Patiënt in wachtruimte

Shelly Huismans van VieCuri wint verkiezing Beste MBO-praktijkopleider

Datum: 14 september 2018

Voor de 500.000 mbo-studenten in ons land is het leren in de praktijk een onmisbaar deel van hun opleiding. Om het belang daarvan te onderstrepen, heeft het ministerie van OCW de verkiezing beste leerbedrijf en beste praktijkopleider ingesteld. Uit bijna duizend voordrachten heeft de jury per provincie voor elke sector een winnaar uitgeroepen. Shelly Huismans van VieCuri Medisch Centrum is verkozen tot de beste praktijkopleider van Limburg in de categorie Specialistisch Vakmanschap.

 

Mbo-studenten volgen het praktijkgedeelte van hun opleiding bij een leerbedrijf dat is erkend door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Erkende leerbedrijven zijn een schoolvoorbeeld voor de branche. Door studenten te helpen opleiden, leveren zij een belangrijke bijdrage aan de toekomst van het vakmanschap.

 

Veiligheid van patiënten
Shelly Huismans leidt al bijna 9 jaar mbo-studenten op. Op de werkvloer bij VieCuri leren ze praktische en sociale vaardigheden. Shelly werkt op de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA). “Bij operaties en onderzoeken wordt gebruik gemaakt van medische hulpmiddelen. Na gebruik moeten deze gereinigd, gedesinfecteerd en/of gesteriliseerd worden zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Op deze manier worden besmettingen uitgesloten. Dit is zeer belangrijk, omdat de veiligheid van patiënten voorop staat.” De opleiding tot medewerker steriele medische hulpmiddelen is een mbo-niveau 3 opleiding en duurt twee jaar. Je kunt de opleiding hiervoor volgen in Eindhoven of Leiden bij het Summa College. Shelly is blij verrast met de prijs: “Wij vinden het belangrijk dat studenten het vak leren in de praktijk. De ontwikkeling van het vakmanschap vindt immers voor een belangrijk deel op de werkvloer plaats. Je gaat één dag in de week naar school en werkt daarnaast drie of vier dagen op de afdeling. Als je geen detail over het hoofd ziet, nauwkeurig kunt werken, techniek jou boeit en je graag werkt in teamverband, dan is ons leerwerktraject een goede keuze.”

 

Winnaar van Nederland
Maandag 19 november organiseren de MBO Raad en SBB de Dag van het mbo. Op dat evenement worden ook de overallwinnaars van de verkiezing beste leerbedrijf en beste praktijkopleider bekendgemaakt. Zij mogen zich een jaar lang beste leerbedrijf of beste praktijkopleider van Nederland noemen.

 

Overhandiging beste praktijkopleider Shelly Huismans

Op de foto staan Shelly Huisman met Jan van Hirtum, adviseur praktijkleren.

Shelly Huismans als Beste Praktijkopleider samen met Jan van Hirtum
Scroll voor meer informatie