Wondzorgconsulentes

“Geen verbodsborden maar rookvrije zones”

Datum: 24 mei 2019

“Een rookvrije generatie creëer je alleen door te zorgen dat rokers niet roken in aanwezigheid van kinderen. Als de omgeving rookvrij is, verandert automatisch je gedrag”, vertelt Harry Pouwels, longarts bij VieCuri Medisch Centrum in Venlo-Venray en ambassadeur van de Rookvrije Generatie. Samen met scholier Pepijn Boots (12) strijdt hij voor een rookvrij Venlo. En met succes. Samen wonnen ze de landelijke Rookvrije Generatie Award 2019.

 

Één missie

Samen met andere zorgpartners tekende VieCuri in november 2018 een convenant. Harry Pouwels: “We hebben één missie. Zorgen dat opgroeiende kinderen beschermd worden tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Roken is veruit de belangrijkste te voorkomen ziekte en doodsoorzaak in Nederland.

 

We geven voorlichting op scholen en bij verenigingen. Pepijn kan leeftijdsgenoten aansporen om niet met roken te beginnen. Dat werkt beter dan dat ouders zeggen dat iets niet mag. Andersom kan ik vanuit mijn vak heel goed uitleggen wat roken met jezelf en anderen doet. De samenwerking met Pepijn is niet alleen erg leuk, het is ook heel nuttig.”

 

De toon van een gesprek

Volgens Harry Pouwels gaat het om de toon van een gesprek: “Het heeft geen zin een verstokte roker te zeggen dat hij die sigaret moet uitmaken. Wel kun je een gesprek aangaan over waar hij zijn sigaret opsteekt.

 

Is dat in het bijzijn van kinderen, bij de ingang van een school, langs de zijlijn van het voetbalveld, bij de ingang van een ziekenhuis? Voor al die plekken klinkt het heel logisch dat je er niet rookt. Toch gebeurt het. Met elkaar houden we in stand dat roken ‘normaal’ blijft. We willen die norm veranderen.

 

Niet met roken in aanraking komen

Ons doel is dat patiënten, bezoekers en medewerkers op ons terrein niet met roken in aanraking komen. Op 1 oktober wordt dat gerealiseerd. Dat is de dag dat ons ziekenhuis inclusief buitenterrein volledig rookvrij wordt. Een bewuste keuze. Het is de eerste dag van de ‘Stoptober’-actie, waarbij mensen jaarlijks elkaar helpen om te stoppen met roken. Een mooier moment om rookvrij te worden is er niet.

 

Wij zijn er géén voorstander van om roken te verbieden. We willen geen verbodsborden maar borden die aangeven ‘dit is een rookvrije zone’. Op die manier kun je met elkaar het gesprek aangaan over het gewenste gedrag i.p.v. over een verbod. Het is dus niet alleen een kwestie van alle rookabri’s en -palen op het terrein weghalen en bordjes met ‘rookvrij’ ophangen.

 

Groter draagvlak

We zorgen ook voor een steeds groter draagvlak . Bijna 80 procent van de medewerkers is al voorstander van een rookvrij terrein. Ook de Cliëntenraad die onze patiënten vertegenwoordigt, is groot voorstander. Naast een campagne ontwikkelen we een “ikstopmetroken”-programma voor medewerkers.

 

Ook is er aandacht voor ‘hoe om te gaan met patiënten die roken’. Patiënten kunnen dagen of zelfs wekenlang opgenomen zijn. Als je dan bedlegerig bent en een nicotineverslaving hebt, zit je echt tegen het plafond. Zij hebben nicotinesuppletie nodig. Het bieden van stophulp is hierbij dus ook heel belangrijk.

 

Deze blog is deze maand gepubliceerd op Mediaplanet NL.

Lees de blog op Mediaplanet NL.

Harry Pouwels VieCuri ambassadeur Generatie Rookvrij
Harry Pouwels is ambassadeur Rookvrije Generatie
H.M.M. (Harry) Pouwels longarts
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Heeft u een afspraak op de poli? Het dragen van een mondneusmasker is niet verplicht
  • Houd 1,5 meter afstand aan tot andere personen. Daar waar dit niet kan, draag een mondneusmasker
  • Kom alleen (tenzij begeleiding -max. 1 persoon- noodzakelijk is. Bekijk hier de uitzonderingen)
  • Kom niet te vroeg (max. 15 minuten vóór uw afspraak)
  • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak, tenzij aanvullend onderzoek nodig is
  • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek waarmee u de afspraak heeft
  • Bezoekt u een patiënt? Dan krijgt u van ons een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker draagt u tijdens uw bezoek in het ziekenhuis, ook als u bij de patiënt zit
  • Er zijn maximaal twee bezoekers (vanaf 13 jaar) per patiënt per dag zijn toegestaan. De bezoekers mogen niet tegelijkertijd op de patiëntenkamer zijn omdat onze kamers niet groot genoeg zijn om de 1,5 meter te waarborgen.
  • Volg de basisregels: Was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in uw elleboog, schud geen handen, houd 1,5 meter afstand (daar waar kan). 

 

Bekijk hier de actuele bezoekregeling in verband met het coronavirus.

 

Meer weten? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan VieCuri: 

 

Bereid u voor

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray en bij de regiopoli Reuver (ProVita) kunt u alleen op afspraak terecht. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer