Medische Beeldvorming

Medische Beeldvorming

Locatie Venlo

routenummer 11 en 79

(077) 320 68 40

 

Locatie Venray

routenummer 10

(0478) 52 24 53

 

Regiopoli Peel en Maas in Panningen

Steenbakkersstraat 6

5981 WT Panningen

(077) 306 64 66

Medische Beeldvorming

De afdeling

De afdelingen Radiologie en Nucleaire Geneeskunde vormen samen de afdeling Medische Beeldvorming. In de externe communicatie (brieven, routeborden, internet) wordt nu nog gebruik gemaakt van de begrippen Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. Op termijn worden deze vervangen door het begrip Medische Beeldvorming.

 

 Balie medische Beeldvorming 

Medische Beeldvorming is het medisch specialisme dat zich bezig houdt met het opzoeken van de aard en de plaats van een ziekte, letsel of aandoening door stralen, geluidsgolven of radioactiviteit. Ook worden ingrepen gedaan zoals puncties en dotterprocedures. De meest gebruikte stralen zijn de röntgenstralen of X-stralen (röntgenfoto's, CT-scan). Soms in combinatie met radioactiviteit (SPECT, PET scan). Ook wordt er gebruik gemaakt van geluidsgolven (echografie) en magnetische velden (MRI). 

Daarnaast worden radioactieve stoffen ook gebruikt voor behandeling van verschillende aandoeningen

 Lees meer over straling op de website van de Nederlands Vereniging voor Radiologie.

 

De radioloog en nucleair geneeskundige

De radioloog is de arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren van onderzoek en het stellen van diagnoses. De radioloog voert het onderzoek uit  met stralen of apparaten die de weefsels en organen van het lichaam zichtbaar maken. Ook kan de radioloog verschillende aandoeningen behandelen. Hij doet onder andere dotterprocedures (oprekken van bloedvat m.b.v. ballon) en plaatst stents (een soort metalen spiraaltje in bloedvaten of galwegen).

 Rontgenfoto maken  

Op deze afbeelding wordt een röntgenfoto van de pols gemaakt.

 

De nucleair geneeskundige is de arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren van onderzoek en het stellen van diagnoses met hulp van radioactiviteit en/of apparaten die de weefsels en organen van het lichaam zichtbaar maken.

 

Radioactiviteit en straling

De hoeveelheid straling die u krijgt toegediend voor een onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde is zeer gering. Deze straling levert geen gevaar op voor uw gezondheid. De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen. Hij verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam, meestal via de urine of ontlasting. Bij de meeste onderzoeken is binnen een dag de radioactieve stof uit uw lichaam verdwenen.

De stralingsdosis bij behandeling is in de regel hoger dan bij onderzoeken. Indien nodig, krijgt u van ons leefregels en adviezen mee naar huis.

 

Zwangerschap of borstvoeding

Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Dan overlegt uw behandelend arts of de Nucleair Geneeskundige met u of het onderzoek door kan gaan.

 

Video afdeling Medische Beeldvorming

Bekijk onderstaande video om een beeld te krijgen van afdeling Medische Beeldvorming, onderzoeken en behandelingen.

 Video Medische Beeldvorming

Keurmerken
logo keurmerk JCI

Specialisten

Bekijk alle specialisten
Scroll voor meer informatie