Patiënt in wachtruimte

Trial cholesterolverlagers in de schijnwerper

Datum: 12 april 2017 |  behandelingen, medicijnen

New England Journal of Medicine, één van de meest invloedrijke tijdschriften over geneeskunde met een impactfactor van 59.558, publiceerde recent een onderzoek, naar cholesterolverlagers van het type PCSK9, genaamd “Inclisiran in Patients at High Cardiovascular Risk with Elevated LDL Cholesterol”. Dit nieuwe medicijn verlaagt het cholesterolgehalte van patiënten en voorkomt daarmee hart- en vaatziekten. Cardioloog Roel Troquay is in deze publicatie een van de co-auteurs. Hij werkte, samen met het trialbureau op de afdeling Cardiologie, mee aan het onderzoek. We feliciteren hem en het trialbureau van harte met hun mooie bijdrage aan het onderzoek!

 

Het trialbureau van de afdeling Cardiologie begeleidde gedurende een jaar 35 patiënten bij het gebruik van de nieuwe, ‘tweede generatie’ PCSK9-remmer. Door gebruik van verschillende doseringen en doseringsintervallen van dit medicijn werd het effect op het LDL cholesterol alsmede de veiligheid voor de patiënten onderzocht.

 

Verlaging aantal spuiten
Het nieuwe medicijn verlaagt het cholesterolgehalte met maar liefst ruim 50% bovenop andere behandelingen. Het is dus enorm effectief, hetgeen ertoe kan leiden dat je als patiënt  in de toekomst mogelijkerwijs maar twee keer per jaar hoeft te spuiten in plaats van de twee keer per maand met de huidige PCSK9-remmers. “Patiënten kunnen hun injectie dan in het ziekenhuis halen en hoeven dit niet meer, zoals nu, zelf te injecteren. Dit laatste wordt nogal eens als onprettig of beangstigend ervaren. Mede hierdoor zal ook de therapietrouw toenemen”, licht drs. Roel Troquay toe.

 

Verder onderzoek
Verder onderzoek in de volgende fase (Fase 3), onder een veel grotere groep patiënten, moet uitwijzen of het medicijn op langere termijn bijwerkingen heeft en of het de kans op hart- en vaatziekten daadwerkelijk verkleint. Naast VieCuri Medisch Centrum werkten dertien andere ziekenhuizen in Nederland en vijftien andere ziekenhuizen in Canada, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Duitsland mee aan dit Fase 2-onderzoek. Samen behandelden zij vijfhonderd patiënten in deze trial, waarbij VieCuri, van alle centra, de meeste patiënten onder haar hoede had.spuit

 

 Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Heeft u een afspraak op de poli? Het dragen van een mondneusmasker is niet verplicht
  • Houd 1,5 meter afstand aan tot andere personen. Daar waar dit niet kan, draag een mondneusmasker
  • Kom alleen (tenzij begeleiding -max. 1 persoon- noodzakelijk is. Bekijk hier de uitzonderingen)
  • Kom niet te vroeg (max. 15 minuten vóór uw afspraak)
  • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak, tenzij aanvullend onderzoek nodig is
  • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek waarmee u de afspraak heeft
  • Bezoekt u een patiënt? Dan krijgt u van ons een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker draagt u tijdens uw bezoek in het ziekenhuis, ook als u bij de patiënt zit
  • Er zijn maximaal twee bezoekers (vanaf 13 jaar) per patiënt per dag zijn toegestaan. De bezoekers mogen niet tegelijkertijd op de patiëntenkamer zijn omdat onze kamers niet groot genoeg zijn om de 1,5 meter te waarborgen.
  • Volg de basisregels: Was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in uw elleboog, schud geen handen, houd 1,5 meter afstand (daar waar kan). 

 

Bekijk hier de actuele bezoekregeling in verband met het coronavirus.

 

Meer weten? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan VieCuri: 

 

Bereid u voor

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray en bij de regiopoli Reuver (ProVita) kunt u alleen op afspraak terecht. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer