Patiënt in wachtruimte

Urologen leren van elkaar

Datum: 25 oktober 2023

Wie de diagnose prostaatkanker krijgt, wil natuurlijk de best mogelijke zorg. VieCuri maakt onderdeel uit van het Prostaatkanker Centrum Zuid. Het is een samenwerking tussen het Maastricht Universitair Medisch Centrum, Zuyderland, Elkerliek, Laurentius en VieCuri.

 

Het Prostaatkanker Centrum Zuid bestaat vier jaar. “De aanleiding voor deze samenwerking was het centraliseren van prostaatverwijderingen waarbij we robottechnologie inzetten. We besloten al snel om méér samen te werken en de hele prostaatkankerzorg naar een hoger niveau te tillen”, begint VieCuri-uroloog Marc de Jong. De samenwerkende ziekenhuizen bespreken tijdens een multidisciplinair overleg alle prostaatkankerpatiënten zonder uitzaaiingen. “Patiënten gaan gewoon naar hun eigen uroloog voor het onderzoek. Wordt prostaatkanker vastgesteld, dan is er vaak sprake van een keuze tussen een afwachtend beleid, bestralen of opereren. We bespreken met de patiënt uitgebreid de voor- en nadelen. Uiteindelijk beslissen we samen. Kiest de patiënt voor een operatie dan voeren we deze in het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen uit. De nazorg, zoals het verwijderen van de katheter, en controles vinden weer in VieCuri plaats.”

 

Preciezer opereren door robot
De vijf samenwerkende ziekenhuizen hebben onderling afgestemd wat de best mogelijke behandelmethoden zijn bij prostaatkanker. Wordt er voor een operatie gekozen, dan vindt deze in Heerlen plaats waar de uroloog gebruik maakt van geavanceerde robottechniek. “De resultaten daarmee zijn heel goed, omdat we met de robot preciezer kunnen werken. Doordat wij als ziekenhuizen de krachten hebben gebundeld, kunnen we onze cijfers en procedures met elkaar vergelijken. We hebben bijvoorbeeld inzicht in de operatietijd, het bloedverlies tijdens de operatie maar ook het urineverlies na zes maanden en na een jaar. Door die gegevens naast elkaar te leggen, leren we van elkaar. Zo komen we samen steeds verder!”

 

‘Vooraf goed geadviseerd’
De 71-jarige Lei Beurskens uit Steyl werd een jaar geleden behandeld voor prostaatkanker. “Dokter De Jong heeft me vooraf heel goed geadviseerd over de mogelijkheden. Toen ik hoorde dat ik of bestraald of geopereerd kon worden, maakte ik in overleg met mijn vrouw snel de keuze. Bestralen is een optie, maar ik zeg liever: weg is weg, dus laten we kiezen voor een operatie. In juli vorig jaar werd ik geopereerd. Een dag later werd ik ontslagen uit het ziekenhuis en een week daarna was ik al verlost van de katheter en hechtingen. Vanaf dat moment ging het steeds beter. Als ik er nu op terugkijk, vind ik dat alles zeer voorspoedig is verlopen.”

Goed bijgestaan

De operatie werd uitgevoerd door VieCuri-uroloog De Jong in Heerlen. Het voortraject en de nazorg vonden plaats in VieCuri Venlo. “De hele afdeling heeft me heel goed bijgestaan. Op dit moment worden mijn waardes nog elke drie maanden gecontroleerd en tot dusverre voel ik me heel goed. Ik ben vrijwilliger bij het Wereldpaviljoen in Steyl. Daar krijg ik, net als van mijn tweede passie modeltreinen, veel positieve energie van. Het scheelt dat ik totaal geen beperkingen ervaar na de operatie, behalve dat ik tegenwoordig wat vroeger naar bed ga. Maar daar kan ik goed mee leven!”


De beste zorg? Doen we samen!
Jaarlijks wordt bij ongeveer 14.700 mannen in ons land de diagnose prostaatkanker gesteld. Ruim zeventig procent van hen is 65 jaar of ouder. Door de toenemende complexiteit van de prostaatkankerzorg is superspecialisatie, en daarmee ook samenwerking, nodig om de beste kwaliteit te kunnen garanderen. Meer weten? Kijk op: www.prostaatkankercentrumzuid.nl

Scroll voor meer informatie