Team Shared Care Centrum

Het team van het Shared Care Centrum bestaat uit verschillende disciplines. Hieronder leest u wie u allemaal tegenkomt en wat ze doen.

Verpleegkundig specialist

Als Verpleegkundig Specialist Shared Care kinderoncologie zie ik op maandag, woensdag en vrijdag de kinderoncologische patiënten op de oncologie dagbehandeling van de afdeling kindergeneeskunde. Ik beoordeel de gezondheidssituatie en bespreek de verzamelde gegevens en/of uitslagen met de betrokken Verpleegkundig Specialist en/of kinderoncoloog van het Prinses Maxima Centrum.

Daarnaast zorg ik voor de organisatie van de Shared Care in ons centrum. En ben ik het aanspreekpunt voor alle betrokken zorgverleners van het Prinses Maxima en in het VieCuri Medisch Centrum.

 

Kinderoncologieverpleegkundigen

Introductiegesprek

Om te beginnen starten we een introductiegesprek. Hierbij zijn Rianne(Verpleegkundig Specialist), een kinderoncologieverpleegkundige en een medisch pedagogisch zorgverlener aanwezig. Als het mogelijk is sluit een kinderarts met aandachtsgebied kinderoncologie en/of de psychologe aan.

In dit gesprek bespreken we wat u en uw kind belangrijk en prettig vindem tijdens de behandeling. Denk hierbij aan:

  • PAC (port-a-cath) aanprikken, bloedafname, eventueel medicatie
  • Verzorgen centrale lijn, bloedafname, eventueel medicatie
  • Lichamelijk onderzoek
  • Vingerprik
  • Wie is erbij?
  • Hoe wil het kind het graag hebben?

We laten jullie ook de afdeling/onderzoekkamer zien en we bespreken de dagelijkse dingen. Denk hierbij aan:

  • School
  • Broers en zussen
  • Hoe is de eventuele behandeling tot nu toe gegaan?

Op de dagbehandeling

Als je op de dagbehandeling komt is Rianne (bij vakantie of ziekte een kinderarts/assistent) en één van de kinderoncologieverpleegkundigen altijd aanwezig. Dit is op maandag, woensdag of vrijdag.

 

Bloedafname

De kinderoncologieverpleegkundigen prikken de PAC aan, nemen bloed af via de vingerprik of uit de lijn. Vindt uw kind het prettiger om bloed af te laten nemen uit een bloedvat  in de arm? Dan komt iemand van het laboratorium dat doen.

De temperatuur wordt ook altijd gemeten.

 

Chemotherapie

Als er chemotherapie toegediend moet worden, geeft de kinderoncologieverpleegkundige dit. Dit kan via push of via een infuus (het PCM geeft door of het via push of via infuus is).

De bloeddruk wordt ook gemeten. Soms kan het voorkomen dat de bloeduitslag nog niet bekend is en dat jullie moeten wachten voordat de chemotherapie toegediend mag worden.
Het kind mag zelf kiezen of hij even in bed wil rusten of wil spelen in de speelkamer of naar het zitje met de Cliniclownskoffer gaat.

 

Begeleiding

In samenspraak met het kind en de ouders bekijken Rianne en één van de oncologieverpleegkundigen wat de behoefte aan zorg  en begeleiding is. Het is van belang dat het “normale leven, ontwikkeling en ritme van het hele gezin doorgaat. Daarnaast kan de oncologieverpleegkundige ouders ondersteunen en advies geven.

 

Kanjerkralen

Als de behandeling klaar is en alles is oké, mogen jullie weer naar huis. Denk aan de kanjerkralen, want ook deze hebben wij op onze afdeling.

Kralenketting 

Medisch pedagogisch zorgverleners

Medisch pedagogisch zorgverleners (MPZ’ers) zorgen voor begeleiding en ondersteuning van kinderen bij medische behandelingen.

 

MPZ’ers bereiden de behandeling, samen met de ouders en het kind, zo goed mogelijk voor. Ze begeleiden de ouders en het kind in het omgaan met het ziekzijn en de behandelingen die hierbij horen. De begeleiding kan zich richten op het gedrag, de ontwikkeling, medische handelingen en er is aandacht voor het hele gezin. Het is belangrijk dat kinderen en hun ouders zich op hun gemak voelen op de afdeling, daarom wordt er aandacht besteed aan het vertrouwen tussen hen en de zorgverleners van de afdeling.

 

De MPZ ‘ers kunnen ook kinderen helpen bij de verwerking van hun ervaringen en afleiding bieden via spel of creatieve activiteiten. De MPZ’ers maken deel uit van onder andere het oncologieteam. Er wordt intensief samengewerkt met het Prinses Maxima Centrum, om de begeleiding zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.

 

Medische Psychologie

Vanuit Medische Psychologie zijn Trudie Broerkam en Ellis Vossen betrokken op de afdeling.

Trudie Broekman is gezondheidszorgpsycholoog en cognitief gedragstherapeut. Binnen de afdeling medische psychologie betrokken bij Kind en Jeugd, waaronder aandachtsgebied kinderoncologie.

Ellis Vossen is gezondheidszorgpsycholoog Kind en Jeugd en cognitief gedragstherapeut i.o. Binnen de afdeling medische psychologie betrokken bij Kind en Jeugd, waaronder aandachtsgebied kinderoncologie.

 

Wanneer ouders en kinderen met kanker kennis komen maken met het kinderoncologie team van VieCuri proberen wij aan te sluiten en vertellen kort wat onze rol is en/of kan zijn. Wanneer het niet lukt om aan te sluiten nodigen we kind en ouders op de poli van medische psychologie uit voor een kennismakingsgesprek.

De rol van de psycholoog is vooral gericht op ondersteuning en begeleiding van het kind dat kanker heeft. Maar is er ook voor ouders en/of broertjes en zusjes. Er gebeurt zoveel tijdens de ziekteperiode voor en in het hele gezin dat het begrijpelijk is dat (een van de) gezinsleden vragen of zorgen heeft. Soms is het zo dat er juist na de behandeling begeleiding gewenst is, ook daarvoor kan de psycholoog ingeschakeld worden. 

 

Onze specialisten

Andere zorgverleners