Mycofenolaat Mofetil

Informatie bij het gebruik van Mycofenolaat Mofetil

Inleiding

U heeft met uw reumatoloog afgesproken dat u mycofenolaat mofetil gaat gebruiken voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat u er een aantal dingen over weet. Deze informatie is een aanvulling op de informatie in de bijsluiter van het medicijn. De informatie vervangt niet de bijsluiter. Lees dus naast deze informatie ook de bijsluiter van het medicijn.

Mycofenolaat Mofetil (Cellcept)

De werking van mycofenolaat

Mycofenolaat mofetil (ook wel MMF genoemd) is een afweer onderdrukkend medicijn (immunosuppressivum). MMF remt de immuunreactie en daarmee het ziekteproces en de hierdoor opgetreden ontstekingen. Het kan vier tot acht weken of soms tot enkele maanden duren voor het effect merkbaar wordt.

 

MMF heeft een remmend effect op de afweer cellen (B- en T-lymfocyten). Dit zijn specifieke witte bloedcellen die een rol spelen bij afstotingreacties die kunnen optreden na orgaantransplantatie, maar ook bij de toename van ontstekingseiwitten bij verschillende auto-immuunziekten. Bij deze ziekten wordt door een verkeerde werking van het afweersysteem (of immuunsysteem) het eigen lichaam aangevallen door dat immuunsysteem.

 

MMF wordt daarom vaak voorgeschreven ter voorkoming van transplantaat afstoting na bijvoorbeeld een niertransplantatie. Sinds enkele jaren wordt het ook toegepast voor auto-immuunziekten, zoals bijvoorbeeld systemische lupus erythematosus (SLE), systemische sclerose (sclerodermie) en verschillende vormen van vasculitis (ontsteking van de bloedvatwand).

Het gebruik van mycofenolaat

MMF wordt toegediend in tabletten van 500mg. De gebruikelijke dosis is 1000 tot 2000mg per dag. Deze dosis wordt in twee keer ingenomen, dus twee keer per dag één of twee tabletten van 500mg.

 

Uw reumatoloog spreekt met u af hoeveel tabletten u per dag gaat gebruiken. Neem de tabletten in hun geheel in met een glas water. Breek ze niet en maak ze niet fijn.

Gebruik samen met andere geneesmiddelen

Over het algemeen kunt u MMF in combinatie met veel geneesmiddelen gebruiken.

Vertel uw huisarts, specialist en de trombosedienst daarom altijd welke medicijnen u gebruikt.

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van de apotheek staan alle bijwerkingen van MMF vermeld die ooit zijn voorgekomen.

Meest voorkomend bijwerkingen(meer dan 10%)

  • Misselijkheid, braken, buikpijn, diarree.
  • Daling van het aantal witte of rode bloedcellen of bloedplaatjes. Dit kan zich uiten in een verhoogde kans op infecties, vermoeidheid of het spontaan optreden van blauwe plekken en bloedneuzen. De arts zal u daarom vragen uw bloed regelmatig te laten controleren.

Minder voorkomende bijwerkingen (1-10%)

  • Milde infecties zoals verkoudheid en griep, gordelroos en urineweginfecties.

Zelden voorkomende bijwerkingen (minder dan 1%)

  • Tijdens de behandeling zijn zelden ernstige infecties beschreven.

Als u klachten of symptomen heeft die kunnen passen bij een ernstige infectie zoals onder andere hoge koorts, ernstige kortademigheid of hoesten, overleg dan met de polikliniek Reumatologie of uw verpleegkundig reumaconsulent.

Controle van uw huid

Er is een verhoogd risico op het ontwikkelen van een huidtumor. Hierbij is het van belang dat u zelf jaarlijks uw huid nakijkt van armen, benen, hoofd en hals. Als u een afwijking aan uw huid merkt, is het verstandig om uw huisarts te raadplegen.

 

Als u veel last heeft van bijwerkingen, kunt u stoppen met het gebruik van mycofenolaat. Noteer op welke dag u bent gestopt en waarom. Neem dan contact op met de polikliniek Reumatologie.

Neem contact op met de polikliniek Reumatologie bij

  • Koorts
  • Griepachtige verschijnselen
  • Algehele malaise
  • Hoofdpijn
  • Toename van
    • het cholesterolgehalte
    • de bloedsuikerspiegel
  • Functiestoornissen van de 
    • nieren
    • lever
  • Huid- en slijmvlies problemen zoals milde haaruitval, tandvleesontsteking
  • Maag- of darmslijmvliesontsteking

Controles

Bloedcontrole

Uw arts vraagt u bij het begin van de behandeling om uw bloed te laten onderzoeken om tekenen van leverfunctiestoornissen of afname in de aanmaak van bloedcellen vroegtijdig op te sporen. Zo nodig wordt de dosis MMF aangepast. Als er stoornissen in het bloed optreden, dan gaan die over het algemeen ook weer over.

Effect op vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

  •  MMF kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Daarom krijgen vrouwen en mannen het advies om tijdens de behandeling met MMF voor een betrouwbare anticonceptie te zorgen en deze na beëindiging van de medicatie nog minstens drie maanden voort te zetten.
  • Overleg altijd met uw arts indien u een zwangerschap overweegt, of onverwacht zwanger bent geworden. De medicatie kan dan eventueel worden aangepast of vervangen.
  • MMF mag niet gebruikt worden tijdens het geven borstvoeding.

Aanvullende informatie

Zonlicht

Het gebruik van MMF geeft een kleine toename van het risico op huidkanker. Beperk daarom de blootstelling aan zonlicht en UV-straling zoveel mogelijk door het dragen van beschermende kleding of gebruik van zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (factor 30 of hoger). Ga niet onder de zonnebank.

Combinatie met alcohol

Wees zuinig met alcohol. In combinatie met MMF wordt het risico op leverfunctiestoornissen verhoogd. Gebruik bij voorkeur niet meer dan één alcoholconsumptie per dag.

Vaccinaties

Wij raden het gebruik van een verzwakt levend vaccin af, zoals bof, mazelen, rode hond (BMR), gele koorts, oraal poliovaccin, orale tyfusvaccin of BCG. Wij adviseren u om u jaarlijks tegen griep (influenza) te laten vaccineren door uw huisarts.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven