Patiënt in wachtruimte

VieCuri Matinee: Nieuw leven

Datum: 30 maart 2015

Onderzoeken wijzen uit dat het verloop van een zwangerschap van grote invloed is op de gezondheid van het kind. Ook in zijn of haar verdere leven. Zo bleek uit een studie dat kinderen die geboren zijn tijdens de Hongerwinter op latere leeftijd meer hart- en vaatziekten en overgewicht hebben, omdat hun moeders aan barre omstandigheden zijn blootgesteld. “Maar ook een goede gezondheid van de moeder en vader voor de start van een zwangerschap is van enorm belang”, zegt Annemieke van Wijck, gynaecoloog in VieCuri en op zondag 12 april tijdens het Matinee de dagvoorzitter. “Op tijd stoppen met roken –dat geldt ook voor de vader–, gezond eten, vooraf foliumzuur slikken en een eventueel tekort aan vitamine D aanvullen zijn maatregelen die je kunt nemen. Omdat we bewustwording op dit gebied heel belangrijk vinden, is de preconceptionele fase één van de onderwerpen tijdens het Matinee.”

  

Het Geboortecentrum

Toch is het Matinee zeker niet alleen gericht op mensen met een kinderwens of zwangeren. Annemieke van Wijck: “Een bezoek aan het nieuwe Geboortecentrum is op zich voor de meeste mensen al erg interessant. We gaan daar werken volgens het concept Family Centered Care. De familie staat dus centraal. Daarom zijn de kamers ingericht in huiselijke sfeer en verblijft het gezin in principe de hele periode op die kamer. Ons doel is dat het kind in het ziekenhuis niet meer gescheiden wordt van de moeder. Dat is goed voor de binding in de toekomst. Dat geldt ook voor couveusekinderen. In het Geboortecentrum bevinden zich couveusesuites alleen voor het gezin. Uit onderzoek blijkt dat kinderen daardoor rustiger zijn, beter groeien en sneller leren drinken. Tijdens het Matinee vertellen kinderartsen, waar onze afdeling nauw mee samenwerkt, meer over de ontwikkeling van het kind. Bezoekers kunnen gelijk hun vragen stellen.”

  

Ontdek de natuur, proef en zie het voorjaar!

In het Geboortecentrum wordt tot de ingebruikname in juni nog hard gewerkt. Tijdens het Matinee is het gebouw nog niet volledig ingericht. Toch biedt het deze dag al ruimte voor een gevarieerde informatiemarkt. “We laten een film zien over de ‘gentle cesarean’, er zijn twee echoscopisten aanwezig die op verzoek zwangerschapsecho’s maken, een borstvoedingsdeskundige geeft tips en er is een kraamkamer ingericht binnen het thema ‘Bevallen anno 2015’. Voor de andere facetten van ‘Nieuw leven’ hebben we de samenwerking gezocht met onder andere het Limburgs Landschap, de Gemeente Venlo, Nizza bloembinders, boomkwekerij Fleuren, landschapsbeheer De Wassum en Kinderboerderij Hagerhof. Met onderwerpen als geboortetradities, dierenverzorging, stoppen met roken, nieuw leven in de natuur om ons heen en orgaandonatie geven we mensen bovendien de gelegenheid om het thema in een bredere context te ontdekken.”

  

Aanmelden

VieCuri Matinee begint zondag 12 april om 14.00 uur in restaurant ThuiZ en duurt tot 17.00 uur. Iedereen is welkom, maar er geldt wel: ‘vol=vol’. Aanmelden kan via de website.

Scroll voor meer informatie