Contact Reumatologie

Locatie Venlo

routenummer 53

(077) 320 59 32

 

Locatie Venray

routenummer 6

(0478) 52 22 86

 

Regiopoli Panningen

Steenbakkerstraat 6
(077) 320 59 32

Pen en notitieblok

Complexe jicht in topklinisch zorgregister

Sinds september 2019 is de behandeling van complexe jicht van Reumatologie opgenomen in het topklinisch zorgregister van de STZ (Samenwerkende topklinische Opleidingsziekenhuizen). Hiermee is VieCuri Medisch Centrum het eerste niet-academisch ziekenhuis met deze erkenning. Deze erkenning betekent dat de zorg voor patiënten met jicht voldoet aan een achttal zware voorwaarden. U kunt deze voorwaarden nalezen op de website van STZ.

 

Complexe jicht

Jicht is een aandoening waarbij een hoog urinezuur leidt tot kristallen in en rondom gewrichten en tot activatie van het immuunapparaat en wel in het bijzonder het auto-inflammatoire inflammasoom. Hierdoor ontstaan jichtaanvallen die vaak in de nacht starten en dagen tot weken kunnen aanhouden. Later in het beloop kunnen deze aanvallen u zelfs maandenlang bedlegerig maken. Een goede aanpak van deze aandoening begint bij tijdige onderkenning en adequate behandeling.

 

Kristalherkenning

Er zijn veel aanjagers van gewrichtsontsteking. Om te kijken of de jichtkristallen de oorzaak zijn van de gewrichtsontsteking, doet de reumatoloog in het begin van een aanval een punctie en microscopie op het punctaat/gewrichtsvocht. Microscopie gebeurt direct zodat een diagnose door de reumatoloog meteen volgt.

 

Op deze afbeelding ziet u beelden van de kristalherkenning (klik op de afbeelding voor een vergrote weergave):

kristalherkenning

Bekijk hier de test van kristalherkenning. 

 

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray, bij PanSana in Panningen en bij de regiopoli Reuver (ProVita) kunt u alleen op afspraak terecht. Vanaf maandag 1 augustus 2022 kunt u bij Regiopoli Horst (Het Zorghoes) alleen op afspraak terecht voor bloedafname.
Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer