Vaccinaties en reuma

Inleiding

Een ander woord voor vaccinatie is inenting. U haalt bijvoorbeeld een vaccinatie als u naar een ver land op vakantie gaat. Of u krijgt een uitnodiging voor de griepprik. Hier leest u wat er bekend is over de veiligheid en werkzaamheid van verschillende vaccinaties als u reuma heeft en als u afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt.

De jaarlijkse griepprik

Als u een vorm van ontstekingsreuma hebt en hiervoor afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt, krijgt u van de huisarts een oproep voor de griepprik. Het gaat bijvoorbeeld om corticosteroïden (zoals prednison), methotrexaat, azathioprine, anti-TNF-alfaremmers en rituximab.

 

U beslist zelf of u de griepprik wilt halen, u bent dit niet verplicht.

 

Voor mensen met een ernstige allergie voor kippeneieren en vrouwen die net zwanger zijn, wordt de griepprik afgeraden. Bij koorts is het verstandig om de griepprik later te halen.


Waarom een griepprik?

De gevolgen van griep kunnen ernstig zijn als de afweer minder goed werkt. Griep kan uw reumatische aandoening verergeren en dit kan ernstige risico’s voor uw gezondheid met zich meebrengen. De griepprik is de beste manier om het risico op griep te verkleinen. U kunt geen griep krijgen van de griepprik.

 

De griepprik werkt na zo’n 2 weken. Wordt u daarna besmet met een van de virussen uit de griepprik, dan verloopt die vaak veel milder. Ook bent u beter beschermd tegen ernstige gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen.

 

De meeste mensen krijgen niet veel bijwerkingen van de griepprik. Sommige mensen krijgen last van roodheid en pijn op de plaats van injectie. Heel soms krijgen mensen last van lichte koorts en pijnlijke spieren.

 

Let op! Gebruikt u rituximab? Dan is het van belang dat de griepprik 4 weken voor en tenminste 4 maanden na het infuus wordt gegeven. Bespreek dit dus tijdig met uw reumatoloog of huisarts.

Coronavaccinatie

De coronavaccinatie en de booster- of herhaalvaccinaties tegen corona, zijn volgens de NVR (Nederlandse Vereniging voor Reumatologie) veilig voor mensen met reuma. De NVR geeft het advies om u te laten vaccineren.

 

Gebruikt u voor uw reuma afweeronderdrukkende medicijnen? Dan kunnen die de vaccinatie wat minder effectief maken. Maar de vaccinatie beschermt dan nog steeds tegen een corona-infectie.

 

Neem contact op met uw huisarts als u bijwerkingen krijgt na de coronavaccinatie. Over het algemeen zijn de bijwerkingen van de coronavaccinatie vergelijkbaar met de bijwerkingen na de meeste andere vaccinaties, zoals de griepprik.

 

De Rijksoverheid bepaalt wanneer u een oproep krijgt voor de vaccinatie of een boosterprik.

Vaccinaties en starten met afweeronderdrukkende medicijnen

Als u een afweeronderdrukkend medicijn gaat gebruiken, dan kunt u het beste minstens 4 weken voor de start met deze middelen al overleggen met uw reumatoloog. Het gaat bijvoorbeeld om corticosteroïden, methotrexaat, azathioprine, anti-TNF-alfaremmers en rituximab.

Gele koorts

U kunt zich bijvoorbeeld laten vaccineren tegen gele koorts. Dit heeft als voordeel dat u later naar een land kunt reizen waarvoor u tegen gele koorts ingeënt moet zijn. Een vaccinatie tegen gele koorts mag u niet meer krijgen, als u eenmaal ontstekingsremmende medicijnen gebruikt.

Vaccinatie tegen pneumokokken

Heeft u een vorm van ontstekingsreuma en gebruikt u afweeronderdrukkende medicijnen? Dan is het aan te raden om u te laten vaccineren tegen pneumokokken. Pneumokokken is een bepaald soort bacterie waar u ernstige ontstekingen door kan krijgen, zoals een longontsteking.

 

Bent u de afgelopen 5 jaar niet gevaccineerd tegen pneumokokken? Dan kan uw reumatoloog met uw huisarts overleggen of u een vaccinatie tegen pneumokokken kan en mag krijgen. Als het mogelijk is, is het het beste om u vóór de behandeling al te laten vaccineren.

 

Let op: gebruikt u rituximab? Bij dit medicijn mag u van 4 weken voor tot tenminste 4 maanden na uw infuus niet worden gevaccineerd tegen pneumokokken.

Reizigersvaccinaties

Gebruikt u afweeronderdrukkende medicijnen die uw afweer remmen? Bespreek dan tenminste 6 weken voordat u de reis gaat boeken of u reizigersvaccinaties nodig heeft. Neem hiervoor contact op met de reizigersvaccinatiepoli van de GGD. Heeft u vaccinaties nodig waarvoor u afweeronderdrukkende medicijnen onderbroken moeten worden? Overleg dan met uw reumatoloog of physician assistant (PA).

 

Als u afweeronderdrukkende medicijnen tegen uw reuma gebruikt, kunnen sommige vaccinaties minder goed werken, doordat uw afweersysteem minder sterk reageert. De vaccinatie-arts kan soms aan de hand van bloedonderzoek kijken wat het effect van de vaccinatie was en of het nodig is om die nog een keer te herhalen.

 

Soms moet u helaas uw reisbestemming veranderen, omdat vaccinatie niet altijd mogelijk is.

Af te raden vaccinaties bij reumaremmende medicijnen

De meeste afweeronderdrukkende medicijnen onderdrukken uw immuunsysteem. Inentingen met levende vaccins zijn dan af te raden, omdat u daar een infectie door kan krijgen. Dit geldt voor het gele koortsvaccin, het BMR-vaccin (bof, mazelen, rodehond) en het vaccin tegen tuberculose.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven