Patiënt in wachtruimte

'Uiteindelijk moet jijzelf die knop omzetten'

Datum: 9 augustus 2023 |  leefstijl

In oktober 2022 startte de Stoppen met roken-poli van VieCuri. Wekelijks melden zich hier 6 nieuwe patiënten die een traject aangaan van 1 jaar om definitief met roken te stoppen. Deelnemers kiezen voor een individueel of een groepstraject, waarin men steun zoekt bij elkaar. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

 

Harry Pouwels is longarts (inmiddels met pensioen *, noot redactie) en de grote aanjager van de Stoppen met roken-poli. Als oud-kettingroker, heeft hij recht van spreken: “Ik was 11 toen ik in de fietsenstalling mijn eerste sigaret opstak. Na 5 à 10 sigaretten ben je al verslaafd, zo snel gaat het. Op m’n 28e ben ik gestopt, als dokter kun je het gewoon niet maken, punt uit. Maar eerlijk, stoppen met roken is één van de lastigste dingen die ik ooit heb ervaren.

 

Als arts moet je goed luisteren naar het levensverhaal van de patiënt; snappen dat die sigaret voor veel mensen ook een stukje ontsnapping is uit hun dagelijks ritme, een soort ventiel dat even rust geeft. Maar het is schijn, het maakt je longen en je leven totaal kapot. Uiteindelijk moet jijzelf die knop omzetten. De Stoppen met roken-poli kan daarin een belangrijke steun zijn.”

 

* Harry Pouwels is medio 2023 gestopt met zijn werkzaamheden voor VieCuri als longarts. Harry is met pensioen maar hij is als voorzitter van de Stichting Limburg-Noord Rookvrij nog steeds betrokken. Stichting Limburg-Noord Rookvrij is een samenwerking van zorgorganisaties en gemeenten in onze regio. Wat de stichting wil, is samen werken aan een omgeving waarin opgroeiende kinderen niet meer in aanraking komen met roken. Een omgeving waarin we met z’n allen het goede voorbeeld geven.

 

Harry Pouwels: 'Uiteindelijk moet jijzelf die knop omzetten.'

 

Arts in spreekkamer
Scroll voor meer informatie