Contact

Locatie Venlo

routenummer 71

(077) 320 55 55

Locatie Venlo

routenummer 91

(077) 320 55 55

BuitensteBinnenTuin

AYA spreekuur

Jong en kanker

Zorg voor jongvolwassenen met kanker

 

 AYA's (Adolescents & Young Adults) zijn jongvolwassenen die tussen 18 en 39 jaar voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben. In Nederland zijn dit er jaarlijks 3.900. AYA`s vormen medisch gezien een aparte patiëntengroep binnen de oncologie. Tumorcellen gedragen zich anders in het lichaam van een jongvolwassene en de behandelingen hebben bij hen een ander effect dan bij kinderen en ouderen.

 

Jouw wereld staat ineens op z`n kop. Je hebt te horen gekregen dat je kanker hebt. Het kan zijn dat je veel vragen hebt die specifiek zijn voor jouw leeftijd of jouw situatie. Naast vragen over ziekte en behandeling kun je ook vragen hebben over studeren, werk, voeding, sport, zelfstandigheid, relaties, het kopen van een huis, vruchtbaarheid en seksualiteit. Juist dan heb je zorg nodig die stilstaat bij wat er in jóuw leven speelt, tijdens en ook na kanker.

 

AYA- Zorg in VieCuri Medisch Centrum

 

Verschillende zorgverleners met het aandachtsgebied AYA zijn betrokken bij jouw AYA-zorg. Bij onze AYA-zorgverleners kun je terecht in alle fases van je ziekte met vragen over zaken die (in)direct met je ziekte en de behandeling daarvan te maken hebben. Het team AYA in VieCuri bestaat uit:

 

 • Vivian Hendrikx, Physician Assistant. Klik hier om het profiel van Vivian Hendrikx te bekijken.
 • Paula Mertens, Verpleegkundig Specialist. Klik hier om het profiel van Paula Mertens te bekijken.
 • Philo Werner, Internist- oncoloog. Klik hier om het profiel van Philo Werner te bekijken.
 • Frits Aarts, Chirurg- oncoloog. Klik hier om het profiel van Frits Aarts te bekijken.

 

 Team AYA

Van links naar rechts: Vivian, Paula, Frits en Philo.

 

De verpleegkundig specialist en Physician Assistant hebben regelmatig overleg met het team AYA-zorg. Indien nodig kunnen ook andere professionals binnen VieCuri, zoals een psycholoog, een geestelijk verzorger of een sportarts geraadpleegd worden. Bij complexe vraagstukken kan je vraag worden voorgelegd aan het AYA expertisecentrum in het MUMC+ in Maastricht of word je indien nodig doorverwezen.

 

De AYA-zorg neemt de behandeling van de ziekte of de controle afspraken niet over. Hiervoor blijft je eigen behandelend medisch specialist verantwoordelijk.

 

Wie ben jij en wat heb je nodig?

 

AYA-zorg wordt verleend volgens het ‘Ik en mijn …’ AYA-zorgconcept. Op de website van het AYA Zorgnetwerk vind je meer informatie over deze onderwerpen en een vragenlijst. Deze vragenlijst kan helpen om je gedachten en vragen op een rijtje te zetten, en je kunt de vragenlijst meenemen naar het ziekenhuis. Voorbeelden van vragen zijn bijvoorbeeld:

 

 • Is het nodig om je ei- of zaadcellen in te vriezen?
 • Blijf je op je studentenkamer wonen of ga je terug naar je ouders?
 • Hoe vertel je het aan je kinderen, vrienden en andere relaties?
 • Kan ik nog seks hebben tussen mijn chemokuren door?
 • Hoe werkt het met een ziektewetuitkering?
 • Hoe sluit je een hypotheek af na kanker?

 

Paula en Karin

Verpleegkundig Specialist Paula in gesprek met patiënt Karin.

 

Verwijzing naar het AYA spreekuur

 

Je kunt bij je eigen arts of oncologieverpleegkundige een doorverwijzing vragen naar het AYA spreekuur in VieCuri Medisch Centrum.

 

Samenwerking met Maastricht UMC+

 

VieCuri Medisch Centrum is een onderdeel van het AYA Zorgnetwerk. Daarnaast werken we in onze regio samen met het academisch ziekenhuis Maastricht UMC+. De verpleegkundig specialist, Physician Assistant of je behandelend arts kan je verwijzen naar andere zorgverleners binnen en buiten het ziekenhuis als er vragen zijn rondom bepaalde thema’s. 

 

Bekijk hier de AYA-patiëntenfolder in het Nederlands.

Bekijk hier de AYA-patiëntenfolder in het Engels.

 

 

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

 • Heeft u een afspraak op de poli? Het dragen van een mondneusmasker is niet verplicht
 • Houd 1,5 meter afstand aan tot andere personen. Daar waar dit niet kan, draag een mondneusmasker
 • Kom alleen (tenzij begeleiding -max. 1 persoon- noodzakelijk is. Bekijk hier de uitzonderingen)
 • Kom niet te vroeg (max. 15 minuten vóór uw afspraak)
 • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak, tenzij aanvullend onderzoek nodig is
 • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek waarmee u de afspraak heeft
 • Bezoekt u een patiënt? Dan krijgt u van ons een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker draagt u tijdens uw bezoek in het ziekenhuis, ook als u bij de patiënt zit
 • Er zijn maximaal twee bezoekers (vanaf 13 jaar) per patiënt per dag zijn toegestaan. De bezoekers mogen niet tegelijkertijd op de patiëntenkamer zijn omdat onze kamers niet groot genoeg zijn om de 1,5 meter te waarborgen.
 • Volg de basisregels: Was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in uw elleboog, schud geen handen, houd 1,5 meter afstand (daar waar kan). 

 

Bekijk hier de actuele bezoekregeling in verband met het coronavirus.

 

Meer weten? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan VieCuri: 

 

Bereid u voor

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray en bij de regiopoli Reuver (ProVita) kunt u alleen op afspraak terecht. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer