Patiënt in wachtruimte

VieCuri tekent als eerste ziekenhuis van Nederland het Zonvenant voor het voorkomen van huidkanker

Datum: 2 mei 2024 |  leefstijl, kinderen & jeugd, wetenschappelijk onderzoek, Dermatologie, Preventie

Ziekenhuis VieCuri heeft samen met het Nationaal Huidfonds het Zonvenant ondertekend. VieCuri is het eerste ziekenhuis van Nederland dat zich officieel verbindt aan de afspraken om actief bij te dragen aan het voorkomen van huidkanker. Het hoofddoel is om alle Nederlanders bewuster, verstandiger en daarmee veiliger met de zon om te laten gaan.

 

IJsbrand Schouten, voorzitter van VieCuri, benadrukt het belang van deze stap: “Hiermee laten we zien dat we de gezondheid van onze inwoners hoog in het vaandel hebben staan. Voorkomen is beter dan genezen.” Dermatoloog Karen van Poppelen van VieCuri bevestigt dit: “Geniet maar verbrand niet. Veilig omgaan met de zon is een van de belangrijkste manieren om huidkanker te voorkomen. Als ziekenhuis hebben wij de verantwoordelijkheid om de kennis te delen die we hierover hebben. En dat is precies waarom we ons al een aantal jaren hiervoor inzetten.”

 

Nationaal Huidfonds wil krachten bundelen

In het Zonvenant is afgesproken dat VieCuri minimaal 3 jaar actief bijdraagt aan het voorkomen van huidkanker. Marijne Landman is directeur van het Huidfonds en blij dat het 1e ziekenhuis heeft getekend: “We verwelkomen VieCuri graag als strategisch partner van het Zonvenant. VieCuri zet zich al jaren enorm actief in voor huidkankerpreventie. Het is fantastisch om nu krachten te bundelen. Hoe meer partijen zich aansluiten, hoe groter we de beweging maken die we met het Zonvenant inzetten. Uiteindelijk kunnen we zo bereiken wat we graag willen: kinderen van nu beschermen tegen huidkanker later.”

 

Campagne VieCuri

Het ondertekenen van het Zonvenant is een logische stap die past bij de inspanningen die VieCuri al jaren levert. Na de coronaperiode begon het ziekenhuis met het ombouwen van desinfectiepalen tot zonnebranddispensers. Dat idee werd met open armen ontvangen door bedrijven en scholen. Vorig jaar lanceerde VieCuri een grote campagne. Ruim 100 basisscholen ontvingen gratis zonnebrandcrème en een lespakket. Dit jaar zijn naast de basisscholen ook de middelbare scholen betrokken. Bovendien is er een samenwerking gestart met Maastricht UMC+. In Noord-Limburg en de regio Maastricht worden dit jaar aan ruim 160 basis- en middelbare scholen gratis zonnebrandcrème en een lespakket aangeboden. De Universiteit Maastricht doet onderzoek naar het effect van de campagne.

 

Voor meer informatie en voorlichtingsmaterialen zie www.viecuri.nl/zon.

 

In de tuin van het Oncologiecentrum van VieCuri tonen IJsbrand Schouten en Karen van Poppelen trots het ondertekende Zonvenant

Foto: In de tuin van het Oncologiecentrum van VieCuri tonen IJsbrand Schouten en Karen van Poppelen trots het ondertekende Zonvenant

Scroll voor meer informatie