Wondzorgconsulentes

Rubberkorrels op kunstgrasvelden niet schadelijk

Datum: 27 december 2016

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit is een blog van Koen Vanwersch, huisarts in Venlo-Zuid.

 

Blij verrast ben ik met de uitkomst van dit onderzoek. De rubberkorrels van gerecyclede autobanden op de kunstgrasvelden geven nauwelijks schadelijke stoffen af, de kinderen kunnen er veilig op sporten. Heel goed vind ik het dat er onderzoek gedaan wordt naar de invloed van de omgeving op ons lichaam en vooral dat van onze kinderen.


De Londense chirurg Percival Pott (1) vond in 1775 een verband tussen blootstelling aan roet en kanker van de huid van de balzak (scrotum). In die tijd lieten de mensen in London hun schoorstenen vegen door kleine jongens, die klein genoeg waren om door de schoorsteen te kunnen klimmen. Eenvoudigweg door het bijhouden van de ziektegevallen ontdekte hij dat direct contact van roet op de huid van de balzak een speciale vorm van huidkanker (squameus cel carcinoma) kon veroorzaken. Hij was de eerste arts, die een kankerverwekkende (carcinogene) stof uit de omgeving ontdekt had. Daarna werd het verboden om door schoorstenen te klimmen, de jongens moesten een ander baantje zoeken.

 

Fijnstof

Gelukkig kunnen kinderen weer van harte sporten op het kunstgras, ook al is het slecht weer. Enerzijds is er het alom bewezen positieve effect van bewegen op de gezondheid, anderzijds beleven de kinderen spelvreugde als ze samen buiten sporten. Waarschijnlijk stoten de autobanden bij het brengen en halen van de kinderen (met de auto) naar de sportvelden veel meer fijnstof uit in de omgeving, dan de liggende rubberkorrels op de velden. Om maar te zwijgen over de gifstoffen die mensen bewust inademen bij het roken van sigaretten. Ook in aanwezigheid van kinderen. Laten we kinderen daarin het goede voorbeeld geven en weer met een gerust hart genieten van de sportende kinderen op de velden.


Ik wens iedereen spelvreugde, veel beweging en goede gezondheid toe voor 2017.

 

Bron

  1. Mukkerjee, S. (2011). ‘Kanker, keizer aller ziektes’. De Bezige Bij, Amsterdam.

 

Lees ook het eerdere artikel van internist-oncoloog Philo Werner over dit onderwerp.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

kunstgras met voetbal
Koen Vanwersch
K. (Koen) Vanwersch huisarts
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer