Contact

Locatie Venlo

routenummer 71

(077) 320 55 55

 

Let op: bovenstaand telefoonnummer is het centrale nummer van het ziekenhuis. U krijgt eerst een centralist aan de lijn, daarna wordt u doorverbonden naar de polikliniek. 

 

Locatie Venlo

routenummer 91

(077) 320 55 55

 

Let op: bovenstaand telefoonnummer is het centrale nummer van het ziekenhuis. U krijgt eerst een centralist aan de lijn, daarna wordt u doorverbonden naar de polikliniek. 

Panoramafoto van de belevingstuin

Totstandkoming BuitensteBinnenTuin

Chirurg-oncoloog Paul Nijhuis bedacht het concept Human Sense Modulation en de BuitensteBinnenTuin om spanning rondom een afspraak te verminderen. “Ik zag wat er gebeurt in winkels rond de kerst; door specifieke belichting, geuren en een mooie presentatie, worden mensen als vanzelf aangezet om iets te kopen. Ik bedacht dat het dan toch ook moest lukken om mensen die heel bang zijn, gerust te stellen door het gebruik van bepaalde verlichting, geluiden, geuren en kleuren. Onderzoeken laten zien, dat de natuur stressverlagend werkt. De tuin en serre worden een verlengstuk van onze wachtruimte. Patiënten met kanker kunnen er hun zinnen verzetten. Als beoogd resultaat kunnen ze het gesprek met de arts beter volgen en staan ze meer open voor de zorg die ze ontvangen.” Jean Henkens, parkbioloog en landschapsarchitect Center Parcs en bedenker van de tuin zegt: “Er zijn honderden plekken waar je je handen kunt wassen. Je wast ze en verfrist ze. Maar hier is er ook een plek nodig waar je een verfrissing aan je geest wil geven.”

 

Resultaten wetenschappelijk onderzocht

“De komende jaren gaan we via wetenschappelijk onderzoek proberen aan te tonen dat dit concept daadwerkelijk voordelen biedt voor patiënt, arts en de gezondheidszorg. Als dit lukt, dan kan dit concept worden toegepast in ieder ziekenhuis ter wereld. We maken al gebruik van aromatherapie. Onderzoek toont aan dat bepaalde geuren angsten verminderen. Dat komt de kwaliteit van het gesprek tussen patiënt en arts ten goede. Het zou uiteindelijk zelfs het aantal ziekenhuisbezoeken kunnen verminderen. Er zijn ook geuren die kunnen helpen tegen misselijkheidsklachten. Het is toch mooi als we door de inzet van deze geuren, minder medicijnen tegen misselijkheid hoeven te verstrekken.”

 

Kunstproject

VieCuri wil toegepaste kunst inzetten om patiënten beter voor te bereiden op hun gesprek met de oncologisch specialist. Deze belangrijke bijdrage uit de creatieve sector is bemiddeld door Museum van Bommel van Dam en wordt gerealiseerd door kunstenaarscollectief Circus Engelbregt. Saskia van de Wiel: “Ons museum gaat verhuizen en wordt eind 2019 geopend in het voormalige postkantoor. In de tussenliggende periode rolt het museum haar activiteiten uit op verschillende plekken in de stad. Deze samenwerking met VieCuri past daar dus perfect bij.” Dit kunstenaarscollectief is geselecteerd vanwege zijn verrassende manier om anders naar de omgeving te kijken. De persoonlijke belevingswereld speelt in hun werk een grote rol. De creatieve voorstellen van Engelbregt gaan een bijdrage leveren aan een helende omgeving door het bieden van een ander perspectief, inspiratie, zingeving of troost. Het project kunsttoepassing kent een looptijd van één jaar (eind 2018 t/m eind 2019) en volgt daarmee de vier seizoenen. Martijn Engelbregt: “Juist bij het Oncologiecentrum is het kijken en beleven van de natuur heel passend. De vergankelijkheid van de natuur in de winter en het opnieuw tot leven komen in het voorjaar, staan symbool voor het leven. In ons kunstproject komt dat tot uiting en willen we mensen hier hoop of troost uit laten putten.”

