Wondzorgconsulentes

Immunotherapie, dé doorbraak op het gebied van kankerbestrijding?

Datum: 8 maart 2016

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit blog is geschreven door Yes van de Wouw, internist-oncoloog bij VieCuri.

 

Gisteren verschenen in de media diverse nieuwsberichten waarin geschreven werd over een veelbelovende doorbraak op het gebied van kankerbestrijding. Een team van wetenschappers uit Londen denkt dé doorbraak te hebben uitgevonden. Let wel, de behandeling is nog niet op mensen getest. Dus al kan worden aangetoond dat deze methode ook werkt bij mensen, dan nog zal het enkele jaren duren voordat de behandeling veilig kan worden toegepast.

 

Immunotherapie

Al enkele jaren wordt binnen kankeronderzoek inde richting van immunotherapie gezocht. Immunotherapie houdt onder andere in dat de kanker wordt bestreden door de eigen afweer van de patiënt. Voorbeelden van deze methodes zijn zogenaamde ‘dendritische cellen’ en heel recent 'checkpoint-inhibitors'. Het voert te ver om deze therapieën hier nu verder uit te leggen. Beide methodes hebben weliswaar hele goede impulsen gegeven aan kankeronderzoek. Met name bij de behandeling van longkanker en melanoom. Veel patiënten hebben hier nog geen winst van, vooral doordat cellen heel snel muteren (genetisch veranderen) of het specifieke aangrijpingspunt steeds verandert.

 

Onderzoeksresultaat

De onderzoeksgroep uit Londen denkt een oplossing gevonden te hebben. Zij ontdekten mutaties die bepalen welke 'antigenen' gemuteerde kankercellen krijgen. Antigenen zijn aangrijpingspunten in kankercellen die een reactie van het eigen afweersysteem kunnen opwekken. Uit deze ontdekking blijkt dat alle kankercellen van een bepaalde patiënt een specifiek antigeen bevatten. Door het afweersysteem te trainen om dit antigeen aan te vallen, zou kanker effectief kunnen worden bestreden bij deze patiënt. Dit blijkt uit het onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Ingewikkeld


Omdat elke patiënt een ander antigeen (aangrijpingspunt) op zijn kankercellen heeft, zou de behandeling voor elke patiënt opnieuw gepersonaliseerd moeten worden. Hier kunnen twee methodes voor worden toegepast:

  • Een optie is om vaccins te ontwikkelen, waarmee het immuunsysteem getraind wordt om het juiste antigeen te herkennen.
  • Een andere mogelijkheid is immuuncellen die het aangewezen antigeen reeds bestrijdt, uit het lichaam te halen, ze te vermenigvuldigen en weer terug te plaatsen in het lichaam. Op die manier groeit het aantal immuuncellen dat de kankercellen aan kan vallen.

 

Terughoudendheid

De onderzoekers zelf zijn heel enthousiast, maar adviseren ook nog voorzichtig te zijn. Het onderzoek bevindt zich nog in een veel te vroeg stadium om te garanderen dat dit het ei van Columbus is. Verder is de kanker ons tot nu toe nog veel te vaak te slim af! Mogelijk vindt de kanker ook hier weer een manier op om onder de therapie uit te komen en toch door te gaan met groeien.

Dus helaas voor de VieCuri patiënt: voorlopig vanuit Londen nog geen middel dat de kanker echt kan bestrijden.

 

Bronnen

1. Nieuwsbericht Nu.nl

 

Yes van de Wouw is sinds 2006 internist-oncoloog in VieCuri Medisch Centrum. Haar aandachtsgebied is medicamenteuze behandeling van de meest voorkomende kankersoorten zoals borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, blaas- en nierkanker en eierstokkanker. Daarnaast is zij voorzitter van de Oncologie Beleidscommissie in VieCuri.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

reageerbuizen
Scroll voor meer informatie