Inleiding
U heeft met uw arts afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een septumcorrectie. Tijdens deze ingreep wordt uw neustussenschot operatief recht gezet. De arts heeft u al informatie gegeven over de ingreep. Hier kunt u alles rustig nalezen.
Voor een septumcorrectie wordt u opgenomen op e afdeling short-stay. Meestal gebeurt de ingreep in de dagbehandeling. Dit betekent dat u de dag van de operatie nog naar huis gaat. Informatie over de gang van zaken kunt u lezen in de 'Afdelingsinformatie Short-stay’.
Voorbereiding
Bloedverdunnende medicijnen
Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u, uitsluitend in overleg met uw arts, voor de ingreep stoppen. Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De trombosedienst stemt dan het beleid met u af.
Meenemen naar het ziekenhuis
- Een geldig identiteitsbewijs
- Algemeen medicijnenoverzicht. Dit is verkrijgbaar bij uw eigen apotheek.
De ingreep
Een septumcorrectie wordt inwendig in de neus uitgevoerd, zodat er later aan de buitenkant van de neus niets te zien is. Er wordt een snede gemaakt in het neusslijmvlies, via deze snede wordt het neustussenschot recht gezet. Aan het einde van de ingreep wordt de snede gehecht met oplosbare hechtingen.
De ingreep vindt plaats onder algehele anesthesie (narcose).
Na de ingreep
Na de ingreep zit er in beide neusgaten een siliconen plaatje. Dit is nodig om het tussenschot in zijn gecorrigeerde postie te houden. Met siliconen plaatjes kunt u wel door de neus ademen, echter nog niet optimaal. De siliconen plaatjes worden na een week verwijderd op de polikliniek.
Soms zit na de ingreep in beide neusgaten ook nog een tampon, dit gebeurt niet standaard. De tampons worden meestal de eerste dag na de ingreep verwijderd. Na de operatie is de neus gezwollen en gevoelig. Dit is meestal met pijnstillers goed te bestrijden. Ook kan de neus dof aanvoelen. Dit komt doordat kleine huidzenuwen uitgeschakeld kunnen zijn. Als gevolg hiervan kunnen ook de voortanden van de bovenkaak tijdelijk gevoelloos zijn. Het gewone gevoel komt doorgaans binnen enkele weken tot maanden weer terug. Mocht u de eerste dagen na de ingreep last hebben van niezen, dan kunt u de verpleegkundige een tabletje vragendat de niesprikkel onderdrukt. Als het niet lukt een niesprikkel te onderdrukken moet u de mond wijd open houden tijdens de nies. De druk kan via de mond ontsnappen.
Ontslag
De dag van de operatie mag u weer naar huis. Een week na de ingreep komt u voor controle na de polikliniek. Informatie hierover krijgt u op de afdeling.
Adviezen voor thuis
Artsen in opleiding
Op de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde werken een of meerdere AIOS (arts-assistenten), dit zijn afgestudeerde artsen in opleiding tot medisch specialist. Ze volgen binnen VieCuri een deel van hun opleiding tot KNO-arts. Ze houden spreekuur op de polikliniek, doen poliklinische ingrepen en kunnen (een deel van) de operatie uitvoeren. De KNO-arts zorgt voor supervisie en is altijd eindverantwoordelijk voor uw zorg en behandeling.

Contact opnemen
Neem contact op met de polikliniek KNO-Heelkunde
Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) locatie Venlo.
Vermeld altijd de ingreep die u heeft gehad.
|
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.