Insmeren met zonnebrandcrème

Campagne 'Bescherm jezelf tegen de zon'

Vanwege het grote succes van onze campagne over zonbescherming vorig jaar, breiden we in 2024 de campagne uit! Naast de basisscholen bezoeken we nu ook alle middelbare scholen (in onze regio Noord-Limburg). Dat betekent dat alle basis- én middelbare scholen in Noord-Limburg gratis zonnebrandcrème én een lespakket krijgen.

Nieuw in 2024 is dat ook Maastricht UMC+ meedoet. Ook in die regio ontvangen vanaf dit jaar de basis- en middelbare scholen zonnebrandcrème en het lespakket. Meerwaarde is verder dat we samen met de Universiteit Maastricht onderzoek doen naar het gebruik van de zonnebrandcrème op de scholen. Een geweldig initiatief waar we trots op zijn!

De campagne is een initiatief van Karen van Poppelen, dermatoloog van ons ziekenhuis:

“Het is heerlijk om buiten te zijn als de zon schijnt. Geniet van de zon, maar pas op voor verbranden. Jonge mensen beschermen tegen de zon is de allerbelangrijkste manier om huidkanker op latere leeftijd te voorkomen. Huidkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten en de aantallen nemen snel toe. Vandaar deze campagne.”

 

VieCuri maakt zich al jaren sterk voor zonbescherming

Ziekenhuis VieCuri heeft op 2 mei 2024 samen met het Nationaal Huidfonds het Zonvenant ondertekend. VieCuri is het eerste ziekenhuis van Nederland dat zich officieel verbindt aan de afspraken om actief bij te dragen aan het voorkomen van huidkanker. Het hoofddoel is om alle Nederlanders bewuster, verstandiger en daarmee veiliger met de zon om te laten gaan. 

 

Het ondertekenen van het Zonvenant is een logische stap die past bij de inspanningen die VieCuri al jaren levert. Na de coronaperiode begon het ziekenhuis met het ombouwen van desinfectiepalen tot zonnebranddispensers. Dat idee werd met open armen ontvangen door bedrijven en scholen. In 2023 lanceerde VieCuri een grote campagne: Ruim 100 basisscholen ontvingen gratis zonnebrandcrème en een lespakket. En dit jaar is de campagne dus wederom groter geworden door de samenwerking met MUMC en het opzoeken van de middelbare scholen. 

Lesmateriaal voor scholen: lespakket, video, PowerPoint

De basisscholen kunnen ter ondersteuning van de campagne het lespakket ‘ZonSlim’ van het Huidfonds gebruiken. Het programma bestaat uit 4 online lessen voor het digibord: voor groep 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8. Bij elkaar vormen de lessen een doorlopende leerlijn. Download hier het lespakket ‘ZonSlim’ van het Huidfonds.
 

Voor de middelbare scholen (en de oudste groepen van het basisonderwijs) hebben de dermatologen van VieCuri en MUMC+ een speciale video opgenomen (duur: 4 min.). Daarin geven ze antwoord op vragen van jongeren over zonbescherming. Bekijk de video samen met de leerlingen in de mentorklas, tijdens de biologieles etc. Bekijk de video hier.
 

Verder biedt VieCuri een PowerPoint met feiten en fabels over zonbescherming aan. Deze is in de klas centraal te gebruiken, maar leerlingen kunnen er natuurlijk ook in tweetalen of groepjes mee werken en elkaar vragen stellen.

Download posters

Meer tips en informatie over over veilig zonnen

Meer informatie lees je op deze website van het Huidfonds: www.voorkomhuidkanker.nl.

 

Dé 3 belangrijkste tips om slim om te gaan met de zon delen we alvast graag:

  • Weren: zoek vaker de schaduw op, zeker tussen 12.00 en 15.00 uur
  • Kleren: draag een pet, zonnebril en beschermende kleren
  • Smeren: smeer jezelf elke 2 uur in met zonnebrandcrème

 

Vragen?

Heeft u vragen, neem dan contact op via zonnebrandcreme@viecuri.nl.


Wij zijn ontzettend enthousiast en trots op dit initiatief. Laten we samen gesmeerd de zomer ingaan!

Zonnig nieuws

Hier verschijnen t.z.t. berichten over onze zonnebrandcampagne.

Dermatoloog VieCuri Karen van Poppelen_leerlingen Lana en Danique_ Raayland College.jpg thema-oval
Ziekenhuizen VieCuri en MUMC+ delen gratis zonnebrandcrème en lespakket uit over zonbescherming
Gezondheid
Nieuws
scroll terug naar boven