Patiënt in wachtruimte

‘Samen met ouders zoeken we naar oplossingen’

Datum: 1 maart 2021 |  Kinderallergiecentrum

Janine: ‘We voeren bij kinderen van 0 tot 18 jaar allerlei voedselprovocatietesten uit om vast te stellen of er sprake is van een voedselallergie en wat de ernst is van de reactie. Is er een bepaalde hoeveelheid die het kind wél veilig kan eten zonder ziek te worden of is er sprake van een acute reactie? Het testen van wat wel en niet kan, is soms best spannend. Als verpleegkundige probeer je zowel de ouders als het kind gerust te stellen, ze te laten weten dat de setting veilig is. Mocht er een reactie optreden, dan kunnen wij in het Kinderallergiecentrum direct de juiste handelingen verrichten.

 

 

Janine Rongen: ‘We voeren bij kinderen van 0 tot 18 jaar allerlei voedselprovocatietesten uit om vast te stellen of er sprake is van een voedselallergie en wat de ernst is van de reactie'.

 

In het centrum leren we de kinderen alert te zijn op hun eigen symptomen. Door de provocatietesten weten ze hoe hun lichaam reageert op voedsel waar ze allergisch voor zijn. We geven hen vervolgens aan de hand van een noodplan advies wat ze kunnen doen bij een reactie. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de EpiPen®, die de allergische reactie dempt. Wij leren de kinderen hoe de EpiPen® werkt en hoe ze deze zelf kunnen zetten. Zo ervaren ze dat ze zichzelf beter kunnen maken als ze per ongeluk iets verkeerds hebben gegeten. Het idee dat ze zelf kunnen handelen, geeft een gevoel van vertrouwen.

 

We proberen het daarnaast ook een beetje leuk te maken. Laatst hadden we hier een jongen die bijna niet durfde te eten. Totdat hij achter de Playstation zat; hij ging toen zo in zijn spel op dat zijn moeder hem ondertussen eten kon geven. Afleiding werkt doorgaans heel goed. Samen met de ouders en het kind zoeken we naar oplossingen en die vinden we vrijwel altijd.’

 

Lees ook het artikel van kinderarts Marjoke Verweij over het Kinderallergiecentrum. Klik op het artikel "Kinderallergiecentrum: leren wat wel en niet kan" om het te lezen.

 

Meer over de voedselprovocatietest       Voedselallergie voorkomen bij de preventiepoli

 

Meer over de voedselprovocatietest       Voedselallergie voorkomen bij de preventiepoli

Op deze afbeelding zie je een meisje die een ei eet.
Scroll voor meer informatie