Patiënt in wachtruimte

Nieuw in Limburg: Verpleegkundige Top-Opleiding

Datum: 8 december 2016

Limburg krijgt er een topopleiding bij, speciaal voor jongeren die hun zinnen hebben gezet op een baan als klinisch verpleegkundige in het ziekenhuis. De nieuwe vierjarige mbo-opleiding, die in september 2017 van start gaat, wordt ontwikkeld door de vijf ziekenhuizen en drie ROC’s in de provincie Limburg. Ook VieCuri doet mee.

 

Bijzonder aan het lesprogramma is dat het naadloos is afgestemd op de wensen en behoeften van de arbeidsmarkt. Anders gezegd: de Limburgse ROC’s (Gilde Opleidingen, Arcus College en ROC Leeuwenborgh) en de ziekenhuizen gaan vanaf september 2017 samen studenten opleiden die precies weten welke klinische zorg patiënten nu en in de toekomst nodig hebben. Hart voor mensen, goede communicatieve vaardigheden en een flexibele instelling zijn daarbij een must.

 

Buiten de verpleegkundige basistechnieken en de theorie leren mbo-studenten in de Top-Opleiding allerhande extra vaardigheden om goed te kunnen functioneren in deze 21e eeuw. Technologie, niet meer weg te denken in de hedendaagse zorg, krijgt ook veel aandacht. Daarnaast verzorgen medewerkers van de ziekenhuizen lessen met aanvullende lesstof, die zij van belang achten voor het werken in een klinische omgeving.


Tijdens de opleiding lopen jongeren stage in minimaal een van de vijf deelnemende ziekenhuizen: VieCuri Medisch Centrum in Venlo-Venray, Laurentius Ziekenhuis Roermond, SJG Weert, Zuyderland Sittard-Geleen-Heerlen en Maastricht UMC+. De stagestructuur sluit precies aan bij het werken in een ziekenhuis. Elk leerjaar omvat minimaal tien weken stage. In de laatste twee jaar werken de studenten vier dagen per week in de kliniek van het ziekenhuis en gaan ze een dag naar school. Met een schat aan praktijkervaring en het mbo-diploma op zak heeft de student straks een grote kans op een baan in het ziekenhuis. Directeur Michel van Zandvoort van Maastricht UMC+ Academie licht toe. “Als verpleegkundige heb je in ons ziekenhuis alle kansen om je verder te ontwikkelen. Samen opleiden voor een gezonde toekomst, dát wordt de kracht van deze nieuwe mbo-opleiding.” Gespecialiseerd verpleegkundige Marjolein Heemels van het Zuyderland vult aan: “Verpleegkundigen zijn bij uitstek degenen die het verschil kunnen maken voor de patiënt in het ziekenhuis. We zijn 24 uur per dag bezig met de patiënt en hebben een cruciale rol in de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Het is een bijzonder en prachtig vak dat ik dagelijks vol passie en trots uitdraag.” Studenten kunnen er ook voor kiezen om zich verder te specialiseren via een hbo opleiding. Er zijn namelijk afspraken gemaakt met het hbo voor een naadloze doorstroom.

 

Jongeren met een vmbo-diploma van de theoretische of gemengde leerweg zorg en welzijn komen in aanmerking voor de verpleegkundige Top-Opleiding. Ook met een overgangsbewijs van havo/vwo leerjaar 3-4 of diploma VZ-IG is aanmelden mogelijk. Gezien het bijzondere karakter van de opleiding vindt er eerst een toelatingsgesprek en een intake plaats. Mocht de opleiding toch niet passen bij de student, dan is er een vangnet ingebouwd. Zij kunnen in dat geval gewoon verdergaan met de reguliere mbo-opleiding Verpleegkundige. Studenten kunnen zich aanmelden voor deze Top-Opleiding bij Gilde Opleidingen, Arcus College of ROC Leeuwenborgh.

patiënt in bed
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer