Leflunomide

Informatie bij het gebruik van Leflunomide

Inleiding

U heeft met uw reumatoloog afgesproken dat u leflunomide gaat gebruiken voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat u er een aantal dingen over weet. Deze informatie is een aanvulling op de bijsluiter van het medicijn.  Lees dus altijd ook de bijsluiter van het medicijn.

Leflunomide

Leflunomide behoort tot de groep van langzaam werkende antireumatische geneesmiddelen.

De werking van leflunomide

Leflunomide behoort tot de groep van langzaam werkende antireumatische geneesmiddelen. Deze middelen kunnen de activiteit van het reumaproces zelf remmen. Na enige tijd kunnen klachten als pijn, stijfheid en zwelling van de gewrichten afnemen. Het kan vier tot zes weken duren voordat u merkt dat het begint te werken.

Als u pijnstillers zoals NSAID’s gebruikt, kunt u deze blijven gebruiken.

Indien Leflunomide een gunstig effect heeft, kunt u het jarenlang blijven gebruiken. Helaas heeft het niet bij iedereen een gunstig effect. Als het niet werkt of u heeft teveel last van bijwerkingen, dan kan de reumatoloog besluiten het gebruik stop te zetten.

Het duurt echter weken tot maanden alvorens Leflunomide uit het lichaam verdwenen is. Soms kan toevoeging van een ander geneesmiddel nodig zijn om de uitscheiding van Leflunomide te bespoedigen.

Het gebruik van leflunomide

Leflunomide wordt toegediend in tabletten van 10mg of 20mg eenmaal daags. Het is belangrijk dat u de tabletten niet breekt of kauwt, maar heel doorslikt. U kunt de tabletten het best innemen tijdens een maaltijd, dus met voedsel, water of melk. Als u de tabletten vergeten hebt in te nemen, neem deze dan op een later tijdstip nog dezelfde dag in.

Gebruik samen met andere geneesmiddelen

Leflunomide kan gecombineerd worden met andere reuma bestrijdende geneesmiddelen. Over het algemeen kunt u Leflunomide in combinatie met veel geneesmiddelen gebruiken.

Er zijn echter enkele geneesmiddelen zoals acenocoumarol (Sintrommitis®), fenprocoumon (Marcoumar®), tolbutamide (Rastinon®) en fenytoïne (Diphantoïne®) die worden beïnvloed door het gebruik van Leflunomide. De combinatie is echter wel toegestaan.

Vertel uw huisarts, specialist en de trombosedienst daarom altijd welke medicijnen u gebruikt.

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van de apotheek staan alle bijwerkingen van Leflunomide vermeld die ooit zijn voorgekomen.

De meest voorkomende bijwerkingen

  • diarree;
  • huiduitslag;
  • verhoging van de bloeddruk (over het algemeen mild);
  • gewichtsverlies;
  • ontstekingen van het mondslijmvlies.
  • In sommige gevallen

  • stoornissen in de werking van de lever, hier merkt u niets van. Wel kan dit worden aangetoond bij bloedonderzoek;
  • stoornissen in de bloedaanmaak, hetgeen zich kan uiten door erge keelpijn in combinatie met koorts, regelmatig een bloedneus en snel blauwe plekken krijgen;
  • iets grotere vatbaarheid voor infecties zoals griep, bronchitis, long- of blaasontsteking.
  • Controles

    Om eventuele stoornissen in de werking van de lever en in de aanmaak van het bloed in een vroeg stadium te ontdekken laat de reumatoloog regelmatig uw bloed onderzoeken en uw bloeddruk controleren.

    Dit gebeurt in het begin meestal elke vier weken. Hierna vinden de controles minder vaak plaats. De uitslag van de onderzoeken is na enkele dagen bij uw reumatoloog bekend. U hoeft niet te bellen of langs te komen voor de uitslag. Uw reumatoloog neemt contact met u op als de uitslag van het onderzoek afwijkend is.

    Reizen en vaccinaties (inentingen)

    Griepvaccinatie

    U kunt de griepprik veilig laten toedienen tijdens de behandeling aangezien het geen levend verzwakt vaccin bevat. Toediening hiervan wordt zelfs aanbevolen.

    Reisvaccinaties

    U heeft een reis naar een (tropisch) land in de planning waarvoor reisvaccinaties nodig zijn (denk aan gebieden als Afrika en Zuid-Amerika) of u gaat naar een land zonder goede medische en hygiënische voorzieningen? Het is verstandig om uw reumatoloog, PA of verpleegkundige tijdig (zo mogelijk minimaal 1 jaar van te voren) hiervan op de hoogte te stellen. Het reizen naar landen waarvoor toediening van een ‘levend verzwakte vaccinatie’ vereist is of waar bepaalde besmettelijke ziekten zoals TBC (tuberculose) en gele koorts voorkomen, wordt afgeraden. Tijdens het gebruik van bepaalde antireumatische geneesmiddelen (sommige klassieke reumaremmers en alle biologische reumaremmers) mag u geen ‘levend verzwakte vaccinaties’ toegediend krijgen. Voorbeelden hiervan zijn vaccinaties tegen gele koorts, pokken, poliovirus, BCG (tegen tuberculose) en BMR (tegen bof, mazelen en rode hond). Door de antireumatische geneesmiddelen kunnen vaccinaties minder effectief zijn. Uw reumatoloog, PA, VS of verpleegkundige kan u meer uitleg en adviezen hierover geven.

    Effect op vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

    Bij mannen

    Leflunomide kan bij mannen tijdelijk onvruchtbaarheid veroorzaken. Dit herstelt zich weer enkele maanden nadat het middel niet meer gebruikt wordt.

    Bij vrouwen

    Leflunomide kan bij het ongeboren kind afwijkingen veroorzaken en de kans op een miskraam vergroten. Het is dus belangrijk om uw reumatoloog te informeren als u zwangerschap overweegt of al zwanger bent. Over het algemeen wordt Leflunomide dan gestopt. Gezien de lange uitscheidingsduur zult u minimaal enkele maanden niet zwanger mogen worden (soms tot 2 jaar na het gebruik).

    Tijdens de periode dat u Leflunomide gebruikt, is het van belang dat u een betrouwbaar anticonceptiemiddel gebruikt.

    U mag geen Leflunomide gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit geneesmiddel wordt namelijk in de moedermelk uitgescheiden.

     

    Bent u onverwacht toch zwanger? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de poli reumatologie,

    Vragen

    Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

    Contact

    Opmerkingen

    • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
    • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

    Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

    Disclaimer

    Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

    scroll terug naar boven