Contact Kinderallergiecentrum

Locatie Venlo

routenummer 32

(077) 320 57 30

 

Locatie Venray

routenummer 70

(077) 320 57 30

(077) 320 58 30

 

Alleen op locatie Venlo

routenummer 32

Voedselprovocatietest

Om vast te kunnen stellen of er sprake is van een voedselallergie wordt er een voedselprovocatietest uitgevoerd. De uitkomst van de test geeft een aantal antwoorden:

 

 • of er wel òf geen sprake is van een allergie;
 • het geeft een inschatting van de ernst van de reactie en welke noodmedicatie daarbij nodig is.
 • wat is de uitlokkende dosis? Is dat een kruimel pinda of noot of enkele milliliters melk of sojamelk of begint de reactie pas na inname van een grotere hoeveelheid?

 

Hierna kan een advies gegeven worden hoe precies het allergeen gemeden moet worden.

Tijdens een dagopname wordt er getest in 7 tot 9 stappen, waarbij het te testen voedingsmiddel in opklimmende hoeveelheid gegeten wordt. Na elke stap is er een pauze van ongeveer 30 minuten waarbij de verpleegkundige observeert of er klachten ontstaan. Als er geen of milde klachten zijn, wordt de volgende stap gegeven. Tijdens de test worden de kinderen nauwlettend in de gaten gehouden. Zo kan een mogelijke allergische reactie snel worden opgemerkt en behandeld. Een voedselprovocatietest kan open of dubbelblind uitgevoerd worden.
Provocatietest Kinderllergiecentrum 

Open of dubbelblinde voedselprovocatietest

Een voedselprovocatietest kan open of dubbelblind uitgevoerd worden.

Open provocatietest

Bij een “open” provocatie weet je wat je eet.

Het is voor iedereen duidelijk dat het te testen voedingsmiddel gegeven wordt, bijvoorbeeld roerbakei, pindakaas of gemalen noten. Er kan gekozen worden om het product puur te eten of min of meer verstopt in een voedingsmiddel bijvoorbeeld een muffin met pinda of gemalen noten door een warme maaltijd.

Lees hier meer informatie over de open voedselprovocatietest.

Dubbelblinde provocatietest

Bij een zogenaamde "dubbelblinde" provocatie worden er twee dagopnames gepland. Je  weet dat je op één van de twee dagen het te testen voedingsmiddel krijgt. Je weet echter niet op welke dag dat is. Ook ouders, verpleegkundigen en kinderarts weten het niet. Alleen de kok weet het! We testen het voedingsmiddel dan verwerkt in een kruidkoek, gehaktbal, muffin of pannenkoek.

Bij een dubbelblinde koemelkprovocatie wordt er op een van beide dagen “koemelk” toegevoegd aan de voeding die je kind op dat moment gewend is om te drinken. Bij zuigelingen met een verdenking melkallergie is dit de meest betrouwbare methode gebleken. Lees hier meer informatie over de koemelkprovocatietest.

Het voordeel van dubbelblind is dat we op deze manier zo onbevooroordeeld mogelijk vaststellen wat er gebeurt als je het voedingsmiddel eet.

 

Video voedselprovocatietest

Voedselprovocatietest bij VieCuri Medisch Centrum (duur video: 3:29 minuten)

Een voedselprovocatietest is een test om te kijken of een kind wel of niet allergisch is voor een bepaald voedingsmiddel. Om een betere indruk te geven hoe een dagopname voor een voedselprovocatietest eruit ziet hebben we een film ontwikkeld. Deze geeft meer duidelijkheid en kan worden gebruikt voor de voorbereiding van uw kind.

 

De video over de voedselprovocatietest is ook beschikbaar met de ondertiteling in de volgende talen:

 1. Arabisch
 2. Engels
 3. Frans
 4. Pools
 5. Turks

Voorlichtingsvideo over een voedselprovocatietest bij VieCuri Medisch Centrum  

 

Scroll voor meer informatie

Binnenkort naar VieCuri?

Algemene informatie:

 • Bezoekt u een patiënt? Bekijk hier onze bezoekregeling.
 • Heeft u luchtwegklachten? Blijf dan thuis. Is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
 • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Bloedafname

Bloed laten prikken kan bij alle priklocaties alléén op afspraak. Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl. Neem uw digitale of papieren labbrief ('Brief voor het lab') of Zorgdomein (ZD) nummer mee. Deze heeft u nodig om bloed te prikken. 

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken