Patiënt in wachtruimte

Project Beter Gezond richt zich op positieve verandering leefstijl: ‘Ik ben echt een andere weg ingeslagen’

Datum: 12 oktober 2023

Het project Beter Gezond helpt patiënten met het veranderen van hun leefstijl, zodat ze beter herstellen én niet opnieuw ziek worden. VieCuri neemt hierin een actieve rol, door met patiënten het gesprek aan te gaan over hun leefstijl. Is de patiënt bereid een positieve verandering in gang te zetten, dan kan het ziekenhuis doorverwijzen naar de juiste professionals binnen VieCuri of in de regio.

 

Vanwege borstkanker werd bij de 45-jarige Nicole Saris uit Venlo een borst verwijderd en kreeg ze chemotherapie. Ze kan pas geopereerd worden aan haar tweede borst op het moment dat ze een gezond gewicht heeft. Om daaraan te werken, gooide Nicole het roer om. “Aandacht voor leefstijl is zowel voor, tijdens als na het behandeltraject ontzettend belangrijk”, stelt Thomas Schok. Voor de chirurg-oncoloog is de verandering die Nicole doormaakte een enorme openbaring. “Ik heb Nicole echt zien veranderen als mens. Toen ik haar leerde kennen, was ze fysiek en mentaal in een slechte conditie. Het eerste deel van haar behandeling was ontzettend zwaar, maar ze heeft het zó goed doorstaan. Door onder begeleiding van diverse professionals, zoals de diëtist en fysiotherapeut, aan haar lichamelijke conditie te werken is ze veel gewicht verloren en voelt ze zich beter. Dit, in combinatie met lotgenotencontact en psychologische ondersteuning, heeft ervoor gezorgd dat zij nu veel zelfverzekerder is.”

‘De knop ging om’

Die verandering merkt Nicole zelf ook op. “Toen ik de diagnose borstkanker kreeg, waren er al een aantal familieleden van mij overleden aan kanker. Ik dacht direct: ‘ik ben de volgende’. Maar de knop ging om en mede dankzij de steun van vriendinnen besloot ik te gaan vechten. Ik ben echt een andere weg in geslagen en ga er voor de volle honderd procent voor om beter te worden.”

‘Ik ben hier geen nummer’
Bij een BMI tussen de 30 en 35 kan de volgende borstoperatie van Nicole plaatsvinden. Het plan is om geleidelijk, binnen twee jaar, tot het streefgewicht te komen. “Inmiddels ben ik al 25 kilo kwijt en bouw ik meer spiermassa op. Twee keer per week volg ik anderhalf uur fysiosport. En binnenkort begin ik met boksen!” Nicole ervaart ook veel steun van drie andere vrouwen die zij ontmoette tijdens de chemotherapie. “We gaan samen wandelen en motiveren elkaar. Ook het lotgenotencontact via het Toon Hermans Huis heeft me veel geholpen. Ik ben actief gaan uitzoeken wat ik nodig heb, en waar andere patiënten misschien ook wat aan hebben. Denk aan de kussentjes om vochtophoping tegen te gaan die mensen kunnen aanvragen bij de stichting Heart Pillow. Dit soort informatie heb ik in de voorlichtingsklapper van het ziekenhuis laten zetten. Hierdoor voel ik mij nuttig en niet alleen maar ziek. Binnen VieCuri voel ik me gehoord en tel ik mee als persoon, ik ben hier geen nummer!”

 

‘Waar wil je zelf iets aan doen?’
Het project Beter Gezond startte bij het Oncologiecentrum en wordt op den duur in het hele ziekenhuis ingevoerd. Thomas Schok: “Willen we de zorg toegankelijk en betaalbaar houden, dan moeten we met z’n allen de verantwoordelijkheid nemen om met onze leefstijl aan de slag te gaan!” In een gesprek komen allerlei elementen van een lichamelijke en geestelijke gezonde leefstijl aan bod: van ontspanning tot beweging, van gezonde voeding tot zingeving. “We vragen eerst aan de patiënt of we het over zijn of haar leefstijl mogen hebben, want dit kan voor sommige mensen een gevoelig onderwerp zijn. Vervolgens leggen we de regie bij de patiënt. We gaan als dokter zeker niet met een belerend vingertje zwaaien en zeggen wat iemand moet doen, maar vragen: ‘waar wil je zelf iets aan doen en wat zie je als haalbaar?’. Misschien is stoppen met roken nog teveel gevraagd, maar kan iemand wel gezonder gaan eten. Als de patiënt merkt dat dit een positief effect heeft, kan dit de start zijn om meer gezonde keuzes te maken.”


Leefstijlbegeleiding dichtbij huis

In het kader van de VieCuri-strategie ‘Samen voor Gezondheid’ worden zorgpartners in de regio betrokken. Chirurg-oncoloog Thomas Schok: “Als we weten waar de patiënt aan wil werken, melden we diegene aan op het verwijsplatform ‘Beter Verwijs’. Alle leefstijlbegeleidingen zijn ingekocht door zorgverzekeraars of gemeenten en worden hierdoor volledig of grotendeels vergoed. Denk aan ondersteuning door een leefstijlcoach of deelname aan een stoppen-met-roken programma. Er is altijd sprake van een traject op maat dichtbij huis dat naast de medische behandeling loopt.”

 

Scroll voor meer informatie