Patiënt in wachtruimte

Marc Hermans: “Ik doe gewoon mijn werk”

Datum: 4 maart 2021

De 55-jarige Eric van der Kop uit Helden heeft diabetes type 1. In 2019 kwam hij op de niertransplantatielijst te staan. Hij kreeg van zijn behandelend arts Marc Hermans een vrijbrief om naar Oostenrijk te gaan voor de Formule 1. “Samen hebben we deze afweging gemaakt. Ik wist van Eric dat hij een fervente Formule 1-fan is. Door zijn gezondheid heeft hij veel wedstrijden moeten missen. Nu was hij voldoende hersteld, dus ik wilde hem deze mogelijkheid niet ontnemen. De kans dat hij precies nu zou worden opgeroepen voor transplantatie, leek heel klein.”

 

Het onverwachte gebeurt

Net in Oostenrijk komt het telefoontje van Marc; een geschikte nier komt sneller dan verwacht. Eric weet dat hij haast moet maken om de lange reis terug naar huis te maken. Maar al snel stuit hij op een groot ongeluk waardoor de hele snelweg volledig is afgesloten. De hulpverleners laten hem er niet door. Gelukkig belt Marc en spreekt met een van de hulpverleners ter plaatse. De dienstdoende arts bij het ongeluk neemt meteen contact op met Eurotransplant, die bevestigen dat Eric diezelfde dag een niertransplantatie heeft, en zorgt dat hij zo snel mogelijk door kan rijden.

 

Een bijzonder moment

Eric wordt om het ongeluk heen geleid en haalt op het nippertje het ziekenhuis in Nijmegen, waar hij met succes de niertransplantatie ondergaat. Inmiddels gaat het heel goed met Eric. “Ik geef dokter Hermans een tien met een griffel. Ik vind het super wat hij voor mij gedaan heeft!” Zelf vindt Marc de zorg die hij levert helemaal niet zo bijzonder: “Ik doe gewoon mijn werk en ik denk en hoop dat heel veel collega’s dit zo doen.”

 

Inlevingsvermogen is het sleutelwoord

Volgens Marc Hermans is persoonsgerichte zorg veel meer dan ‘shared decision making’. “In eerste instantie gaat het om wederzijds respect en vertrouwen. Inlevingsvermogen is het sleutelwoord. Probeer je te verplaatsen in een patiënt zonder dat je alles voor hem invult. Flexibiliteit, een luisterend oor en contact houden is het allerbelangrijkste. Uiteindelijk gaat het erom dat de patiënt zich gehoord voelt en de behandeling krijgt die het beste bij hem past. Goede zorg is zo veel meer dan het behandelen van een ziekte, het gaat ook om keuzes die je samen maakt voor kwaliteit van leven. De intentie als zorgverlener om de patiënt meer te betrekken bij zijn gezondheid en hem erop attent te maken wat hij zelf kan doen, draagt hier zeker aan bij.”

Op deze foto is Eric samen te zien met internist-nefroloog Marc Hermans
Scroll voor meer informatie