Patiënt in wachtruimte

Met eigen vetweefsel een nieuwe borst reconstrueren

Datum: 13 juli 2023

Wie vanwege borstkanker een borst moet missen, kan bij VieCuri een nieuwe reconstructiemethode ondergaan. Daarbij wordt met eigen vetweefsel een nieuwe borst gereconstrueerd, lipofilling genoemd. In VieCuri kunnen vrouwen terecht voor het volledige pallet aan borstreconstructies. Het ziekenhuis kreeg hiervoor de STZ-erkenning ‘topklinisch’.

 

In 2018 kreeg Jolanda van Dijk borstkanker. Na een borstverwijdering volgden acht chemobehandelingen. Sinds die tijd droeg zij een uitwendige prothese. “Dat went echter nooit. Toen bleek dat ik in aanmerking kwam om deze nieuwe vorm van borstreconstructie te ondergaan, besloot ik direct ervoor te gaan.”

 

Jolanda van Dijk met haar nieuwe bikini

Jolanda van Dijk: 'Onlangs kocht ik voor het eerst weer een gewone bikini voor onze aankomende vakantie.'

 

 

Eén mooi geheel

Jolanda van Dijk onderging in anderhalf jaar tijd vier keer een lipofilling. “Voor de eerste operatie was ik platter dan plat. Nu heb ik een mooie B-cup die écht aanvoelt. Na de vierde lipofilling is mijn andere borst verkleind, waardoor mijn borsten weer bij elkaar passen. Onlangs kocht ik voor het eerst weer een gewone bikini voor onze aankomende vakantie. Het was mijn doel om weer met twee mooie borsten door het leven te gaan: dat is gelukt! Ik voel me vereerd dat ik mocht deelnemen aan dit traject.” Ondanks dat de patiënte trots is, geeft ze aan dat het traject intensief is. “Na iedere operatie zorgde ik dat ik in goede conditie bleef om zo mijn herstel te bevorderen. Binnenkort wordt als ‘kers op de taart’ de tepeltatoeage gezet. Daarna ben ik helemaal klaar en kan ik dit hoofdstuk echt afsluiten.”

 

Wenselijk en haalbaar

Het behandeltraject voor de lipofilling kan als pittig worden ervaren en begint op z’n vroegst drie maanden na het verwijderen van de gehele borst. “De borstreconstructie vindt binnen drie tot maximaal vijf operaties plaats”, aldus plastisch chirurg An Deliaert. “Tijdens de operaties wordt via liposuctie vetweefsel weggehaald op een plek waar vet teveel is. Zoals bij de buik, flanken en benen. Vervolgens wordt dit in de borst ingebracht. Door deze behandeling is een natuurlijke en zachte borst voor vrouwen na borstkanker weer mogelijk, tot maximaal een cup C.” Alleen vrouwen met een volledige verwijdering van de borst die niet zijn bestraald en niet roken, komen in aanmerking. “Daarnaast kijk ik per patiënt of er voldoende vetweefsel op de buik, flanken en benen weggehaald kan worden. Er is vaak meer mogelijk dan patiënten denken. In samenspraak met de patiënt wordt besloten welke cupmaat wenselijk én haalbaar is. Liefst wil je dat de borst bij de rest van het lichaam past.”

 

An Deliaert

An Deliaert: 'Er is vaak meer mogelijk dan patiënten denken.'

 

 

In basispakket zorgverzekering

VieCuri is één van de acht ziekenhuizen in Nederland waar de lipofilling-methode in studieverband wordt uitgevoerd. Deze methode van borstreconstructie is sinds kort toegevoegd aan het basispakket van de zorgverzekering. De plastisch chirurg: “Jolanda van Dijk nam als één van de vijftien vrouwen bij VieCuri deel aan deze studie. Het onderzoek loopt zo’n anderhalf jaar; de eerste vrouwen zijn net klaar met de behandelingen.”

 

Toonaangevend kenniscentrum

De aanpak en methodes voor borstreconstructies door de plastisch chirurgen van VieCuri zijn door STZ (Samenwerkende Topklinische opleidings- Ziekenhuizen) recent als ‘topklinisch’ beoordeeld. “Dat betekent dat dit bovengemiddeld complexe zorg is waarbij de patiëntenzorg verweven is met opleiding en wetenschappelijk onderzoek. Het is heel mooi dat we dit in de regio kunnen bieden.”

 

Informatieavond: 10 oktober

Met de patiënt wordt altijd besproken welke borstreconstructiemethodes er zijn en voor welke methodes de patiënt in aanmerking komt. Elke methode heeft een andere impact, herstelperiode en nazorg. Dinsdag 10 oktober 2023 vindt er een informatieavond plaats over borstkanker en alle mogelijkheden van borstreconstructies in VieCuri, locatie Venlo. Naast voor- en nadelen van de verschillende technieken en de resultaten, doen ook patiënten hun verhaal. Iedereen is welkom.

 

Aanmelden kan via onze website www.viecuri.nl/informatieavond-borstkanker.

Jolanda van Dijk voor spiegel
Scroll voor meer informatie