Patiënt in wachtruimte

Patiënten gynaecologie niet altijd meer naar de OK

Datum: 5 maart 2020

Vanaf 5 maart hoeven patiënten op de poli gynaecologie voor bepaalde ingrepen niet meer naar de OK. Dit is prettiger voor de patiënt en het vermindert de zorgkosten. 


OK-medewerkers naar de poli gynaecologie

Voor gynaecologische ingrepen zoals een hysteroscopie (kijkonderzoek van de baarmoeder) en novasure (verwijdering van het baarmoederslijmvlies) moesten patiënten tot op heden op de OK geholpen worden omdat algehele anesthesie nodig was. Een OK-bezoek heeft veel impact op de patiënt terwijl dit niet in elke situatie nodig is. Vanaf nu kan de patiënt in een groot aantal gevallen op de polikliniek geholpen worden. Hiervoor is een nieuw proces ingericht waarbij anesthesie- en recoverymedewerkers van de OK op vaste dagdelen werk komen verrichten op de poli gynaecologie. Op de poli MDL zijn hier al goede ervaringen mee opgedaan.

 

De Juiste Zorg op de Juiste Plek

Dit initiatief van de gynaecologen is een sprekend voorbeeld van ‘De Juiste Zorg op de Juiste Plek’. Door deze ontwikkeling is er een betere kwaliteit van zorg omdat de ingreep minder belastend is voor de patiënt, het proces patiëntvriendelijker en laagdrempeliger. Als gevolg is er minder beddencapaciteit nodig in de kliniek na een OK-bezoek. Natuurlijk ging dit proces niet vanzelf: de medewerkers van de poli gynaecologie hebben inspanningen verricht om de processen te leren kennen en om de patiëntlogistiek aan te passen. De teamleiders van gynaecologie en de OK hebben veel met elkaar afgestemd om de processen op elkaar aan te laten sluiten. Er zijn ruimtes ingericht voor de ingrepen. Anesthesie- en recovery medewerkers verlenen nu de zorg op de poli in plaats van op de OK; hier is de nodige flexibiliteit voor nodig. Complimenten aan alle betrokkenen die deze ontwikkeling mogelijk hebben gemaakt!

Operatiekamer
Scroll voor meer informatie