Patiënt in wachtruimte

Speciaal voor kinderen met een voedselallergie: onbezorgd uiteten

Datum: 15 mei 2024

Als je kind een voedselallergie heeft, is ontspannen uit eten vaak niet mogelijk. Tijdens de eerste editie van het allergeenvrij buffet, georganiseerd door het VieCuri Kinderallergiecentrum, konden kinderen en hun ouders wél onbezorgd smullen.  Het was ook een mooie kans voor ouders om ervaringen uit te wisselen en nog meer te leren over voedselallergieën.


Soepen, groentespiesjes, krielaardappeltjes met een mini-hamburger of een kipspiesje, een groente-curry met een salade. En natuurlijk een heerlijk ijsje of verse fruitsalade na. Kinderen met een voedselallergie kunnen dit alles niet zomaar eten. Tijdens het allergeenvrij buffet kon dat wél, omdat alle gerechten zorgvuldig door de VieCuri-koks waren bereid. Helemaal vers en zonder de producten waar de kinderen allergisch voor zijn, zoals ei, melk, lactose, soja, noten, pinda’s, schaal- en weekdieren. Dat je zonder deze (en nog veel meer) ingrediënten nog steeds heel gevarieerd en smakelijk kunt eten, bleek wel uit de volle bordjes en enthousiaste gezichten.

 

Feestelijk
Het buffet werd feestelijk geopend door een aantal kinderen, waaronder de 7-jarige Suus Kessels uit Panningen. Vijf jaar geleden kreeg ze voor het eerst een allergische reactie. Moeder Joske vertelt: “Toen Suus voor het eerst een walnoot proefde, wilde ze die al snel uitspugen. Ook verkleurde de huid rondom haar mond en werd ze niet lekker. Ze was echt niet zichzelf. We belden de huisartsenpost en moesten direct komen. Suus kreeg een drankje om de allergische reactie te stoppen. Die ervaring was de aanleiding om haar verder te laten onderzoeken.”

Niet uit pakjes en zakjes koken

In het Kinderallergiecentrum werd vastgesteld dat Suus allergisch is voor noten, sesam en pijnboompitten. “Om deze producten te vermijden, koken we zoveel mogelijk met verse producten in plaats van uit pakjes en zakjes”, vertelt haar moeder. “We hebben in de loop der jaren geleerd met haar allergie om te gaan. Maar buiten de deur eten is wel een uitdaging. Vaak weten we namelijk niet precies welke ingrediënten in een gerecht zitten. Zo wordt in veel Oosterse recepten sesamolie gebruikt, en dat mag Suus niet hebben.”

Grote impact
Ondanks dat haar familie heel zorgvuldig omgaat met de allergie, heeft Suus een paar keer een vervelende allergische reactie gehad. “Ze heeft eens pesto gegeten waar cashewnoten in waren verwerkt. Al snel werd ze ziek. Ze moest overgeven en was heel moe. Een andere keer kreeg ze een reep waar toch noten in bleken te zitten: in het ziekenhuis is toen een adrenaline-pen gezet om de allergische reactie te stoppen.” De impact van de allergie is enorm, vertelt moeder Joske. “We proberen er zelf zo nuchter mogelijk onder te blijven. Wel hebben we Suus geleerd dat als ze ergens gaat spelen en een koekje krijgt, ze altijd moet vragen wat erin zit.”

Andere kindjes helpen
Suus heeft inmiddels altijd een adrenaline-pen bij zich om snel in te kunnen grijpen. Moeder Joske: “In de loop der jaren hebben we veel geleerd over voedselallergieën. Voorafgaand aan het allergeenvrij buffet konden wij als ouders deelnemen aan drie workshops. Dat vond ik een goed initiatief. Ondanks dat ik al veel wist over voedselallergieën, heb ik toch weer wat nieuws geleerd.” Zelf vond Suus het ook een leuke middag. Ze vertelt: “Ik vond het wel een beetje spannend om het buffet te openen, maar wilde toch graag meedoen. Zo kan ik andere kindjes helpen om te zeggen dat ze dit allemaal mogen eten. Ik vind het heel vervelend voor alle kindjes die een allergie hebben. Bij het buffet konden we gewoon kiezen wat we wilden eten: dat is leuk!”

 

Bang om ergens anders te eten
Kinderarts Anneke van Boekholt kijkt positief terug op het buffet en de workshops voor ouders, waar onder andere de medisch psycholoog bij betrokken was. “Ouders vertellen ons vaak dat het ontzettend ingewikkeld is om met hun kind buiten de deur te eten. Veel kinderen zijn door hun allergie bang om iets te eten dat ze niet kennen, waardoor ze het liefst thuis eten. Ook zijn ze heel alert: ruiken ze het ‘verboden’ product of het begint te kriebelen in hun mond, dan stoppen ze direct met eten. Dat kan tot een eenzijdig voedingspatroon leiden. Het zijn problemen waar we ouders in het Kinderallergiecentrum bij begeleiden. Tijdens deze informatieve én feestelijke middag hoorden we dat ouders soms op onbegrip van anderen stuiten. Hier begreep iedereen elkaar en werden ervaringen uitgewisseld. Ik was ook erg onder de indruk van het werk van de koks: de ouders en kinderen konden écht zorgeloos genieten.”


Over het Kinderallergiecentrum
Steeds meer kinderen krijgen allergische klachten, zoals astma, voedselallergie, eczeem en hooikoorts. De klachten bij een voedselallergie variëren van een tintelend of jeukend gevoel in de mond tot galbulten op de huid (soms van top tot teen!), jeukende ogen en neus of braken. Maar kinderen kunnen ook moeite krijgen met de ademhaling, gaan hoesten of maar blijven braken. Dan hebben ze een adrenaline-pen nodig.

 

Binnen het Kinderallergiecentrum werken verschillende specialisten samen om allergische klachten bij kinderen tot achttien jaar te bestrijden én te voorkomen.
Meer informatie? Kijk op Kinderallergiecentrum - Onze specialismen - VieCuri Medisch Centrum

 

VieCuri-kok Miranda Groenen: ‘Eerst de keuken goed schrobben, dan alles vers maken’

Dat het allergeenvrij buffet er prachtig uitzag, lekker rook én smaakte, is de verdienste van de drie koks van VieCuri. Zij dachten samen met de diëtist goed na over hoe ze het buffet écht veilig konden maken.

“We zorgden ervoor dat de belangrijkste bestanddelen ontbraken waar de kinderen een allergische reactie van kunnen krijgen. Dat betekende dat alles zo puur en vers mogelijk gemaakt werd. Normaal werken we bijvoorbeeld met bouillonpoeders voor de soepen. Nu trokken we zelf een dag van tevoren bouillon”, legt kok Miranda Groenen uit. Voordat het team begon met koken, werd eerst de keuken uitgebreid schoongemaakt. “We hebben de werkplekken volledig ontsmet, de ovens van top tot teen gereinigd en gezorgd dat alles perfect schoon was. Er mag namelijk nergens ook maar een kruimel van een bestandsdeel liggen waar een kindje allergisch voor kan zijn. Het deed ons als koks weer beseffen hoe belangrijk dit is wanneer je voor mensen met een ernstige allergie kookt.”

 

 Koks vincent Stadler (links), Miranda Groenen (midden) en Alfo van Dijk (rechts)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

" Alles werd zo puur en vers mogelijk gemaakt". 

 
Suus Kessels en kinderarts Anneke van Boekholt

 

 

 

 

Scroll voor meer informatie