Patiënt in wachtruimte

Onderzoek: VieCuri gebruikt al 25 jaar beste methode voor nierdialyse

Datum: 21 juni 2023

Een Europees onderzoek heeft Hemodiafiltratie (HDF), een speciale nierdialysemethode, bekroond tot ‘nieuwe’ en doorslaggevende methode in de dialysewereld. Uit het onderzoek blijkt dat HDF de overlijdenskans met 23 procent verkleint. Met bijna een kwart minder kans op overlijden wordt het als een doorbraak gezien in de medische wereld. Nieuw is het echter niet. VieCuri past dit al sinds 1999 toe.

 

“Er zijn al vaker onderzoeken gedaan naar het effect van HDF, maar het effect bleek erg lastig te concluderen”, vertelt internist-nefroloog Ton Luik. “Wij hebben er wel altijd in geloofd en hebben het na de uitkomst van een Turks onderzoek, zo'n tien jaar geleden, als standaard behandelplan ingezet.” Deze keuze blijkt nu, de goede te zijn geweest.


Klik hier voor de reportage van Omroep Venlo over hoe VieCuri Hemodiafiltratie toepast.

 

Over hemodiafiltratie

Hemodiafiltratie wordt in VieCuri bij 80 procent van de nierpatiënten gebruikt. Bij HDF wordt er gebruikgemaakt van zogenaamd 'ultra puur water', waarmee het bloed extra gezuiverd wordt. Het water filtert grotere moleculen uit het vervuilde bloed die met de reguliere hemodialysebehandeling niet te bereiken zijn.

 

Onderzoek

Met bijna een kwart minder kans op overlijden, wordt de methode van Hemodiafiltratie als doorbraak gezien in de medische wereld. Dat deze methode niet nieuw is, weet ook dialysepatiënt Moniek Latten (37) uit Baarlo. Zij zit al ruim negen jaar, drie keer per week, vier uur per behandeling, in het dialysecentrum van VieCuri. “Het gaat al jaren over HDF, bij het ene ziekenhuis wel en bij het andere niet. Ze konden er geen vinger op leggen, terwijl ik wel duidelijk verschil voel”, aldus Latten. “Toen ik drie maanden lang geen HDF had, begon ik het te merken. Je denkt eerst dat het wellicht placebo is, maar nee het was wel echt duidelijk. Dat de wetenschappers er dan misschien nog geen vinger op kunnen leggen boeide mij niet zo veel. Maar toen het artikel uitkwam dacht ik wel: eindelijk hebben ze bewijs!”

dialyse arm met infuus
Scroll voor meer informatie