zien in ons ziekenhuis in Venray.

 

De expositie wordt mogelijk gemaakt door Stichting VieAmi, de vrienden van VieCuri die zich sterk maken voor mooie extra's voor patiënten.

 

Wensboom

Naast de foto-expositie wordt een wensboom geplaatst. Hier kan iedereen een bericht achterlaten voor een persoon met kanker: een hartverwarmende groet, een persoonlijk verhaal, troostende woorden of vrolijke noot. Alle wensen worden nadien afgegeven aan de afdeling oncologie om patiënten te laten weten dat er aan hen wordt gedacht.

 

Aandacht voor de impact van kanker

In Nederland krijgt 1 op de 3 personen te maken met kanker. VieCuri vindt het belangrijk om jaarlijks bij de impact van de ziekte stil te staan. Het ziekenhuis wil patiënten en hun naasten graag een warm hart toedragen en het omgaan met de ziekte bespreekbaar maken.

Scroll voor meer informatie

Binnenkort naar VieCuri?

Algemene informatie:

  • Bezoekt u een patiënt? Bekijk hier onze bezoekregeling.
  • Heeft u luchtwegklachten? Blijf dan thuis. Is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
  • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Bloedafname

Bloed laten prikken kan bij alle priklocaties alléén op afspraak. Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl. Neem uw digitale of papieren labbrief ('Brief voor het lab') of Zorgdomein (ZD) nummer mee. Deze heeft u nodig om bloed te prikken. 

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken