Patiënt in wachtruimte

Mijn MangoMoment: ''Iemand aandacht geven levert zoveel op''

Datum: 11 maart 2020

MangoMomenten zijn de kleine, onverwachte, verrassende, soms bijna niet waarneembare acties of gebaren tijdens de dagelijkse zorgverlening. In deze rubriek deelt een VieCuri-medewerker een bijzonder MangoMoment. 

  

Niet alleen ons zorgpersoneel levert extra persoonsgerichte zorg. Dat ook onze schoonmakers hier hun steentje aan bijdragen, bewijst het mooie verhaal van de 54-jarige Maria Hermoso. Zij werkt al 28 jaar bij VieCuri, momenteel als schoonmaakmedewerker op de verpleegafdeling Interne Geneeskunde.

 

Op deze afdeling liggen vaak mensen voor langere tijd, omdat ze bijvoorbeeld aan het wachten zijn op een plek in het verpleeghuis. Maria: “Deze mensen zijn fysiek wel redelijk opgeknapt, maar kunnen toch niet terug naar huis. Vaak is er sprake van dementie. Mijn collega’s in de zorg hebben het al zó druk met alle zorgtaken, dat er soms weinig tijd overblijft om deze mensen wat extra aandacht te geven. Toen ik een tijdje geleden op de kamer van een patiënt kwam, zag ik dat hij onrustig was. Om hem even wat omhanden te geven, vroeg ik hem of hij het fijn zou vinden om mij even te helpen. Hij veerde direct op. Ik liet hem de vuilniszakken dragen en mee wegbrengen. Een ogenschijnlijk klein gebaar, maar zo waardevol: hij voelde zich even niet alleen maar patiënt! Mede hierdoor vond de patiënt zijn draai weer op de afdeling; hij was trots dat hij mij mocht helpen.”

 

Nagels lakken

Dit gebaar was niet alleen waardevol voor de patiënt. Ook voor Maria betekent het veel: “Ik ben zo dankbaar dat ik dit kan doen voor sommige patiënten. Zo lak ik soms ook de nagels van patiënten die dat fijn vinden. Een kleine moeite, maar vaak een heel groot plezier! Iemand even wat aandacht geven, in welke vorm dan ook, levert zoveel op. Het kost me wel tijd die ik de dag erna in moet halen, want mijn eigen werk moet natuurlijk ook af. Maar ik vind het fijn om iets voor iemand te kunnen betekenen, zeker voor deze kwetsbare ouderen. Het maakt mij echt gelukkig om ze die extra aandacht te kunnen geven.”

 

Op deze foto zie je hoe schoonmaakmedewerker Maria Hermoso de nagels lakt van een patiënt.

Bijschrift: op deze foto ziet u schoonmaakmedewerker Maria Hermoso die de nagels lakt van een patiënt. 

 

Op de foto ziet u schoonmaakmedewerker Maria Hermoso die de nagels lakt van een patiënt.
Scroll voor meer informatie