Een afbeelding van het coronavirus

Dure kankermedicijnen wél in behandelplan bij VieCuri

Datum: 17 juni 2015

VieCuri Medisch Centrum belicht actuele oncologische onderwerpen door middel van een blog. Dit is een blog van internist-oncoloog Philo Werner.

 

Op 16 juni werd in Nieuwsuur, het actualiteitenprogramma van de NPO, aandacht gegeven aan dure behandelingen voor kanker. Uit onderzoek bleek dat in 23 ziekenhuizen in Nederland patiënten niet behandeld worden met het zogenaamde bevacizumab/avastin. Dit betreft ongeveer 1000 patiënten per jaar. Reden hiervoor zouden de hoge kosten zijn voor het ziekenhuis. Graag geef ik een reactie op dit nieuwsitem.

 

Bevacizumab/avastin

Bevacizumab wordt onder andere gebruikt bij de behandeling van dikke darmkanker met uitzaaiingen. Het wordt in het begin van de behandeling toegevoegd aan chemotherapie.

 

Ter geruststelling voor de patiënten in onze regio;

In VieCuri wordt iedereen die in aanmerking komt voor dit middel ook daadwerkelijk met bevacizumab behandeld. Wel kunnen er omstandigheden zijn waardoor het middel niet gegeven mag worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij patiënten met een onbehandelde hoge bloeddruk of bij patiënten die kort geleden geopereerd zijn of op heel korte termijn een operatie ondergaan.

 

In VieCuri komt het niet voor dat volgens de richtlijn voorgeschreven behandelingen niet gegeven vanwege de hoge kosten van de betreffende behandeling.

 

Uitzonderingen

Er zijn in Nederland afspraken gemaakt ten aanzien van de systemische behandeling (behandeling met chemotherapie/immunotherapie) voor zeldzaam voorkomende ziekte. Deze patiënten worden dan verwezen naar het door de overheid aangewezen behandelcentrum in de regio. Voor VieCuri geldt dit voor de patiënten die uitzaaiingen hebben van een melanoom, zaadbalkanker, wekedelentumor en hoofd-/halskanker.

 

Philo Werner werkt sinds 2008 in VieCuri Medisch Centrum als medisch oncoloog. Haar aandachtsgebied is medicamenteuze behandeling van de meest voorkomende kankersoorten zoals borstkanker, darmkanker, prostaatkanker, blaas- en nierkanker en eierstokkanker. Daarnaast heeft ze als aandachtsgebied palliatieve zorg; de zorg voor patiënten die niet meer kunnen genezen.

 

Bron

1. Nieuwsuur, uitzending 16 juni, 22:00 uur.

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Meld u aan voor een e-mail alert!

 

Aanmelden

 

pillen
P. Werner
P.T. (Philo) Werner internist-oncoloog
Scroll voor meer informatie