Patiënt in wachtruimte

Bouwen aan een fijn verblijf op de Kinderafdeling

Datum: 18 oktober 2023

Afgelopen juli werden de eerste setjes LEGO uitgereikt, speciaal gemaakt voor de Kinderafdeling van VieCuri. Kinderen die worden opgenomen op de afdeling, krijgen een setje LEGO cadeau. Er zijn zeven unieke diertjes waaronder een zeepaard, krab, octopus en schildpad. Kleurrijke zeedieren die een fijne afleiding vormen tijdens een soms minder fijne tijd in het ziekenhuis.

 

Karin van Dael is kinderarts bij VieCuri en bedacht het LEGO-project. Karin: “Het mooie aan LEGO is dat het geschikt is voor alle leeftijden. Iedereen kan er zijn of haar creativiteit in kwijt. Ik ben een groot fan van het televisieprogramma LEGO Masters. Toen collega Arne de finale van dat programma bereikte, dacht ik: hier moeten we iets mee op de Kinderafdeling!”

 

Meesters in bouwen en bedenken
Internist Arne Dielis en zijn LEGO Masters-compagnon Sander van Kreijl bedachten een serie met zeven verschillende zeedieren, passend bij het onderwater thema van de Kinderafdeling. Ze ontwikkelden de LEGO-setjes van de eerste schetsen tot en met de bouwinstructies en de verpakkingen. De serie heeft verschillende moeilijkheidsgraden en voor de allerjongsten is er een DUPLO-set. Karin: “Arne en Sander zijn naast meesters in bouwen ook meesters in bedenken. Echt overal is aan gedacht! Het is trouwens niet de bedoeling dat kinderen de complete serie verzamelen. Dat zou betekenen dat we ze vaak zien en in een ziekenhuis is dat niet goed.”

Emoties
Bijzonder zijn de oogjes van de zeedieren. Elk dier heeft drie setjes ogen die het dier verschillende stemmingen kunnen geven. Blij, verdrietig en moe. Karin: “De oogjes zijn fantastisch voor kinderen die minder makkelijk over hun emoties praten. Een ziekenhuisbezoek kan veel indruk maken op een kind. Het is heel belangrijk die indrukken te uiten en deze LEGO-setjes kunnen daar bij helpen.”

 

Positieve ervaringen
Fayenne Kusters (8) is een van de kinderen die het eerste setje LEGO uitgereikt kreeg. Haar moeder Liselotte was erbij: “Fayenne heeft last van astma en allergieën. Vorig jaar zijn we gestart met immunotherapie. In het begin kwamen we wekelijks op de Kinderafdeling voor injecties. Nu is dat nog maandelijks. Ondanks de prettige begeleiding van de artsen en verpleegkundigen blijft het voor Fayenne vervelend om naar het ziekenhuis te gaan.” Vader Jeroen vult aan: “De meeste ziekenhuisbezoeken gaan gepaard met veel tranen. We zijn daarom blij dat we vandaag bij de uitreiking mogen zijn. Hoe meer positieve ervaringen op de Kinderafdeling, hoe beter!” Fayenne: “Ik vond het spannend om te komen maar ik ben blij dat ik het heb gedaan. Ik heb de schildpad gekregen en hij heeft nu blije ogen. Ik huil soms als ik naar het ziekenhuis moet en spelen helpt dan.”

Voordelen
Lukas Duivelshof (10) is bijna klaar met het in elkaar zetten van zijn krab. Lukas: “Hij was best moeilijk maar het is gelukt! Ik speel graag met LEGO en ik ben fan van Arne en Sander.” Moeder Annelies vult aan: “Lukas heeft alle afleveringen van LEGO Masters gezien en hij had veel zin in vandaag. We komen hier regelmatig voor controles omdat Lukas diabetes en astma heeft. Soms is opname nodig. Hij is er ondertussen aan gewend geraakt.” Lukas: “Ik heb op school verteld dat ik vandaag een eerste LEGO-setje kreeg en dat ik Arne en Sander mocht ontmoeten. Mijn klasgenootjes waren een beetje jaloers op me. Toen heb ik gezegd dat ziek zijn soms ook voordelen heeft.”

 

 

Het LEGO-project wordt mogelijk gemaakt door VieAmi, de vriendenstichting van VieCuri. Er is nu een voorraad LEGO-setjes voor ongeveer één jaar. Natuurlijk hopen we dat het project langer door kan gaan. Wilt u bijdragen? Dat kan al voor 5 euro per pakket. Lees meer op www.vieami.nl.

Scroll voor meer informatie