Patiënt in wachtruimte

Het eerste Allergeenvrij buffet van het VieCuri Kinderallergiecentrum was een succes

Datum: 24 januari 2024 |  Kinderallergiecentrum

Afgelopen zaterdag vond de allereerste editie van het Allergeenvrij buffet plaats. Het VieCuri Kinderallergiecentrum organiseerde, voor kinderen die bij hen in behandeling zijn, een gezellige middag met workshops voor ouders, spelletjes en het allerbelangrijkste: lekker eten zonder erover na te hoeven denken!

 

Speciaal voor kinderen met voedselallergie

Voor kinderen met voedselallergie kan het lastig zijn om mee te doen met bijvoorbeeld traktaties op school, eten op kinderfeestjes en uit eten gaan. Als ouder krijg je te maken met een aantal aanpassingen zodat je er zeker van bent dat je kind veilig kan mee-eten, en er in geval van een allergische reactie adequaat gehandeld wordt. Om die reden organiseerde het Kinderallergiecentrum een buffet, waarbij deze kinderen veilig alles konden  eten wat er stond . Het buffet was vrij van ei, lupine, melk en lactose, mosterd, noten, pijnboompit, pinda, schaaldieren en weekdieren, selderij, sesam, soja, sulfiet,  tarwe en gluten bevattende granen. Zo konden kinderen én ouders allebei zorgeloos genieten.

 

Allergeenvrije gerechten

Samen met de koks van VieCuri ontwikkelde het Kinderallergiecentrum een menu met heerlijke gerechten, vrij van allergenen. Uiteraard werden de gerechten bereid in onze speciale allergenenkeuken waar strenge regels gelden op het gebied van allergenenhygiëne.

 

Een gezellige middag

Het buffet werd speciaal georganiseerd voor kinderen die in behandeling zijn bij het VieCuri Kinderallergiecentrum en is mogelijk gemaakt door een gift van VieAmi, de vriendenstichting van VieCuri. Samen met hun ouders/verzorgers en broertje(s)/zusje(s) mochten zij plaatsnemen aan tafels in restaurant ThuiZ in VieCuri. Eerder die middag werden er een aantal workshops voor ouders gegeven met als thema: omgaan met angst, een allergische reactie en tips voor de opvang en school. Ondertussen konden de kinderen zich uitleven bij de spelletjes en knutselactiviteiten.

 

Suus (7 jaar) uit Panningen had mede de eer het buffet officieel te openen: “Ik vond het wel een beetje spannend om het buffet te openen, maar ik wilde toch graag meedoen. Zo kan ik andere kindjes helpen om te zeggen dat ze dit allemaal mogen eten. Ik vind het heel vervelend voor alle kindjes die een allergie hebben. Bij het buffet konden we gewoon kiezen wat we wilden eten: dat is leuk!”

 

Ook moeder Joske reageert positief op de middag: “Het allergeenvrij buffet is een mooi initiatief. Suus was heel enthousiast over het idee en wilde er graag bij zijn. De workshops die wij als ouders voorafgaand aan het buffet volgden, waren ook nuttig. Iedereen haalt ervan op wat hij of zij wil. Ik heb in de afgelopen jaren al veel geleerd over allergieën, maar nu heb ik toch weer nieuwe dingen gehoord. Bijvoorbeeld over het verloop van een allergische reactie; dat is goed om te weten.”

 

Wij danken alle aanwezigen voor hun komst en kijken terug op een gezellige middag met veel blije kindergezichtjes!

 

Hieronder een aantal foto's van het buffet.

Kinderen openen het allergeenvrij buffet

Kinderen scheppen op bij het allergeenvrij buffet

Kinderen konden alles pakken wat ze wilden eten van het allergeenvrij buffet

Vader en kind genieten van het eten

Moeder en kind bij het allergeenvrij buffet

Kok Miranda Groenen bij het allergeenvrij buffet

 

 

Kinderen scheppen op het bij het allergeenvrij buffet
Scroll voor meer informatie