Wie komt u tegen op de polikliniek Reumatologie?
Naast de reumatologen kunt u te maken krijgen met:
Physician Assistant (PA)
De physician assistant (PA) werkt zelfstandig en heeft veel medische kennis en ervaring. De bevoegdheden van de PA zijn bij wet geregeld. De belangrijkste taken zijn het houden van spreekuren, medische handelingen uitvoeren, behandelplannen opstellen – aanpassen, medicatie voorschrijven en patiëntenzorg coördineren. De PA kan ook een echografie uitvoeren, punctie verrichten en microscopisch onderzoek uitvoeren. De handelingen van een PA zijn afgestemd met een arts. De arts en PA werken nauw met elkaar samen, maar ook met andere zorgprofessionals. Voor meer informatie over de PA en VS verwijzen wij u naar de volgende website: https://zorgmasters.nl/
Verpleegkundige specialist ( VS)
Een verpleegkundig specialist ziet patiënten zelfstandig en mag zelf diagnosticeren, behandelen, medicatie voorschrijven en een aantal voorbehouden handelingen zoals gewrichtspuncties, microscopie onderzoek of echografische onderzoek. De VS neemt hierbij taken over van een medisch specialist. De VS geeft voorlichting over medicijn gebruik, de diagnose en behandeling en kan uw vragen omtrent uw medische diagnose beantwoorden. De handelingen van een VS zijn afgestemd met een arts. De arts en VS werken nauw met elkaar samen, maar ook met andere zorgprofessionals. Voor meer informatie over de PA en VS verwijzen wij u naar de volgende website: https://zorgmasters.nl/
Doktersassistente
De doktersassistente is het eerste aanspreekpunt voor uw vragen. Ook geven zij telefonische adviezen (soms in overleg met de reumatoloog, PA of VS) en geven ze spuitinstructie.
Werkwijze op de polikliniek Reumatologie
Wanneer u verwezen bent door uw huisarts of een andere specialist krijgt u een uitnodiging voor een eerste bezoek. Tijdens dit bezoek stelt de reumatoloog u allereerst allerlei vragen (anamnese). Vervolgens vind een lichamelijk onderzoek plaats. Aan de hand van de verkregen gegevens zal de reumatoloog aanvullend onderzoek aanvragen, bijvoorbeeld bloedonderzoek of röntgenfoto’s. Na 1-2 weken vindt er een vervolgconsult plaats, waarbij de uitkomsten worden besproken en er een diagnose wordt gesteld. Afhankelijk van de diagnose blijft u onder behandeling van de reumatoloog of niet.
Wanneer u onder behandeling blijft van de reumatoloog, zal de verdere behandeling plaatsvinden in teamverband. Dit gebeurt middels zogenaamde om-en-om zorg waarbij u de ene keer bij de reumatoloog komt en de keer erna bij de PA/VS.
Op de poli worden ook coassistenten opgeleid. Een coassistent is een dokter in opleiding, zij volgen de opleiding geneeskunde. Gedurende hun opleiding lopen zij co-schappen op verschillende afdeling. Het kan zijn dat een coassistent bij het consult aanwezig is of als u een nieuwe patiënt bent u eerst door de coassistent wordt gezien. Een coassistent heeft meer tijd nodig om een goede anamnese af te nemen en lichamelijk onderzoek te verrichten. Hou rekening dat uw afspraak langer duurt. Als de coassistent alle informatie heeft verzameld overlegt hij met de reumatoloog. Vervolgens wordt u gezien door de reumatoloog en de coassistent waarbij soms aanvullende vragen worden gesteld en opnieuw gekeken wordt naar uw klachten en gewrichten. De reumatoloog is uw hoofdbehandelaar.
De PA of VS kan u ook zien bij uw eerste afspraak. Meestal kijkt de reumatoloog aan het eind even mee. In sommige gevallen is dit niet nodig. De PA/VS overleggen wel altijd met de reumatoloog. Soms in een voorbespreking, soms achteraf. Een PA of VS in opleiding krijgt altijd supervisie van de reumatoloog. Dit wilt zeggen dat de reumatoloog u ook ziet.
Speciale spreekuren
Binnen de reumatologie zijn er een aantal gespecialiseerde spreekuren:
- Jichtspreekuur
- Bechterew spreekuur
- Artritis psoriatica spreekuur
- Reuma-Derma spreekuur
Wetenschappelijk onderzoek
Binnen onze polikliniek wordt wetenschappelijk onderzoek verricht. Uw reumatoloog kan u vragen hieraan deel te nemen. Dit is uiteraard vrijwillig en u kunt ten alle tijden stoppen.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.