 

BuitensteBinnenTuin is samen met de patiënt ontwikkeld

VieCuri heeft een sterke focus op patiëntgericht werken en is ervan overtuigd, dat alleen in uitwisseling met de patiënt een antwoord is te vinden op vragen als ‘waaraan voldoet goede zorg?’ en ‘Hoe kunnen we die het beste organiseren?’. Bij de afdeling Oncologie participeren patiënten in de Oncologie Beleids Commissie en in verschillende tumorwerkgroepen. Zij zijn de mede-ontwikkelaars van het nieuwe oncologiecentrum en de te realiseren serre, tuin en kunsttoepassing.

 

Voor wie

De primaire doelgroep is vooralsnog de oncologische patiënt en zijn familie/naasten die het Oncologiecentrum bezoeken, dat alle werkdagen is geopend van 8.00 tot 17.00 uur. We willen eerst alle processen goed inrichten en evalueren. Het gebruikmaken van de BuitensteBinnenTuin is voorlopig nog niet bedoeld voor andere patiënten, bezoekers en medewerkers. We willen eerst kijken wat we kunnen verwachten aan toeloop. Juist de beoogde rust voor oncologiepatiënten en hun naasten is belangrijk. Bij de overweging van een eventuele ruimere openstelling zal er ook onderzoek gedaan moeten worden naar aspecten als veiligheid en beveiliging. Maximale benutting door andere patiëntengroepen ligt in de lijn der verwachting.

 

Financiering

Het benodigde geld voor de BuitensteBinnenTuin werd bijeen gebracht met sponsoring en fondsenwerving. Partners in de bouwwereld, Roparun, Cultuurimpuls Venlo, VieAmi, Center Parcs en individuele donateurs helpen VieCuri om deze droom te verwezenlijken.

 

Aromatherapie

In de winter zal vooral de verwarmde serre gebruikt worden, in het voor- en najaar en in de zomer vooral de tuin. “We zitten hier dichtbij de Maas, dus de tuin zal sowieso veel vogels aantrekken. De bedoeling is dat de wilde bloemen in de tuin ook vlinders aantrekken.” In het Oncologiecentrum wordt daarnaast gebruikgemaakt van aromatherapie; melanges die niet alleen lekker ruiken, maar vooral geurmixen waarvan bekend is dat ze mensen rustiger maken. Bijvoorbeeld lavendel, sinaasappel, bepaalde specerijen en notensoorten. Nijhuis: “Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde geuren, net als een verblijf in de natuur, angsten verminderen. Een rustige gemoedstoestand komt de kwaliteit van het gesprek tussen patiënt en arts ten goede. Het zou uiteindelijk zelfs het aantal ziekenhuisbezoeken kunnen verminderen.” Op de oncologische dagbehandeling wordt daarnaast gewerkt met geursticks, waarbij mensen de geuren van gember, citroen en pepermunt inhaleren. “Deze geuren helpen tegen misselijkheidsklachten. Het zou toch mooi zijn als we door de inzet van deze geuren, minder medicijnen tegen misselijkheid hoeven te verstrekken?” VieCuri is voor zover Nijhuis weet, het enige ziekenhuis dat Human Sense Modulation in de volle breedte toepast. “De komende jaren gaan we middels wetenschappelijk onderzoek proberen aan te tonen dat dit concept daadwerkelijk voordelen biedt voor patiënt, arts en de gezondheidszorg als geheel. Als dit lukt, dan zou dit totaalconcept kunnen worden toegepast in ieder oncologisch ziekenhuis ter wereld.”

 

Uw bijdrage helpt!

Met elke bijdrage, groot of klein, zijn wij erg geholpen en kunnen we de tuin verder ontwikkelen en bijhouden. Heeft u interesse in de mogelijkheden voor een donatie? Neem dan contact op met VieAmi, info@vieami.nl of bel met Ruud Stikkelbroeck, tel. 077 3205333.

 

Blogs

Lees hier de blogs die Marion Titselaar, programmamanager oncologie VieCuri, heeft geschreven, geïnspireerd door de belevingstuin in wording. 

Scroll voor meer informatie