Patiënt in wachtruimte

Huiselijk herstellen voor patiënten na een heup- of knieoperatie in VieCuri

Datum: 23 februari 2015 |  zorg, sponsoring

Tijdens de opname in het ziekenhuis verblijven de patiënten overdag in een speciaal hiervoor ingerichte ‘huiskamer’. Herma Allan, teamleider short stay-afdeling in Venray: “De patiënten verblijven overdag zo min mogelijk in bed. De insteek is namelijk dat wij hen niet willen benaderen als patiënten, maar als gezonde personen met een (tijdelijke) blessure. Voor hun herstel staat oefenen centraal.”

  

Huiselijke sfeer

Onlangs zijn de twee huiskamers van dit zorgprogramma in een nieuw eigentijds jasje gestoken. Verpleegkundige Jos Hoex: “We vonden het belangrijk om deze ruimtes te vernieuwen. De patiënten verblijven tijdens hun herstel namelijk een groot deel van de tijd in de huiskamers. Onderzoek heeft aangetoond dat omgeving van invloed is op iemands gemoedstoestand en daarmee op het gezondheidsproces. Daarom wilde we extra aandacht besteden aan deze huiselijk omgeving.”

  

Zorg verbeteren

Verpleegkundige Thea Fransen: “We zijn blij met de vernieuwde kamers. Ook horen we van de patiënten en hun bezoek terug dat de kamers er sfeervol uitzien. Met minimale middelen hebben we de ruimte zoveel mogelijk aangepast zodat het enerzijds huiselijk is en anderzijds functioneel blijft. Ik denk dat we hiermee onze zorg weer een stuk veraangenaamd hebben. Zo blijven we steeds weer de zorg voor onze patiënten verbeteren.”

  

Knie- of heupoperatie

Jaarlijks verrichten de orthopeden in VieCuri ongeveer 600 knie- en heupoperaties. De helft van deze opnames vindt plaats op de ziekenhuislocatie in Venray. Gemiddeld genomen bestaat de patiëntengroep met heup- en knieklachten uit mensen die 65 jaar of ouder zijn. Deze groep wordt steeds groter doordat mensen op oudere leeftijd tegenwoordig langer actief blijven. Met een nieuwe heup of knie kunnen de meeste mensen zeker weer vijftien jaar vooruit.

Huiselijk herstellen in huiskamer

 Scroll voor meer informatie