Opname en verblijf
Verpleegafdeling

Mensen die voor u klaar staan

Opleidingsziekenhuis

VieCuri is een opleidingsziekenhuis. Dat betekent dat onze artsen en verpleegkundigen hun toekomstige collega’s opleiden en dat u deze zorgverleners in opleiding kunt tegenkomen. Op de naamkaartjes die ziekenhuismedewerkers dragen, kunt u zien met wie u te maken heeft.

 

Hoofdbehandelaar

Tijdens uw opname is 1 arts eindverantwoordelijk voor uw behandeling. Dit is uw hoofdbehandelaar. U heeft dus altijd maar 1 hoofdbehandelaar. Soms heeft u tijdelijk een andere hoofdbehandelaar. Bijvoorbeeld tijdens een verblijf op de Intensive Care. Daar is de intensivist uw hoofdbehandelaar. De dagelijkse leiding is vaak in handen van de arts-assistent of de zaalarts. Die bespreekt de behandeling met u. U kunt deze arts-assistent of de zaalarts uw vragen stellen.

 

Medebehandelaar

Uw hoofdbehandelaar kan wel andere medisch specialismen ‘te hulp’ (in medebehandeling) vragen. Die specialist komt dan langs voor een bepaald probleem dat op zijn vakgebied ligt. Deze artsen zijn dan ‘medebehandelaars’. Uw hoofdbehandelaar is de schakel tussen de verschillende artsen en is verantwoordelijk voor de coördinatie van uw behandeling. 

 

Specialisten

Bij VieCuri werken meerdere artsen per specialisme. Hoewel we ernaar streven dat iedere patiënt door de eigen specialist wordt behandeld, kan het gebeuren dat specialisten voor elkaar waarnemen. Omdat zij dagelijks met elkaar werken, zijn zij goed op de hoogte van elkaars werkwijze.  Daarbij worden alle voor de behandeling belangrijke gegevens nauwkeurig genoteerd.

 

Arts-assistenten

Een arts-assistent is een volledig bevoegde arts die in opleiding is tot specialist (AIOS) of niet in opleiding tot specialist (ANIOS). Uw behandelend specialist blijft eindverantwoordelijk voor de hele behandeling.
 

Co-assistenten

Co-assistenten zijn studenten geneeskunde die in opleiding zijn tot arts. Zij ronden hun studie af door in het ziekenhuis ervaring op te doen. U kunt hen overal in het ziekenhuis tegenkomen. De co-assistenten werken nauw samen met de arts. De senior co-assistent is een student geneeskunde die in het laatste (6e) studiejaar zit.

 

Physician Assistent

Een physician assistant (P.A.) is een verpleegkundige of paramedicus die een vervolgopleiding heeft gedaan waarna deze zelfstandig complexe medische taken en handelingen uit kan voeren. De physician assistant neemt hierbij taken over van een arts en is vaak werkzaam binnen een specifiek vakgebied. De physician assistant kan qua werkzaamheden vergeleken worden met een (gevorderde) arts-assistent in opleiding.

 

Medewerkers op de verpleegafdeling

Op een verpleegafdeling werkt een vaste team verpleegkundigen en een wisselend aantal leerling-verpleegkundigen. Zij worden ondersteund door een afdelingssecretaresse en de voedingsassistente.

 

Andere mensen die u op de afdeling kunt tegenkomen zijn onder andere fysiotherapeuten, ergotherapeuten, medewerkers van het priklabaratorium, spiritueel zorgverleners en medewerkers van de schoonmaakdienst.

Scroll voor meer informatie