Patiënt in wachtruimte

Bijkomen van kleine ingreep in OK-Lounge

Datum: 2 november 2023

Wie een kleine ingreep moet ondergaan, wil het liefst zo snel mogelijk naar huis. Dankzij de OK-Lounge verblijven patiënten die daarvoor in aanmerking komen in een huiselijke omgeving zonder op de verpleegafdeling van het ziekenhuis te komen. Dat betekent bijkomen in een relaxstoel, maar wél met de vertrouwde en kundige zorg van VieCuri-verpleegkundigen.

 

“De OK-Lounge is sinds 9 mei open. Deze nieuwe afdeling is bestemd voor patiënten tussen de achttien en tachtig jaar die relatief gezond zijn en een kleine ingreep ondergaan zoals een kijkoperatie aan de knie”, begint recoveryverpleegkundige Lynn Ebisch. De specialist en anesthesist beoordelen of een patiënt in aanmerking komt. “Op de dag van de ingreep gaat de patiënt lopend naar de voorbereidingsruimte in het OK-gebouw. Daar staat een bed klaar en wordt hij of zij voorbereid op de operatie. Na de ingreep gaat de patiënt naar de uitslaapkamer. Daarna begeleiden we de patiënt naar de OK-Lounge.”
Als het kan, ligt de patiënt niet in een ziekenhuisbed maar kunnen mensen bijkomen in comfortabele relaxstoelen. “We willen patiënten zo snel mogelijk weer laten bewegen; dat draagt bij aan het herstel. Ze kunnen op hun gemak tv-kijken, muziek luisteren en wat eten. Diezelfde dag nog gaan ze naar huis.”

 

Korter verblijf
Een dergelijk proces doorliep de 31-jarige Shirley Peters uit Arcen. Zij verbrijzelde haar enkel door een ongeval, maar had na de operatie veel last van zenuw- en botpijn door losse botfragmenten. Recentelijk werd ze daarvoor succesvol geopereerd. “Ik vond het verblijf in de OK-Lounge heel erg prettig. Ik was direct enthousiast toen ik hoorde van deze mogelijkheid, want ik wilde zo snel mogelijk thuis zijn om te herstellen.”
Ze meldde zich om zeven uur ’s ochtends, om acht uur werd ze geopereerd en om half twee ’s middags kon ze de OK-Lounge alweer verlaten. “Mijn hele verblijf bestond uit een paar uur. Toch heb ik ervaren dat er gedurende het hele verblijf veel aandacht voor mij was. Ik was een beetje misselijk door de spanning en had angst voor de ruggenprik; daar werd goed mee omgegaan.”


Veilig
In de OK-Lounge is er alle ruimte om tv te kijken of te videobellen met het thuisfront. “Ik werd echt goed in de gaten gehouden door de verpleging en er werd ook eten aangeboden. Het voelde heel huiselijk en veilig.” Na haar bezoek was er ruimte om feedback te geven. “Ik vond dat prettig, want we geven als patiënten samen met de verpleging vorm aan dit nieuwe idee!”

 

Huiselijker
Recoveryverpleegkundige Lynn Ebisch krijgt veel positieve reacties. “Mensen voelen zich minder patiënt, zeggen ze. Niet voor niets dragen we een witte broek met polo, dat maakt het wat huiselijker. Voor ons als verpleegkundigen is het ook heel fijn om ons volledig te kunnen richten op de patiënten in de OK-Lounge. Op een normale verpleegafdeling zijn we immers ook nog bezig met zaken als de medicatieronde, visites et cetera. Op de OK-Lounge ben je heel gefocust op één proces. We werken met deze OK-Lounge toe naar een toekomstbestendig zorgconcept.”

Scroll voor meer informatie