Patiënt in wachtruimte

"Zonder eten en drinken is goede zorg leveren niet mogelijk"

Datum: 26 mei 2021

Ons ziekenhuis kent veel 'stille krachten'. Mensen die achter de schermen enorme bergen werk verzetten. Het zijn onmisbare schakels. Vandaag het verhaal van Nadia van Rhee.

 

“Mijn moeder is van Italiaanse afkomst en ik ben zelf in Nederland geboren. Ik ben opgegroeid met de Italiaanse cultuur van warmte, gezelligheid en lekker eten en drinken. Mijn interesse in voeding en gezondheid is daarom denk ik al op jonge leeftijd ontstaan. Ik heb gezondheidswetenschappen gestudeerd en volgde daarna de master Health Food Innovation Management aan de campus van Maastricht University in Venlo. Tijdens mijn studie werkte ik al parttime in de schoonmaak bij VieCuri. Ik vind het fijn om te zien dat er in de zorgsector steeds meer aandacht is voor gezonde voeding. Voeding wordt steeds meer ingezet om ziektes tegen te gaan en om het herstel van patiënten te bevorderen. Toen ik klaar was met mijn master kwam de vacature voor teamleider patiëntenvoeding vrij. Een functie die perfect bij me past en waar ik in december 2019 ben gestart.

 

Toen de eerste golf van het coronavirus uitbrak was ik nog maar net begonnen met mijn nieuwe baan. Het kwam goed van pas dat ik de organisatie al kende want er moest binnen zeer korte tijd ontzettend veel worden geregeld en veranderd. Een voorbeeld van zo’n verandering was het organiseren van de maaltijden voor patiënten in zo min mogelijk contactmomenten. Normaal gesproken komen voedingsassistentes ’s ochtends en ’s middags bij de patiënten aan het bed met een serveerwagen. Op de serveerwagen staan allerlei producten uitgestald waarmee de patiënt zelf zijn of haar maaltijd kan samenstellen. De voedingsassistente adviseert dan bij het maken van een goede mix van voedingsstoffen. Deze gastvrije manier van werken kon helaas niet meer, dus zijn we bij covid-patiënten gaan werken met broodsets. Dit zijn setjes met producten die precies de juiste mix van voedingsstoffen bevatten en die eenvoudig tot aan het bed gebracht kunnen worden.

 

Het was passen en meten in het samenstellen van de maaltijden voor patiënten, maar ook in de werkwijze en bezetting van ons team. Ook de contactmomenten tussen teamleden onderling moesten worden verminderd. In bijvoorbeeld de afdelingskeukens gelden daarom nu allerlei regels om het klaarmaken en uitserveren van maaltijden zo veilig en efficiënt mogelijk te laten verlopen. We hebben veel van ons team moeten vragen. Iedereen stelt zich flexibel op en dat vind ik echt fantastisch om te zien.

 

In het begin van de coronacrisis ging er heel veel aandacht en waardering naar artsen en verpleegkundigen. Ik was toen een beetje bang dat de andere medewerkers zouden worden vergeten. Veel mensen beseffen niet dat bijvoorbeeld voedingsassistentes net zo vaak aan het bed van een patiënt staan als verpleegkundigen. Zonder eten en drinken is goede zorg leveren niet mogelijk en ik vind het heel belangrijk dat dat wordt gezien en gewaardeerd. Gelukkig werd er gaandeweg ook op allerlei manieren aan ons gedacht. Voor mij en mijn collega’s was dat een erkenning voor het harde werk dat is verzet.

 

Een groot deel van mijn familie woont in Italië en met name tijdens de eerste coronagolf heb ik me veel zorgen gemaakt over hen. Voordat de pieken in Nederland begonnen waren er in Italië veel besmettingen. Mijn oma behoort tot de risicogroep en ik heb vaak aan haar gedacht. We bellen veel met elkaar en gelukkig is iedereen in de familie tot nu toe gezond gebleven. Ik ben iemand die alles graag positief bekijkt. Eén van de positieve gevolgen van het coronavirus is dat we als organisatie nu zien en ervaren dat elk team binnen VieCuri onmisbaar is. Iedereen zet op zijn of haar eigen manier alle zeilen bij en dat is nog altijd heel erg motiverend.”

 

Portretfoto Nadia van Rhee

Nadia 'Achter de schermen'
Scroll voor meer informatie