VieCuri en haar topklinische status als STZ-ziekenhuis
een operatiekamer in bedrijf

Status van VieCuri als topklinisch ziekenhuis voor 5 jaar verlengd

VieCuri Medisch Centrum in Venlo en Venray heeft de topklinische status als STZ-ziekenhuis. Met deze erkenning laten we zien een ambitieus voorhoede ziekenhuis te zijn. Wij zijn niet ‘zomaar’ een ziekenhuis in de regio. De STZ-status betekent namelijk dat we uitblinken in topklinische zorg, opleiden en wetenschappelijk onderzoek.

 

STZ staat voor Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen. VieCuri heeft 17 medische vervolgopleidingen en 11 verpleegkundige opleidingen, er werken ruim 50 artsen in opleiding, 140 verpleegkundig stagiairs en zo’n vijftig coassistenten.

 

“Het opleidingsklimaat is sterk, met veel persoonlijke aandacht en begeleiding", zo constateert de STZ commissie. Studenten ervaren het ziekenhuis als een veilige leeromgeving, met toegankelijke supervisors, een informele werksfeer en een cultuur waarin feedback geven gestimuleerd wordt. “Artsen in opleiding geven aan dat ze voor VieCuri kiezen vanwege de goede begeleiding en vele mogelijkheden om echt zelf te leren in de praktijk t.o.v. een grootschaligere academische setting. Vragen stellen is altijd mogelijk en ieders mening mag er zijn, juist ook van de nieuwe generatie professionals.”


Topklinisch klimaat

In VieCuri wordt topklinische zorg geboden. Dat betekent dat naast uitstekende basiszorg, het ziekenhuis ook complexe zorg en behandelingen aanbiedt waarvoor je niet in ieder ziekenhuis terecht kunt. De behandeling van ouderen met dikkedarmkanker is daar een voorbeeld van. Door uitgebreid onderzoek direct na de diagnose, worden risicofactoren zo vroeg mogelijk ontdekt en complicaties zoveel mogelijk beperkt. VieCuri loopt met deze werkwijze voorop. Verder is VieCuri sinds april 2014 als eerste niet-academisch ziekenhuis in Nederland aangewezen als Expertisecentrum voor Metabole Botziekten. Hiermee geeft STZ aan dat VieCuri over unieke kennis en vaardigheden beschikt op het gebied van botziekte, botsterkte en osteoporose (botontkalking). “Dit is zo uniek is dat zelfs astronauten van de NASA hier onderzocht worden voor wetenschappelijk onderzoek”, vertelt internist Joop van den Bergh.

 

Groei van wetenschappelijk onderzoek

VieCuri heeft een fonds voor wetenschappelijk onderzoek & innovatie. De commissie gaf aan onder de indruk te zijn van de groei van de wetenschappelijke output. Zo is het aantal wetenschappelijke publicaties in 7 jaar tijd verdubbeld. Verder is er steeds meer aandacht voor verpleegkundig onderzoek.

 

Verpleegkundigen aan zet

De STZ-commissie roemt de wijze hoe verpleegkundigen steeds meer leiderschap nemen over hun vak. Ze waren onder de indruk dat het Verpleegkundig Stafbestuur niet alleen een adviesraad is, maar dat de verpleegkundigen ook het beleid mee vormgeven als het gaat om dat wat verpleegkundigen raakt. het VSB heeft de afgelopen jaren hard voor deze positie gewerkt en denkt volwaardig mee. Met als resultaat betere patiëntenzorg.

 

Topklinische zorg, opleiding en onderzoek

Met het STZ lidmaatschap wordt de ambitie van VieCuri om een belangrijke bijdrage te leveren aan topklinische zorg, opleiding en wetenschappelijk onderzoek in de regio Noord-Limburg bekrachtigd. Het is onze missie dit de komende jaren nóg verder uit te bouwen.

 

Bekijk deze animatie waarin wordt uitgelegd wat STZ precies inhoudt.

 

VieCuri heeft meeste innovaties in de STZ-innovatiegids 2021

In de STZ-innovatiegids staat een overzicht van 92 innovaties uit de 27 topklinische opleidingsziekenhuizen. Covid-19 weerhield ons er niet van te innoveren. VieCuri heeft zelfs de meeste innovaties van alle ziekenhuizen samen! Maar liefst 8 innovaties zijn geselecteerd voor de gids. Daarbij hopen we dat delen leidt tot vermenigvuldigen. Ga er lekker voor zitten en laat je inspireren door alle innovaties en creativiteit uit de topklinsiche ziekenhuizen gebundeld in de STZ-innovatiegids 2021.

 

Scroll voor meer informatie