Patiënt in wachtruimte

'Over een tijdje hoop ik dat we het beste van thuiswerken én van werken op kantoor gaan combineren.'

Datum: 16 maart 2021

Ons ziekenhuis kent veel ‘stille krachten’. Mensen die achter de schermen enorme bergen werk verzetten. Het zijn onmisbare schakels. Vandaag, op de ‘Dag van de Thuiswerker’, het verhaal van Mirjam Lebrusan.

 

“Ik ben opgeleid tot röntgenlaborant en bijna twintig jaar geleden binnengekomen bij VieCuri. Ik begon als laborant bij Radiologie en na een paar jaar werd ik teamleider van die afdeling. Na een studie gezondheidswetenschappen groeide ik door binnen de organisatie en sinds acht jaar werk ik als adviseur op de afdeling Kwaliteit en Veiligheid. Onze afdeling houdt zich bezig met allerlei projecten die bijdragen aan de kwaliteit van de zorg. Een heel concreet voorbeeld is het afnemen van enquêtes onder patiënten. Centraal daarin staat de beleving van patiënten. Hebben ze het gevoel dat er voldoende tijd is vrijgemaakt? Vinden ze dat er duidelijk is uitgelegd wat hen te wachten stond voorafgaand aan een operatie?

 

Naast mijn reguliere werk ben ik actief binnen de Infectiepreventiecommissie. Deze commissie houdt zich bezig met het verkleinen van de kans op verspreiding van infectieziekten binnen VieCuri. Het gaat nu natuurlijk veel over het coronavirus, maar het gaat ook over infecties die zich kunnen verspreiden via waterleidingen of via slechte hygiëne. Mijn rol is het ondersteunen van de inhoudelijk deskundigen, bijvoorbeeld door het stellen van vragen en het vastleggen van afspraken in beleid en protocollen.

 

Op dit moment werk ik zoveel mogelijk thuis. Gelukkig kan dat goed in mijn functie. Het valt me op dat iedereen steeds handiger wordt in het overleggen op afstand. Een groot voordeel van het thuiswerken vind ik de rust en stilte om me heen. Ik werk vaak aan complexe stukken en dan is het prettig dat je niet zo vaak wordt afgeleid. Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het thuiswerken. Zo mis ik het informele contact met collega’s enorm. De gesprekjes bij de koffieautomaat maar ook de spontane ideeën en brainstorms. Nu moet je elk overleg plannen dus is er minder ruimte voor spontaniteit. Over een tijdje hoop ik dat we het beste van thuiswerken én van werken op kantoor gaan combineren. Elkaar ontmoeten als daar behoefte aan is maar ook thuis kunnen werken als je een periode ongestoord wilt doorwerken.

 

Sinds kort ben ik ook actief binnen de COVID-vaccinatiewerkgroep. Mijn rol is het om de juiste informatie te verzamelen en vast te leggen, bijvoorbeeld in draaiboeken. De grootste uitdaging in deze werkgroep is de snelheid waarmee alles gebeurt. Een goed voorbeeld is de vaccinatie van acute zorgmedewerkers begin dit jaar. Tussen het moment dat we te horen kregen dat het vaccineren definitief plaatsvond en het moment dat de vaccins daadwerkelijk op de stoep stonden, zaten slechts enkele dagen. Het was een grote klus om binnen zo’n korte tijd een werkwijze op te stellen die voldeed aan alle richtlijnen. Dankzij de goede en snelle samenwerking van alle betrokken partijen en collega’s is het uiteindelijk allemaal gelukt.”

Mirjam Lebrusan

Mirjam Lebrusan
Scroll voor meer informatie