Diabetes Mellitus (suikerziekte)

Maandag t/m vrijdag 8.00 - 16.30 uur: Telefoonnr. (077)320 65 61

 

Wij zijn ook te bereiken via e-mail: diabetesverpleegkundigen@viecuri.nl

 

Alleen voor spoedzaken zijn wij buiten kantooruren bereikbaar op (077)3205555.

Op reis met de insulinepomp

U leest u informatie over reizen met een insulinepomp, wat u mee moet nemen op reis en krijgt u tips.

Leen een 'vakantie insulinepomp'.

Gaat u naar het buitenland, dan kunt u vaak een reserve leenpomp aanvragen bij de fabrikant van uw insulinepomp (doe dit ruim voor vertrek). Gaat de insulinepomp stuk terwijl je op vakantie bent, dan heb je direct een reserve-exemplaar bij de hand. Heeft u de reserve  leenpomp niet gebruikt, dan levert u hem na de vakantie weer in. 

 

Niet vergeten mee te nemen op reis:

  • uw pompinstellingen, want u moet zelf uw instellingen toevoegen in de reserve leenpomp.
  • materialen, zoals teststrips, lancetten, infusiesets, glucosemeter en sensoren.
  • medicatie (insuline)

Met een doktersverklaring waarin staat dat u die materialen nodig heeft, kunnen deze spillen zonder problemen in uw handbagage.

 

Mag de insulinepomp in het vliegtuig?

Met een insulinepomp kunt u gewoon vliegen. U mag met je pomp door het poortje van de metaaldetector, maar niet door een bodyscanner waarbij röntgenstralen gebruikt worden. Laat de douanemedewerker weten dat u een insulinepomp draagt. U kunt dan de pomp afkoppelen en zelf door de scan lopen, of u wordt met een handscanner gecontroleerd. Een patchpomp kan niet worden afgekoppeld. Daarmee kunt u dus niet door een bodyscan.
De pomp is prima bestand tegen het drukverschil in het vliegtuig. Door de lage druk kan het zijn dat er luchtbelletjes in het slangetje ontstaan. Stijgt je bloedsuikerwaarde, controleer dan eerst of het hierdoor komt. 

 

Insulinepomp en tijdsverschil

Reist u naar een andere tijdzone? Vergeet dan niet om bij aankomst de tijd in de pomp aan te passen naar de lokale tijd.

 

Insulinepomp op vakantie: zon en zwemmen

Bij warm weer heeft u meestal minder insuline nodig. Gaat u daarbij iets sportiefs doen (zoals zwemmen, mountainbiken of volleyballen) dan heeft u nóg minder insuline nodig. Overleg hoe u dit aanpakt: u kunt uw basaalpatroon aanpassen of gebruik maken van een tijdelijke basaalsnelheid.

Koppel de de pomp af, bijvoorbeeld als u gaat zwemmen, leg die dan ergens in de schaduw. Gaat zonnen, dan kunt u de pomp het beste onder een handdoekje leggen zodat de insuline niet in de volle zon ligt . Hetzelfde geldt voor de bloedglucosemeter: als die te heet wordt, werkt hij vaak niet. Laat je materiaal dus ook niet in de auto liggen.

 

Insuline bewaren op reis

Niet te koud en niet te heet: insuline is best een lastig product om mee te nemen op vakantie. Zes handige tips om insuline goed te vervoeren en te bewaren, ook als er geen koelkast in de buurt is leest u hier.

 

Scroll voor meer informatie