Wondzorgconsulentes

Kanker behandelen tijdens de zwangerschap veilig?

Datum: 6 oktober 2015

Professionals en patiënten van VieCuri belichten actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit is een blog van internist-oncoloog Yes van de Wouw, met een reactie van oncologisch radiotherapeut oncoloog Maaike Berbee.

 

In de Telegraaf werd vorige week aandacht besteed aan de risico’s van chemotherapie tijdens de zwangerschap. Gelukkig gebeurt het niet vaak dat een moeder kanker heeft terwijl ze in verwachting is. Wanneer dit wel wordt geconstateerd, wordt regelmatig een vroegtijdig afbreken van de zwangerschap overwogen.

 

Onderzoek

Het vroegtijdig afbreken van de zwangerschap bij moeders die chemotherapie of bestraling krijgen, lijkt niet meer nodig. Dit komt uit een onderzoek onder 129 kinderen, uitgevoerd in onder andere België en Nederland. Het blijkt dat er wel meer vroeggeboren kinderen zijn (61% versus 10%) als vrouwen worden behandeld met chemotherapie of radiotherapie. Deze vroeggeboren kinderen lieten in de eerst 36 maanden echter geen verschillen zien met kinderen die uit gezonde vrouwen waren geboren. Er is hierbij gekeken naar mentale ontwikkeling, medische aandoeningen (COPD, buisjes, infecties) en de ontwikkeling van het hart. 75% van de vrouwen die aan het onderzoek meededen werden behandeld met chemotherapie en 8,5% met radiotherapie.

 

Kanttekeningen

Bij het onderzoek zijn wel een paar kanttekeningen te noemen.

  • De therapieën vonden plaats na het eerste trimester van de zwangerschap.
    Yes van de Wouw: "De eerste drie maanden van de zwangerschap vormen juist de meest kwetsbare periode voor het ongeboren kind."
  • Op één patiënt na was iedereen behandeld met ‘standaard’ chemotherapie.
    Yes van de Wouw: "Je mag dus nog niet stellen dat het voor alle therapieën geldt, met name de zogenaamde doelgericht therapie blijft nog onduidelijk."
  • Slechts een klein deel van de patiënten in deze studie werd bestraald.

Maaike Berbee: "Andere studies hebben al eerder laten zien dat bestraling in de meeste gevallen veilig toegepast kan worden in het eerste en tweede trimester van de zwangerschap."

 

Gezamenlijke conclusie

Als je tijdens de zwangerschap voor kanker behandeld moet worden, dan kan dat over het algemeen veilig. Een operatie, bestraling of standaard chemotherapie (na het eerste trimester) kunnen voorkomen dat de zwangerschap niet vroegtijdig hoeft worden afgebroken.

 

Yes van de Wouw is sinds 2006 internist-oncoloog in VieCuri Medisch Centrum. Haar aandachtsgebied is medicamenteuze behandeling van de meest voorkomende kankersoorten zoals borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, blaas- en nierkanker en eierstokkanker. Daarnaast is zij voorzitter van de Oncologie Beleidscommissie in VieCuri.


Maaike Berbee is sinds 2014 radiotherapeut bij Maastro Clinic.
Haar aandachtsgebied is de behandeling van tumoren van de borst, het spijsverteringsstelsel en lymfomen.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

 

echo baby
Y. van de Wouw
dr. A.J. (Yes) van de Wouw internist-oncoloog
Logo VieCuri
M. (Maaike) Berbee oncologisch radiotherapeut
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray, bij PanSana in Panningen en bij de regiopoli Reuver (ProVita) kunt u alleen op afspraak terecht. Vanaf maandag 1 augustus 2022 kunt u bij Regiopoli Horst (Het Zorghoes) alleen op afspraak terecht voor bloedafname.
Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer