Patiënt in wachtruimte

Diëtist Bo van Schijndel: eiwitrijke voeding maakt de patiënt sterker

Datum: 17 januari 2023

Bo van Schijndel ondersteunt patiënten door middel van voedingsadviezen. Soms gaat het om het tegengaan van ondervoeding. Steeds vaker gaat het ook om prevalidatieprogramma’s. Hierbij volgt een patiënt vóór een medische ingreep een traject om zowel zijn fysieke conditie als voeding te optimaliseren.

 

De Bricker-operatie is één van de ingrepen waar met prevalidatie wordt gewerkt. Bo: “Vaak is dit urgent. De patiënt heeft maar een paar weken tot de operatie plaatsvindt. Geen tijd te verliezen dus. De patiënt weet dat en is meestal zeer gemotiveerd om mee te werken. De collega’s van fysiotherapie werken aan de fysieke conditie. Ikzelf en mijn zestien collega-diëtisten richten ons op het voedingspatroon.”

 

Spieropbouw
“Ons streven is het gewicht zo stabiel mogelijk te houden in aanloop naar de ingreep. De inname van zoveel mogelijk eiwitten is belangrijk. Eiwitten zijn een essentiële bouwstof van ons lichaam. Ze zorgen voor wondgenezing en herstel én dragen bij aan spieropbouw en spierbehoud. We sluiten aan op wat mensen van nature al eten en drinken. Liefst werken we met ‘gewone voeding’ zoals eieren, noten, vleeswaren, kaas en zuivelproducten. Belangrijk is dat als een patiënt intensief heeft gesport, hij daarna ook een ruime portie eiwitten nuttigt. Dat kan een milkshake of een reep zijn. We adviseren patiënten ook om in deze periode extra vitamine D te gebruiken. Dit kan de spierkracht en spierfunctie positief beïnvloeden. Alles om de patiënt zo fit mogelijk de operatie in te laten gaan.”

 

Bo van Schijndel

Diëtist Bo van Schijndel in gesprek met een patiënt
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Komt u binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Algemene informatie:

  • Bezoekt u een patiënt? Bekijk hier onze bezoekregeling.
  • Heeft u luchtwegklachten? Blijf dan thuis. Is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
  • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Bloedafname

Bloed laten prikken kan alléén op afspraak. Bij alle priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname. Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl.

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken